Dette sier kommunene om mulige kutt i kom-avdelingene
KOM24 har hørt med både store og mellomstore norske kommuner.
Fjorårets lokalvalg førte til maktskifte i flere kommuner. Høyre ble det klart største partiet, med 25,9 prosent av stemmene totalt.
Over 100 ordførere i Norge kommer nå fra Høyre. Hva kan det bety for antallet ansatte på kommunikasjon i de ulike kommunene?
– Kan bli kutt
Larvik kommune har i underkant av 50.000 innbyggere. Her vet de ikke enda, men kommunikasjonsavdelingen er blitt nevnt som et mulig sted der de ønsker å redusere kostnader.
– Vi vet ikke enda om kommunen vil kutte i kommunikasjonsavdelingen. Kommunestyret vedtok et budsjett hvor kommunikasjon er nevnt som et mulig område der man vil spare kostnader. Så det er ingen planer om konkrete kutt hos oss som er avgjort enda. Det er en prosess vi skal i gang med nå, sier kommunikasjonssjef Vibeke Høeg Næss til KOM24.
Kommunikasjon er ett av flere punkter som går under betegnelsen «felles stab og støtte» i Larvik kommune. Der skal de redusere kostnadene med 3,9 millioner kroner i 2024, og med ytterligere 3 millioner i 2025.
Høyre har hatt ordføreren i Larvik siden valget i 2019.
– Nå konsentrerer jeg meg om å sikre at vi får beholde kritisk kompetanse i organisasjonen, og at alt blir ivaretatt på en god måte. Så akkurat nå har jeg ingen personlige håp, men jeg vet at vår kompetanse er viktig for kommunen, sier Næss.
Ingen kutt-planer
I Trondheim ble det maktskifte etter 20 år med Arbeiderparti-styre.
Kommunikasjonssjef Harry Tiller skriver i en e-post at hans avdeling ikke har noe å frykte når det kommer til kutt eller nedskjæringer.
Han anslår at de er til sammen 12-15 ansatte som jobber med kommunikasjon mer eller mindre på heltid.
– Ingen planer om kutt her. Vi søker etter nye folk for å fylle en ledig stilling. Vi har også utlysning på enhetsleder for kommunikasjonsenheten.
I Bergen sier kommunikasjonssjef Eva Hille at det ikke foreligger noen forslag eller planer om kutt innen kommunikasjon.
– Akkurat nå er det ca. 30 ansatte som jobber med kommunikasjon i Bergen kommune. Her er etater, prosjekter og Bergen Offentlige Bibliotek også medregnet, skriver Hille i en e-post.
Stavanger
Marianne Jørgensen er kommunikasjonssjef i Stavanger kommune. Her vil de gjennomgå noen kutt i løpet av 2024.
– I vedtatt budsjett for 2024 har kommunikasjonsavdelingen et kutt på kr 250 000 i sin driftsramme. I tillegg har kommunen totalt sett et omstillingskrav på 36 millioner kroner i 2024. Hvordan de skal løses er det ikke tatt stilling til enda, skriver hun.
I kommunikasjonsavdelingen er de tolv ansatte. I tillegg har de fire ansatte som jobber i engasjementer knyttet opp mot prosjekter, altså midlertidig ansatte.
I Stavanger vant Høyre valget, og erstattet Ap som det ledende partiet.
Flere oppgaver
Anne Spånem er kommunikasjonssjef i Skien kommune, som har rundt 55.000 innbyggere. Heller ikke her ser de for seg noen drastiske handlinger.
– Nei, det foreligger ingen planer om det her. Vi har en struktur som betjener et litt større felt enn bare kommunikasjon. Jeg som kommunikasjonssjef har også ansvaret for kommunens servicesenter og politisk sekretariat, totalt 18 personer, skriver Spånem.
De består av to kommunikasjonsrådgivere, en portaladministrator/videoprodusent, i tillegg til Spånem, som har alle tre avdelingene.
I Sandnes kommune, med over 82.000 innbyggere, skal de heller ikke kutte. Her har de tre fulle stillinger, og Tove Sæther Hagland starter som kommunikasjonssjef i februar. Høyre tok tronen fra Arbeiderpartiet etter valget.
Kommunikasjonssjef i Tønsberg kommune, Anders Tyvand, skriver at de er fire ansatte (3,8 årsverk) i kommunikasjonsavdelingen.
Kommunen har nesten 60.000 innbyggere. Også her tok Høyre makten fra Ap.
– Det er ikke planlagt kutt i ressurser eller antall ansatte. I tillegg til innholdsproduksjon, mediekontakt, drift av nettside, strategisk rådgiving etc, har avdelingen også ansvar for klarspråk og oppgaver knyttet til tjenestedesign og digitale skjemaer, legger Tyvand til.