Prinsesse Märtha Louise under Medieleder i Bergen.
Prinsesse Märtha Louise, her under en mediekonferanse i Bergen.

Ekspert mener Märtha svekker kongehusets omdømme:­ – Ser ut som kongen ydmykes

Nylig var prinsessen nok en gang i medienes søkelys fordi hun brukte tittelen sin kommersielt. Kongehus-ekspert mener det kun finnes én løsning.

Publisert Sist oppdatert

– Det er veldig uheldig. Spesielt fordi kongehuset de siste årene har blitt mindre synlig, på grunn av alder og helse. De har langt færre representasjonsoppgaver, og dette tomrommet fylles i stedet av kontroverser rundt Märtha Louise og Durek Verrett.

Det sier Trond Norén Isaksen til KOM24. Han er historiker, og har blant annet skrevet sju bøker om det norske kongehuset.

Handlingslammet

For noen uker siden var det spriten som skal serveres på Verrett og Märthas bryllupp i august som skapte oppstyr.

Etiketten var i strid med reklameforbudet, i tillegg til at hun brukte prinsesse-tittelen sin kommersielt.

Det siste har hun ikke lov til, etter at hun i 2022 ble enig med kongehuset om at tittelen ikke skal brukes i kommersiell sammenheng.

– Det er så vidt jeg vet sjuende gangen avtalen har blitt brutt, sier Isaksen.

Han tror mange, også de som er glad i det norske monarkiet, blir oppgitt av situasjonen.

– «Alle» er glade i Kong Harald. Men jeg opplever nå at vanlige folk i større grad stiller spørsmål rundt hans håndtering og lurer på hvorfor han ikke skjærer gjennom. Utenfra ser det for mange ut som at han ydmykes fordi Märtha Louise og Verrett bryter denne avtalen gang på gang, legger han til.

– Ord er ikke nok

Sprit-etiketten har den siste tiden blitt hyppig diskutert i norske medier. Märthas manager forsvarte det hele med å si at det var en glipp.

Isaksen er blant dem som mener hun bør fratas prinsesse-tittelen. Han tror det vil gjøre henne mer fri til å styre sin egen virksomhet, samtidig som det vil spare kongehuset for deler av den negative omtalen.

– Ord er ikke nok, jeg tror det må handling til. En uttalelse løser ikke dette problemet. Jeg ser ikke så mange andre løsninger enn å inndra tittelen hennes, sier han.

Enkelte, blant annet TV 2s kongehus-ekspert Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, mener at dette ikke løser noe. Dette begrunner han med at Märtha for alltid vil være kjent som datteren til kongen, selv om hun mister tittelen.

Isaksen trekker frem prinsessens influenser-datter, Leah Behn, som motargument.

Alle vet at Leah Behn er barnebarnet til kongen. Men den kommersielle virksomheten hennes har allikevel ikke skapt problemer for kongehuset, nettopp fordi hun ikke er prinsesse, sier han.

Kongehuset har ikke uttalt noe som helst i forbindelse med den siste saken. Märtha har uttalt seg gjennom sin manager, Carina Scheele Carlsen, men også hun har vært ordknapp.

– Det er ikke noen varig løsning å bare ignorere problemet. Men samtidig holder det ikke at en kommunikasjonssjef sier at dette var dumt og ikke skal skje. Det må tas tak i årsaken til problemet, sier Isaksen.

KOM24 har kontaktet både kongehuset og Märtha Louise sin manager i forbindelse med denne saken. Kongehuset har ingen kommentar, mens Carina Scheele Carlsen ikke har svart på vår henvendelse.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS