PR-kritiker Vedum og Sp i regjering: Dette tenker bransjen
Sp-leder Trygve Slagvold Vedum har flere ganger uttalt at han vil skru igjen pengekrana for PR-bransjen. Hva tenker byråene om at partiet nå kommer i regjering?
Denne artikkelen er over to år gammel.
Stortingsvalget 2021 er over, og stemmene er talt. Arbeiderpartiet fikk 26,4 prosent oppslutning i årets stortingsvalg og er med det størst på Stortinget. Sammen med Sp (13,6 prosent) og SV (7,5 prosent) har Støre flertall med 89 representanter.
Tirsdag skriver NTB at Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han har snakket med både SV-leder Audun Lysbakken og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han sier han tror regjeringsforhandlinger kan begynne i slutten av neste uke. Når en ny regjering eventuelt er på plass, vil han ikke spå. Men uansett ser det ut til at Senterpartiet vil få en viktig rolle i Støres regjering.
Tidligere har Sp uttalt at dersom de rødgrønne vinner valget, vil partiet sette foten ned for statlig bruk av PR-byråer. Sp har også tidligere uttalt at de vil nekte staten å bruke PR-rådgivere.
– Alle som jobber der (i PR-bransjen journ.anm.) og har offentlige prosjekter bør egentlig stemme på noe annet enn Sp, hvis de vil beholde jobben, uttalte Vedum til Nettavisen i februar.
Hva tenker byråtoppene om at Senterpartiet nå kommer i regjering, og hvilke konsekvenser kan det få for kommunikasjonsbransjen?
– Vil alltid være avhengig av å kjøpe inn konsulenttjenester
Kaia Tetlie, Managing Partner i Corporate Communications, svarer på vegne av byrået:
– Det har jo vært tydelige signaler de siste årene om konsulentbruk i offentlig sektor, og PR-bransjen spesielt. Hvis dette gjennomføres, vil det selvsagt få konsekvenser for de byråene som har en stor vekt av kunder i offentlig sektor, sier Tetlite og legger til:
– Fra vår side mener vi at det er irrasjonelt å skille konsulenter som bistår med kommunikasjon fra andre konsulenter. Uansett hva Sp måtte mene, vil det offentlige alltid være avhengig av å kjøpe inn konsulenttjenester, rett og slett fordi det ikke er mulig å se for seg at staten skal besitte all kompetanse og kapasitet selv. Det var for eksempel ikke en gjeng med revisorer fra Skatteetaten som lagde Altinn.
– Informasjonsbehovet i offentlig sektor har vokst betydelig de siste årene, ikke minst under pandemien. Vi tror offentlige virksomheter er best i stand selv til å vurdere om behovene deres bør løses ved hjelp av interne medarbeidere eller ekstern hjelp.
– Ikke redd
Når KOM24 tar kontakt med administrerende direktør Rolf Ellingsen Aaneland i MSL Norge, sier han følgende om at Vedum er kommet i regjering:
– Det tenker jeg er veldig hyggelig for Vedum, veldig spennende for ham. Jeg tror ikke PR-bransjen vil bli nevneverdig påvirket av det isolert sett, da jeg tror de kommer til å se at det er noen utfordringer med å gjennomføre den symbolpolitikken de har flagget vedrørende PR-bransjen.
– Er du redd for hvilke konsekvenser det kan få for bransjen, dersom Vedum står for det han har sagt?
– Nei, jeg er verken redd for jobben min eller bransjen som sådan. Jeg tror PR-bransjen lever på at det er store samfunnsendringer på gang, og at det krever enorm mye kommunikasjon for at det skal gå bra, og det tror jeg Vedum kommer til å se når han går i gang med å utføre politikk, og ikke bare prate om politikk. Jeg er ikke veldig bekymret, slår han fast.
Inviterer Vedum til prat
– Det betyr at vi får beholde alle de flinke folkene vi har, sier Martin Apenes i WergelandApenes litt humoristisk, og legger til:
– Men det er synd hvis venstresiden skal ekskludere en gruppe høykompetente folk med stor innsikt innenfor kommunikasjonsbransjen.
Han inviterer gjerne Vedum for å gi ham et innblikk i hva de jobber med.
– Det å sette statlig forvaltning i stand til å gjøre jobben sin i form av bedre kommunikasjon, det er en viktig misjon vi har. Når vi bidrar med kompetanse til offentlige virksomheter er ofte utenforskapet vi tilbyr veldig verdifullt. Vi opparbeider verdifull erfaring fra flere statlige og kommunale virksomheter som er verdifullt for kundene når vi går inn i nye oppdrag. Den kunnskapen er det vanskelig å opparbeide om man bare trekker på interne ressurser.
Apenes synes det blir interessant når en ny regjering meisler ut planer for forvaltningen, og om man velger bort en kompetanse som kan bidra til å gjøre de oppgavene regjeringen skal levere bedre.
Nysgjerrig og avventende
– Jeg tror den steile holdningen som Vedum har kommunisert kan skyldes at det er et overslag av ideer knyttet til at PR=lobby. Hverdagen for de fleste kommunikasjonsbyråer handler om å hjelpe kunder til å gjøre seg forstått, ikke å påvirke politikere. Det blir som å ekskludere en viktig kompetanse innenfor et fagområde. Det blir interessant om vi blir den eneste yrkesgruppen som blir ekskludert, eller om andre yrker som tilbyr en spisskompetanse, som for eksempel advokater, også blir rammet.
– Er dere bekymret?
– Nei, jeg er ikke bekymret, når hverdagen kommer tror jeg de som leder en etat eller kommune vil tenke at de skal løse oppgavene på best mulig måte, og mange er vant til å leie konsulenter der de trenger ekstra kapasitet eller kompetanse. Det vil bli en merkelig stillingsinstruks for en leder i en hvilken som helst etat der man ikke kan gjennomføre oppdrag på den måten man føler er best. Jeg vet ikke om noen andre eksempler for underliggende etater der det er forbud mot å leie inn spesifikk kompetanse. Vi er nysgjerrig og avventende.
KOM24 har også vært i kontakt med Managing Partner i Geelmuyden Kiese, Marit Høvik Hartmann, som skriver følgende i en tekstmelding:
– Vi ønsker Vedum lykke til i regjeringsforhandlingene, og med viktige oppgaver som ligger foran ham. Vi lar oss aldri skremme av demokratiet, men synes derimot at politiske endringer alltid er spennende. For vår drift har det lite å si om det er de borgerlige eller de rødgrønne som styrer landet, fordi vi har en relativt liten offentlig portefølje.