Henrik Asheim

Stortingsrestauranten: – Vi har avvist ganske mange kjedelige tema fra Høyres kommunikasjonsavdeling

De fleste politiske partier har nå sin egen podkast i en eller annen variant. Men hva får egentlig politikerne ut av å ha podkaster?

Publisert

– Vi har avvist ganske mange kjedelige tema fra Høyres kommunikasjonsavdeling, for det ville knekt podkasten. Det skal ikke mange dårlige episoder til før du slutter å høre på den, for det er en enorm konkurranse og vi har ikke masse lyttere.

Det sier Henrik Asheim til KOM24.

Vi møter han sammen med Tina Bru og Peter Christian Frølich inne på et rom i Høyres del av Stortingsfløyen like før de skal spille inn episode nummer 144 av Stortingsrestauranten.

Et eksperiment

Podkasten har eksistert siden 2016, da Bru ville ha en plass for å få ut alt hun tenkte på.

Hun sier det hele startet som et eksperiment, om det var mulig for noen politikere å prate sammen om det de tenker på, uten at det blir en rekke medieoppslag om det de sier.

– Det var jo et eksperiment, men jeg hadde et behov. Jeg tenkte at om det ikke er mulig, så gidder jeg ikke å holde på med dette! Politikk generelt, altså. For jeg er så lei av at man blir plassert i den båsen der du skal kritisere de andre og skryte av deg selv. Det er så kunstig for det er ingen av oss som tenker sånn, sier hun.

Gjengen i Stortingsrestauranten samlet før innspilling. Legg merke til miksepulten som er et langt steg opp fra da de satt med Garage band på Mac-en til Bru inne på kontoret hennes.

Podkasten deres har gått siden 2016, med flere lengre pauser, blant annet da Asheim og Bru ble utnevnt til statsråder i januar 2020. I valgkampinnspurten 2021 ble podkasten vekket av dvalen igjen.

De har vært oppe i 20 000 lyttere på en episode, men ligger normalt sett på 7–8000 lyttere på episodene. Og de er opptatt av å ikke bare sitte å skryte av seg selv og partiet og rakke ned på politiske motstandere.

Nylig skrøt de av måten regjeringen la fram lakseskatten på og satte opposisjonen sjakk matt en lang periode.

– Om pressen hadde laget saken om at Høyre-topper hyller regjeringens skatte-grep, så måtte vi bare lagt ned podkasten, For da er det ikke noen vits, sier Asheim.

Han sier at tanken med podkasten er å snakke litt ærlig om politikk og forklare hva som skjer bak.

– Ingen kjøper det dritten der

Det skal oppleves som at du sitter på bordet ved siden av og hører tre Høyre-politikere snakke om hvordan det egentlig er.

– Når vi går i gangene her så er vi imponert over noe av det regjeringen har gjort og så er vi lite imponert over andre ting de gjør, så hvorfor ikke bare snakke ærlig om det? Jeg tror folk liker å høre på det. Folk tar jo på filter og sperrer, ingen kjøper det dritet der. Hvorfor ikke si det som det er? En ærlig samtale tror jeg folk vil bruke tiden sin på, sier Peter Christian Frølich.

De fleste politiske partier har nå sin podkast, men ingen av de tre i Stortingsrestauranten mener det er for mange podkaster. Men de er klare på at de tror det er vanskelig å få nok lyttere om det hele bare blir et ekko-kammer.

– Er det et sted hvor de iskalde, grusomme markedsliberalistiske prinsipper gjør seg gjeldende så er det på podmarkedet. Det er survival of the fittest, sier Frølich.

– Hører dere på andre partis podkaster?

– Ja, men det er ikke alle jeg synes er så gøy å høre på, sier Asheim.

Det var Tina Bru som hadde tanken bak Stortingsrestauranten.

Sist ut med egen podkast er Venstre, som har lansert Sikre kilder i Venstre.

– Egentlig er det en relansering og rebranding, sier Sveinung Rotevatn til KOM24.

Han sier at Venstre har hatt podkast lenge, som gikk under navnet Fire nye år.

– Den var veldig internt retta og var ment for medlemmene våre. Nå etter valget og da det ikke ble fire nye år, konkluderte vi med at vi må skifte navn og kan nå bredere ut og ha allmenn appell, sier han.

Han sier at det ikke er partiet som står bak podkasten, og kommunikasjonsfolkene hjelper bare til med det tekniske. Men at det ikke er tvil om at det er Venstre-folk som står bak podkasten og de snakker om partiet, men skal prøve å gjøre det på en måte som gjør at flere får innsyn i det som skjer.

– Uhøytidelig

– Jeg tror det er bra for et parti å kunne nå ut til folk om hvordan vi tenker på det som skjer i nyhetsbildet. Dette er en litt mer uhøytidelig måte å gjøre det på og vi skal snakke mye om ting som ikke skjer på Stortinget, sier han og peker blant annet på sårede ukrainske soldater og hvordan regjeringa har håndtert det.

I skrivende stund har de publisert to episoder.

Arbeiderpartiet har hatt tradisjon for å ha podkast. Før hadde de Frihet, likhet og podkast og i det siste har de hatt Partipressa.

Sveinung Rotevatn

Men som Dagbladet skrev før helgen er den nå sporløst forsvunnet fra strømmetjenestene og det har ikke kommet nye episoder siden før sommerferien.

– Podkasten er ikke lagt ned og det kommer nye episoder når vi har kapasitet, skriver Cecilie Myrseth i en SMS til Dagbladet.

SV har en podkast som heter «På Tinget», der lytterne blir kjent med SV sine stortingsrepresentanter samt at partileder Audun Lysbakken i flere år hatt en podkast som heter «Lahlum og Lysbakken», sammen med Hans Olav Lahlum og inviterte gjester.

– Blir mer kjent med partilederen

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på begge podkastene. Særlig på Lahlum og Lysbakken som gir lytterne en mulighet til å bli mer kjent med vår partileder Audun Lysbakken, i en litt annen setting enn det man ser i debattstudio eller nyhetsreportasjer, skriver SVs pressesjef Siri Gjørtz i en e-post til KOM24.

Fremskrittspartiet har ikke podkast i dag og har heller ikke planer om det i skrivende stund, sier kommunikasjonssjef Jon Helgheim til KOM24.

Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne har valgt å ikke svare på KOM24s spørsmål om podkast.

Powered by Labrador CMS