Sigurd Skjefstad gikk all in da de hadde julequiz på jobben.
Sigurd Skjefstad gikk all in da de hadde julequiz på jobben.

Julepraten

Godt kommunikasjonsarbeid sørger for at Sigurd får se fotball hele andre juledag

Slik klarte han å flytte svigerfamiliens 2. juledag-selskap.

Publisert

KOM24 har stilt sju spørsmål til en rekke folk som jobber med kommunikasjon og markedsføring om året som har gått, og hva de gjør denne julen.

I dag er det Sigurd Skjefstad, kommunikasjonssjef i SOS Barnebyer, som svarer i julepraten.

– Hva gjør du i julen?

– Julaften feires vekselsvis hjemme og hos svigers. I år er det svigers. 

Etter mange års målrettet påvirkningsarbeid, er svigerfamiliens 2. juledag-selskap endelig flyttet til tredjedag. Det betyr en hel Boxing Day med fotball og tippekupong, her snakker vi altså kommunikasjonsjobb med effekt. 

Resten av romjul og nyttår feires på hytta ved naturreservatet Trillemarka. Et fint område uten så mange folk, men med gode venner på nabohyttene.

– Hva står på middagsbordet på julaften?

– Ribbe, enten jeg er hjemme eller borte. Fordelen i år er at jeg slipper å følge med på svoren med svigerfar hengende over skuldra, til stadige kommentarer om at jeg som langtidssteker snart burde skru opp varmen. Mens ribba har vært med meg siden barndommen, er riskrempannacotta kommet inn som en egenetablert desserttradisjon.

– Hva vil du anbefale andre å lytte til/smake på/lese/se eller høre denne julen?

Lese: I You We Them, av Dan Gretton. En fascinerende fyr som har drevet mye med politisk teater, men her har undersøkt hva slags folk som har vært med på å tilrettelegge for ulike folkemord. 

Undertittelen «Walking into the World of the Desk Killer» er beskrivende, for i tillegg til å lese historiske dokumenter går han opp sporene deres rent fysisk. Boka kjøpte jeg på flyplassen i Kigali, Rwanda som er blant de verste eksemplene i moderne tid. 

Gretton viser hvordan det alltid står noen bak som med et stempel eller en forordning legger til rette for soldater og mobben. 

Lytte til: It´s snowing on my piano, den spiller jeg bare i desember. Ellers er det mange fine folk som har et engasjement for at barn ikke skal være alene, og de siste månedene har vi snakket med en del av dem til en podkast vi slipper i januar. Så den vil jeg anbefale når Bugge Wesseltoft og desember er ferdigspilt.

Smake på: Dahls julebrus, drikkes rett fra tuten på 0,33 l glassflaske. De som vet, de vet.

Se: Om det er noen rundt deg som ikke har det så greit, og du kanskje kan gjøre en forskjell for.

– Hva er det morsomste du har opplevd dette året?

– Privat: Interrail med familien. En 10-åring, en 12-åring, ei på 41 og en på 42 i 3,5 uker gjennom ni land. En helt fantastisk ferie med alt fra grottetur i Slovenia til storby i Berlin og «Syden-liv» i Kroatia. Å kjøre tog gjennom Alpepass i gammeldags restaurantvogn er rett og slett en helt uovertruffen transportform. 

På jobb: Flytting til den gamle amerikanske ambassaden. Sammen med Amnesty har vi i SOS-barnebyer fått påspandert kontorlokaler av Fredensborg i det som må være blant Oslo aller flotteste bygg. Det fysiske miljøet gjør noe ved deg, og med folkene som fyller det skal vi skape fine møteplasser på tvers av organisasjoner og næringsliv.

– Hva skal du bli bedre til neste år?

Her måtte jeg spørre kona og noen kollegaer. Innspillene jeg fikk handlet om alt fra å skifte lyspærer til å delegere oppgaver. Så kan jo leseren spekulere i hvem som sa hva.

– Hva er din spådom for kommunikasjonsbransjen i 2024?

KI er... Nei da. Det er mange nok som kan mer enn meg og sikkert vil snakke om kunstig intelligens i denne spalten, så jeg vil heller spå behovet for ekte empati. Forskjellene øker her hjemme, totalitære krefter vokser fram ute og fellesskap forvitrer.

Da trenger vi sterke stemmer som formidler gode, samlende fortellinger. Lykkes du med det, tror jeg du treffer en nerve i 2024.

– Hva er ditt nyttårsforsett?

– Lære om igjen brøkregning og utvise noe mer tålmodighet for å kunne hjelpe tenåringsdattera med matteleksene, gå ubeseiret gjennom serien med Sandar fotball Jenter 11 og bidra til at flere barn får vokse opp i en familie, og aller helst sin egen. Det er nemlig bra for barnet, og bra for samfunnet. Sånn – der har du pitchen!

Powered by Labrador CMS