Oslo kommunes nye byråd (f. v.): Saliba Andreas Korkunc, James Stove Lorentzen, Julie Remen Midtgarden, Hallstein Bjercke, Eirik Lae Solberg, Julianne Ferskaug, Marit Kristine Vea og Anita Leirvik North.
Oslo kommunes nye byråd (f. v.): Saliba Andreas Korkunc, James Stove Lorentzen, Julie Remen Midtgarden, Hallstein Bjercke, Eirik Lae Solberg, Julianne Ferskaug, Marit Kristine Vea og Anita Leirvik North.

Tre i det nye Oslo-byrådet har PR-bakgrunn

Helt naturlig, sier den nye byrådslederen.

Publisert Sist oppdatert

– I utgangspunktet er det tilfeldig. Jeg har valgt byråder som kjenner fagfeltene og har bred politisk erfaring. 

Det sier den nye byrådslederen i Oslo, Eirik Lae Solberg (H), til KOM24.

Han presenterte det nye byrådet sitt i går og der har hele tre av de åtte byrådene bakgrunn fra PR-bransjen.

– Ikke overraskende

– Men det er ikke overraskende at det er sånn, for dette er folk som er samfunnsengasjerte og mange har jo drevet med politikk før eller etter de jobber i kommunikasjonsstillinger, sier Lae Solberg.

Lae Solberg har selv tre år som kommunikasjonsdirektør i Microsoft bak seg.

Saliba Andreas Korkunc er byråd for helse. Han har nesten ett år bak seg i Zynk og statssekretær under helse- og omsorgsminister Bent Høie og var sentral under håndteringen av koronapandemien.

Julie Remen Midtgarden (H) kommer rett fra stillingen som byråleder for Storm Samfunn. Hun har blant annet vært statssekretær i Kulturdepartementet, nå er hun ny byråd for utdanning i Oslo.

Lae Solberg mener kommunikasjonserfaringen er en nyttig erfaring å ha med seg inn i politikken.

– Det å tenke gjennom hvordan man kan kommunisere på en forståelig og tydelig måte er en sentral del av kommunikasjonsfaget og er en egenskap som man får bruk for i politiske situasjoner, sier han.

– Nyttig kompetanse

Han peker og på at man bli vant med å snakke med medier og at det da kanskje er lettere å formidle kjernen i en sak på en måte som er interessant for mediene. 

– Det henger sammen med det å kommunisere tydelig og forståelig. Det er og en fordel med det, sier han og understreker at han har ikke valgt folk på bakgrunn av de har erfaring fra kommunikasjonsbransjen.

– Men det er en nyttig kompetanse, understreker han.

Lae Solberg kaller både Korkunc og Remen Midtgarden for to byråder med bred politisk erfaring fra det området de er byråd for.

Under nøkkeloverrekkelsen på onsdag gjennomførte avtroppende utdanningsbyråd SVs Sunniva Holmås Eidsvoll et stunt der hun hadde med seg en utskrift av KOM24 og pekte på at Storm Samfunn har flere kunder som leverer tjenester til Oslo kommune.

Lae Solberg er ikke imponert over stuntet.

– Ikke diskvalifiserende

– Jeg har ikke noe ønske om å karakterisere det stuntet. Nøkkeloverrekkelsen er en fin del av den norske demokratiske tradisjonen. Den markerer at demokratiet overlater makt og ansvar på en fin måte. Det er bedre arenaer å markere politisk uenighet på, sier han.

Han sier de er opptatt av habilitetsproblemstillingene og sier at de skal jobbe med å identifisere potensielle habilitetsproblemer og han sier at dersom det oppstår habilitetsspørsmål kan byrådene melde seg inhabile dersom det er saker som dukker opp. 

– Man kan ikke la kommunikasjonsbakgrunn være diskvalifiserende for å ta offentlige verv. Men det er viktig å være bevisst på hvilke kunder man har hatt og identifisere habilitetsproblemer.

– Men hvordan skal dere klare det bedre enn regjeringen, som har hatt en rekke habilitetssaker den siste tiden?

– Vi skal jobbe grundig med det. Julie har åpne kundelister, så jeg opplever ikke at det er et problem, sier han og sier at samme tilnærming gjelder Korkunc. 

 

 



Powered by Labrador CMS