Per oppfordrer ledere til å ansette eldre
– Jeg mener eldre er en uutnyttet ressurs i arbeidslivet
Det er mange som mener at arbeidsgivere diskriminerer eldre jobbsøkere til fordel for yngre arbeidskraft. Folk «oppi åra» føler de blir tilsidesatt når de er på utkikk etter ny jobb, selv om de har mye å bidra med.
En av dem er Per Tandberg på 64, med over 40 års arbeidserfaring i journalistikken og kommunikasjonsbransjen. Han tar til orde for at denne gruppen bør tas mer alvorlig av arbeidsgivere.
– Jeg mener eldre er en uutnyttet ressurs i arbeidslivet, sier han til KOM24.
Tandberg har selv lang erfaring som leder, og også som den «eldre» i et arbeidsmiljø – og han er opptatt av at arbeidsplasser har en god blanding av personligheter og erfaringer.
– I arbeidslivet må man hele tiden tilpasse seg, og da tror jeg det å mikse folk med ulik bakgrunn, kompetanse og alder er en ideell sti å følge.
Han mener arbeidsgivere ofte ikke ser på totalen av arbeidskraften, og fokuserer ikke på hvilken kompetanse og type personligheter de mangler.
– Det nytter ikke å knytte sammen helt like folk. Der syns jeg arbeidsgivere ser seg litt blinde.
I tillegg mener Tandberg at det ligger liten risiko i å ansette noen som er eldre. Om de enten gjør en for dårlig jobb eller miljøet ikke er riktig går de ut om maks noen år.
Skulle det være riktig match derimot får man noen med lang erfaring og realkompetanse.
– Det gjør at du har en godt utviklet radar som fanger opp ting som rører seg i et marked. Man blir god på å ta pulsen på det som skjer etter hvert.
– Ikke en takk for søknaden engang
De siste seks til syv årene har Tandberg gjort et lite jobbsøkereksperiment. Han har søkt på jobber innen media og kommunikasjon, selv om han er lykkelig ansatt i Delta.
Selv om ikke eksperimentet ikke har den største prøvesamlingen, har Tandberg gjort seg noen observasjoner.
– Jeg har kun fått én tilbakemelding. Fra de øvrige ikke en takk for søknaden engang, som jeg anser som grunnleggende folkeskikk.
Hans erfaring er at det settes en strek når du når en viss alder, og når det kommer en søknad så settes den til side til fordel for yngre arbeidssøkere.
Akkurat hvorfor er han usikker på.
– Det virker som det går på automatikk. Hvor aldersgrensa går er sikkert varierende, men det kan virke som det ligger en slags frykt for å ansette eldre.
Fortsatt sultne
Tandberg mener folk over 60 som søker ny jobb viser et tydelig tegn på at de er sultne, og ikke har lyst til å trappe ned og cruise inn til pensjon.
– Det er forskjell på å være 60 år i dag enn for 60 år siden. Du må hele tide utvikle deg, og selv om jeg har 40 års erfaring i arbeidslivet er det masse jeg kan og har lyst til å lære.
Han har en klar oppfordring til arbeidsgivere der ute.
– Prøv oss! Ta sjansen og snakk med oss!