Minister i klemme: Karianne Tung lover å se på «hvordan det kan løses».

Personvernnemndas Meta-vedtak skaper politisk uro – krever handling fra statsråden

Politikere raser mot Meta-fritak. Nå krever de handling fra regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Flere reagerer sterkt på Personvernnemndas vedtak som hindrer Datatilsynet i å ilegge dagbøter til Meta og andre internasjonale selskaper. 

Dette har ført til en bølge av kritikk fra ulike politiske partier, som mener at avgjørelsen skaper urettferdig konkurranse og svekker personvernet i Norge.

Kalddusj for norske selskaper

Grunde Almeland, leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget fra Venstre, deler bekymringen og kritikken.

– Dette er en kalddusj for norske selskaper som nå ser at myndigheter kan behandle dem strengere enn sine internasjonale konkurrenter. Den forskjellsbehandlingen kan vi ikke akseptere, sier Almeland.

Grunde Almeland (V), leder i familie og kulturkomiteen.

Han retter også en sterk oppfordring til regjeringen om å handle raskt.

– Jeg savner en statsråd som tar en lederrolle for å ivareta norske borgeres personvern. Hvis det er regelendringer som må til, må Tung sørge for dette. 

Venstre krever at digitaliserings­ministeren nå kommer på banen. 

– Den svært overraskende avgjørelsen fra Personvernnemnda viser med all tydelighet at vi mangler et helt grunnleggende verktøy for å sikre at norske lover og regler følges av internasjonale selskaper. Det er statsrådens jobb, sier Almeland.

Han legger til at denne situasjonen rammer folks personvern fordi store selskaper kan ta seg råd til å overse reglene som nasjonale selskaper må følge.

Les svaret fra digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung lenger ned i saken.

Feil å forskjellsbehandle 

Tobias Drevland Lund, stortingsrepresentant for Rødt, er i likhet med Datatilsynet overrasket over avgjørelsen. 

Tobias Drevland Lund, stortingsrepresentant for Rødt.

– Vi forutsetter at norske regler og lover skal gjelde i Norge. Det er viktig at Datatilsynet kan ilegge dagbøter når selskaper bryter personvern­forordningen, og jeg mener det er feil å forskjellsbehandle norske og internasjonale selskaper her. Skal selskaper som Meta holde på i Norge får de jammen meg følge våre lover og regler også, sier Lund.

Han påpeker at avgjørelsen vil ha alvorlige konsekvenser.

– Det vil utvilsomt ha negative konsekvenser for nordmenns personvern. Det sender et uheldig signal om at kun norske selskaper må være nøye med personvern og personopplysninger og følge loven, mens internasjonale selskaper og giganter som Meta kan gi blaffen og holde på som før, sier Lund.

Rødt ser absolutt et behov for at regelverket avklares, eller at regelverket endres dersom den avgjørelsen Personvern­nemnda har gitt står seg. 

– Brudd på personvernreglene er alvorlige brudd og de har påvirkning på så mange menneskers liv og trygghet. Vi kan ikke ha en slik forskjellsbehandling på dette feltet. Trygghet på nett og visshet om at brudd på personvernregler skal straffe seg må sikres i dette landet, avslutter Lund.

Klare forventninger

MDGs digitalpolitiske talsperson, Torkil Vederhus.

MDGs digitalpolitiske talsperson, Torkil Vederhus, er også blant dem som reagerer kraftig på avgjørelsen.

– Nemnda peker på at departementet ikke har avklart at man får lov til å gi dagbøter til internasjonale selskaper. For oss er dette åpenbart: Meta og co kan ikke få slippe billigere unna enn ærlige norske selskaper, sier Vederhus med en klar forventning: 

– Nå forventer jeg at statsråd Tung før hun tar sommerferie avklarer at Datatilsynet kan bøtelegge internasjonale selskaper for ulovlig virksomhet i Norge.

– Jeg mener det er åpenbart

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap), svarer i en e-post til KOM24: 

– Jeg registrerer at Personvernnemnda har opphevet Datatilsynets vedtak om tvangsmulkt mot Meta. Det er likevel viktig å understreke at avgjørelsene til Datatilsynet og det europeiske personvernrådet om forbud mot atferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram fortsatt gjelder. Dette handler kun om dagbøtene.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Tung understreker behovet for regulering:

– Vi må styre og regulere der tech-selskap har for stor makt og vi må tette hull i regelverket hvis det er nødvendig. Jeg mener det er åpenbart at vi på en eller annen måte må kunne gi store internasjonale selskaper dagbøter hvis det er nødvendig og har allerede startet et arbeid for å se på hvordan det kan løses.

Hun legger til at de uavhengige organene må stå for sine egne vurderinger:

– Personvernnemnda og Datatilsynet er uavhengige organer. Deres faglige vurderinger må de selv stå for.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS