– Vi kvinner må slutte å komme med lua i hånden
Byråleder Celine Gran forteller hvordan hun tror flere kvinner kan komme til topps i kommunikasjonsbransjen.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Den viktigste saken for meg er å få flere kvinner til topps i kommunikasjonsbransjen. Så kan man stille spørsmålet om hvorfor det ikke er så mange kvinnelige ledere i dag, og det er et sabla godt spørsmål, med et komplisert svar.
Det sier byråsjef, Celine Gran, i Pressure.
– Min kampsak
Hun tenker tilbake på sin egen historie.
– Jeg startet arbeidslivet i kommunikasjonsbransjen, og jeg tror mye av svaret ligger i hva som skjer når man er ung og ny i arbeidslivet. Min erfaring, og også noe vi vet ut fra mange undersøkelser, er at få kvinner tør å stille krav til arbeidsgiver. Det er kanskje min kampsak, sier hun.
Gran jobbet flere år i Kruse Larsen før hun, som 29-åring, fikk jobben med å lede det nye byrået Pressure.
Hun tror at kvinner oftere går inn i en lønnsforhandling med et utgangspunkt om at man er takknemlig for å ha fått jobben, og at mange synes det er ubehagelig å stille krav.
– Tradisjonelt sett føler nok mange kvinner at en ikke vil være til bry, sier hun og forteller videre:
– Jeg har ikke tall på hvor mange venninner eller yngre bransjekollegaer som har kommet til meg og spurt om de burde stille krav eller be om potensielle høyere stillinger. De synes det er ubehagelig, og lurer på hvordan de skal gjøre det. For mange menn ligger dette mer naturlig. Når jeg tenker meg om har jeg faktisk aldri fått dette spørsmålet fra en mannlig kollega. Vi kvinner må slutte å komme med lua i hånden, mener hun.
– Stoppe opp og tenke
– Når man står overfor veivalg, enten om det er at man har lyst til å bli mellomleder, prosjektleder eller gå oppover i stilling, tror jeg det er viktig å stoppe opp og tenke hva man skal si og hvordan man skal si det. Men man må ikke tvile på egen kompetanse og dyktighet. Jeg tror mange i for stor grad gjør det, og når man er i tvil må man være villig til å ta den risikoen, og ha troen på seg selv.
Selv har Gran lært det å sette krav fra en mann. En hun stoler på, og en som hun har kunnet ha en «peptalk» med i forkant.
– Så må man tenke at ting ikke er så farlig, at så klart skal man stille krav. Det høres kanskje flåsete ut, men jeg tror det ligger mye i det.
Isabelle Ringnes, gründer av selskapet Equality Check, er opptatt av det som kalles ubevisst diskriminering. Gran kjenner til konseptet, og forteller at hun har reflektert mye rundt akkurat det.
– Jeg har aldri opplevd at det å være kvinne har vært et hinder. Men så er det dette med at ubevisst diskriminering er vanskelig å legge merke til at skjer. Jeg føler ikke at jeg er blitt sidesatt, men det kan sikkert ha skjedd. Derfor mener jeg at det er viktig å ha kvinner i kommunikasjonsbransjen som er ledere og partnere, og som heier på hverandre. Den ubevisste diskrimineringen skjer ofte fordi man har mannlige ledere som ikke ser, opplever eller noterer seg det samme som kvinner opplever.
– Har hatt troen
– Jeg er heldig, og har hatt mange dyktige kvinnelige ledere som jeg ikke den gang tenke over at satte noen retninger for meg. Nå i ettertid ser jeg at de gjorde det. Det handler om måten de ledet og satte mål for oss kvinner i de valgene som ble gjort. Det å ha kvinnelige ledere er helt avgjørende for å få enda flere kvinner til topps.
Et konkret tips hun vil komme med er å omgi seg med mennesker, både kvinner og menn, som man vet vil en godt og som heier på deg.
– Hvis man ønsker bli leder, og har lyst nok, så får man til det hvis man omgir seg med mennesker som har troen på deg. De som heier på deg på grunn av de egenskapene og den kunnskapen du har, ikke fordi du er kvinne. Jeg har bare kommet hit i dag fordi jeg har hatt troen. Det har hendt tidligere at jeg har fått panikk og tenkt at jeg har tatt på meg en for stor rolle, men så har jeg fått motivasjonen tilbake, fordi jeg har vært omringet av riktige mennesker både på jobb og privat.