«Norsk Dans nr. 2» av Edvard Grieg er blitt en signatur på at isbilen er i nærheten
Men hvor kommer egentlig melodiene som er til glede for noen og til frustrasjon for andre, fra?
Denne artikkelen er over to år gammel.
Er det en lyd de aller fleste i Norge kjenner til, så er det lyden av isbilen. Enten det er Den Norske Isbilen eller Diplom-Is, så er det ingen som får nordmenn til å løpe ut av huset like raskt som en isbil.
Når Den Norske Isbilen, som nylig feiret 25-årsjubileum, varsler at den kommer kan den velkjent melodien «Norsk Dans nr. 2» av Edvard Grieg høres over fjord og åpne sletter.
– Folk er stort sett glad i lyden, men vi har selvfølgelig omtanke. Det er en annerledes måte å varsle om en tjeneste på, forteller markeds- og kommunikasjonssjef Isbjørn Is, Marvel Skreien Stigen.
Glede og frustrasjon
Samme melodi høres i det folkekjære NRK-programmet Norge Rundt. Valget av melodi ble tatt av de først eierne av Den Norske Isbilen.
– Bakgrunnen for valget av melodi bunner i et ønske om å være et symbol på hele Norge, ettersom Isbilen kjører over hele landet, på samme måte som Norge Rundt har innslag fra hele landet.
– Det er kun tre kommuner vi ikke er innom i Norge, så det rommer nesten hele Norge.
Melodien er til glede for de aller fleste, men og til frustrasjon for noen.
Enkelte steder som ligger i kartet har vedlagt notater som sier at de enten må kjøre uten lyd, eller nedjustere volumet når de nærmer seg. Det kan være demografien i et område som er ekstra lydutsatt fordi det er ved en fjord med vann som bærer lyden ekstra lenge.
– Vi gjør så godt vi kan for å tilpasse og legge inn justeringer for å ta hensyn til de som ikke er så begeistret.
Lydens spontane effekt
Til tross for noen sin frustrasjon, er andre skuffet når de ikke hører «Norsk Dans nr. 2».
– Lyden har blitt en del av signaturen til isbilen. Mange ønsker å handle på impuls, de trenger ikke nødvendigvis en SMS-varsling. De vil heller gå ut spontant som følge av at de hører melodien.
Det er ikke mange år siden de fikk konkurranse fra andre isbiler, som også har varsling gjennom lyd. Til tross for ulike melodier, blir enkelte områder ekstra utsatt som følge av flere isbiler.
I 2017 kom Diplom-is inn i kjørefeltet med egen bil.
– Selgerne kommer i kontakt med mennesker på en helt annen måte. Folk blir glade når isbilen kommer og vi møter masse blide mennesker og mange smil, forteller HR manager i Diplom-Is, Cecilie Knudsen.
Egenkomponert melodi
Siden pandemien startet har det vært en spesiell situasjon og for mange er det et høydepunkt når de hører lyden av isbilen som kommer kjørende.
– Vår isbil har en egen melodi, den er komponert spesielt for oss. Melodien er en glad og sommerlig vals, forteller Knudsen.
For Diplom-Is er lyden også en viktig for å fortelle kundene at de er i nabolaget.
– Selv om vi har en app som sporer bilen, foretrekker svært mange av våre kunder påminnelse i form av lyd. Til tross for noen klager, får vi også tilbakemeldinger om at lyden er for lav og at kunder har gått glipp av oss fordi de ikke hørte oss.
Diplom-Is har på lik linje som Den Norske Isbilen fått tilbakemeldinger om at lyden er for høy. Da kontakter de selgeren og minner om at lyden må justeres i forhold til omgivelsene.
– Vi har hatt lyden av Norge i 25 år og på nåværende tidspunkt er det ingen grunn til at vi skal slutte med lydvarslingen, avslutter Stigen.