DNB: «Vurderer alle kvalifiserte søkere uansett rase»
– Her har det skjedd en menneskelig og veldig lei feil, svarer kommunikasjonsdirektøren. Nå har DNB fjernet annonsen.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Tidligere i oktober la DNB ut en stillingsutlysning i jakten på en kommunikasjonsrådgiver innen eksternkommunikasjon, og skriver at de vurderer alle kvalifiserte søkere uansett alder, rase, etnisk opprinnelse, kjønnsidentitet, seksuell orientering, sivilstatus, religion og psykisk eller fysisk handicap.
Stillingsutlysningen har fått mange til å reagerere og kommentere på Facebook.
– Kommunikasjonsrådgivere er en egen rase, kommenterer en bruker etterfulgt av en smilende emoji.
Et belastet ord: – Klønete
Flere kommenterer humoristisk med ulike hunderaser og hvorfor noen hunderaser ikke passer. En annen bruker setter spørsmålstegn ved kjønn.
– Det er jo noe annet enn kjønnsidentitet. Og hva med seksuell legning? Det er jo noe annet enn seksuell orientering.
En annen bruker skriver:
– Kunne vært gøy å høre med DNB hvilke raser de har ansatt til nå.
Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø kommenterer i Facebook-posten:
– Takk for at du gjorde oss oppmerksom på dette. Jeg tror alle skjønner at budskapet vårt var at vi er en tilhenger av mangfold, men som du helt riktig påpeker er rase et belastet ord som vi i denne sammenhengen brukte på en klønete måte. Når vi gjør feil rydder vi opp, og vi kommer derfor til å endre dette snarest, både for fremtidige tekster og de som allerede ligger ute.
En annen bruker påpeker at DNB skriver «psykisk handicap», og spør hva som menes med det, og om selskapet er inkluderende ovenfor søkere med psykiske helseproblemer i avdelingen.
– Vi vil endre teksten. Som vi skriver ønsker vi oss en søknad fra alle kvalifiserte søkere, skriver Dalsbø.
Menneskelig feil
Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin uttaler seg skriftlig til KOM24:
– Jeg tror alle som har lest stillingsutlysningen skjønner at budskapet vårt er at vi vil ha mer mangfold, og at vi ønsker å inkludere et bredt utvalg av søkere. Her ble det gjort en menneskelig og veldig lei feil, og det er selvsagt ikke sånn vi skal ordlegge oss. Når vi gjør feil rydder vi opp, og vi har allerede rettet opp den aktuelle teksten og går gjennom liknende formuleringer for å sikre at teksten ikke blir brukt flere steder.
Lewin skriver at det har skjedd en menneskelig og veldig lei feil, som har gjort at de har veldig uheldige ordvalg i en standardformulering i stillingsannonser.
– Jeg tror alle som leser sammenhengen den inngår i forstår at intensjonen ved å inkludere en tekst som dette er at vi vil ha mer mangfold, skriver Lewin.