KOMMENTAR
Her er det éne spørsmålet Huaweis norske PR-topper bør stille seg
Ta denne testen og sjekk om du fortsatt kan være ansiktet utad for Huawei.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Denne uken ble det kjent at den danske kommunikasjonssjefen i Huawei sa opp jobben i den kinesiske telegiganten.
Årsaken til at han ikke vil fortsette i jobben er avsløringene til The Washington Post om at den kinesiske telegiganten skal ha testet en teknologi for ansiktsgjenkjenning av Kinas undertrykte etniske minoriteter, uigurene.
Nylig spurte Henrik Molkte, Danmarks Radio-journalist, den nå avtroppende kommunikasjonssjefen Tommy Zwicky, via Twitter, hva han hadde å si til avsløringene som har kommet frem.
Da fikk han et noe overraskende svar.
«Det kan jeg ikke. Og derfor har jeg opsagt min stilling. Mvh Tommy». I ettertid har Zwicky slettet denne Tweeten.
Huaweis omstridte program skal ifølge internt lekka dokumenter kunne identifisere Uyghur-befolkningen og dermed ha muligheten til å sende en alarm til kinesiske myndigheter.
«Huawei har blitt påstått å spille en rolle i den kinesiske regjeringens forfølgelse av Uyghur-befolkningen i Xinjiang og andre etniske og religiøse grupper. Det påstås også å ha tvangsarbeid av uigurer i forsyningskjeden», skriver NY Times.
Også PST har sagt at: «Vi har sagt at man bør være oppmerksom på Huawei som aktør i forbindelse med 5G-nettet som skal bygges ut. Ikke fordi vi tror at det er noe galt med Huawei og menneskene som jobber i Norge, men Huawei som selskap har antagelig ganske tette bånd til kinesiske myndigheter».
Vi har spurt om de norske PR-toppene vurderer sine egen stillinger, sett i lys av de forkastelige avsløringene. De har så langt ikke villet la seg intervjue av KOM24.
PR-manager Henrik Smehaug vil ikke svare - og det vil heller ikke Senior Public Affairs & Communications Manager, Erik Thomas Ganer. Det er forståelig at man trenger tid til å få tenkt seg om, så la oss derfor hjelpe til med ett eneste spørsmål de kan stille seg selv i prosessen:
Vil jeg være ansiktet utad for en teknologi som gjenkjenner minoriteter og som ifølge Washington Post-avsløringen slår alarm i et diktatur som internerer folk basert på deres etnisitet?
Hvis du svarer ja på dette, er det helt innafor. Kjør på.
Ikke bry deg nevneverdig om selskapet ditt anklages for å skape teknologien som gjør det mulig å samle sammen minoriteter i arbeidsleire. Eller at de anklages for slavearbeid på teknologien din. Eller at en haug med land ikke vil samarbeide med selskapet ditt på grunn av tette bånd til et diktatur som henretter flest folk i verden, overvåker sin egen befolkning og angriper ytringsfriheten, ifølge Amnesty International.
Svarer du nei på spørsmålet, sett i lys av de lekka dokumentene, så sier det seg selv hva du bør gjøre.
Si opp.