I årets valgkamp må Solberg, Støre og Vedum forholde seg til de samme reglene på Facebook som deg og meg
Frem til nå har politikere kunnet bryte Facebooks retningslinjer uten fare for represalier.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Frem til nå har politikere kunnet bryte Facebooks retningslinjer uten fare for represalier. På fredag fjernet plattformen det unntaket, så usannheter fra politikere ikke automatisk regnes som nyhetsverdig innhold lenger.
Da Facebook høsten 2016 blokkerte kontoer som delte Nick Uts ikoniske bilde av en naken jente som rømmer fra napalmbombene under Vietnamkrigen, ble de møtt av en proteststorm anført av Aftenpostens redaktør Espen Egil Hansen og statsminister Erna Solberg.
For å unngå liknende episoder etablerte Facebook egne retningslinjer for nyhetsverdig innhold. Hvis innhold defineres som nyhetsverdig, tillates det på plattformen selv om det bryter Facebooks reningslinjer. (Forbudet mot nakenhet i tilfellet med Nick Uts bilde.)
Høsten 2019 offentliggjorde Facebooks Nick Clegg at de automatisk ville definere alle poster fra politikere som nyhetsverdige. Det var dermed fritt frem for politikere å bryte plattformens retningslinjer. Løgner, konspirasjonteorier og oppfordring til lovbrudd og vold var greit for Facebook hvis det kom fra en politiker.
Historien har vist at tiltaket ikke akkurat var en suksess, og 7. januar ble Donald Trump kastet ut av Facebook etter å ha bidratt til å provosere frem angrepet på kongressen i Washington D.C. Facebooks eksterne etikkråd påla imidlertid selskapet å etablere formelle regler for å håndtere tilsvarende utestengelser.
Fredag presenterte Facebook et system hvor brudd på retningslinjene gir advarsler, og gjentatte advarsler fører til utestengelse i én måned til to år. Ytterligere gjentakelser kan føre til permanent utestengelse. Donald Trumps utestengelse ble samtidig omgjort fra å være permanent til å vare i 2 år.
Samtidig fjernet Facebook særbehandlingen av politikere, slik at deres poster ikke lenger automatisk regnes som nyhetsverdige. I sommerens valgkamp må dermed Solberg, Støre og Vedum forholde seg til de samme reglene på Facebook som deg og meg.
Vi har heldigvis ikke amerikanske tilstander i norsk politikk, men også norske politikere tøyer grensene mellom fakta og fiksjon innimellom. Nå risikerer de sletting av poster og advarsler hvis de tøyer grensene for langt.