KOMMENTAR
Facebook får smake sin egen medisin
En protestkampanje har ført til et ras av dårlige vurderinger av Facebook-appen både i Apples App Store og i Google Play. Da Facebook forsøkte å få protestene fjernet fikk de smake sin egen medisin: Brukernes protest mot Facebook blir stående.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Facebook har den siste tiden avvist beskyldninger om at de sensurerer pro-palestinske stemmer på plattformen, og viser til at plattformens regler ikke tar politiske hensyn.
Brukerne som protesterte var ikke fornøyd med Facebooks avvisende svar, og lanserte en protestaksjon: En oppfordring om å gi Facebook-appen dårlig vurdering i Apples App Store og Google Play.
Millioner av vurderinger med bare én stjerne har ført til at karakteren på Facebook-appen har falt som en sten. I skrivende stund er karakteren 2,3 av 5 i App Store og 2,4 av 5 i Google Play, ned fra over 4 tidligere. I Google Play er mer enn halvpartene av 115 millioner vurderinger med én stjerne.
Aksjonen har hatt den ønskede effekten. Ifølge NBC News har aksjonen høy prioritet internt hos Facebook. Intern kommunikasjon som NBC har fått tilgang til viser at saken er kategorisert som «SEV1», det nest høyeste nivået i Facebooks interne system.
Den interne kommunikasjonen NBC har fått tilgang til avdekker diskusjoner blant Facebook-ansatte om at brukerne er misfornøyde med hvordan Facebook håndterer krisen i Midtøsten, og at de mener plattformen sensurerer pro-palestinske stemmer.
Facebook skal ha henvendt seg til Apple og Google med forespørsler om å få fjernet de dårlige vurderingene. Der har Facebook imidlertid blitt møtt med en kald skulder. Reglene sier at dårlige brukervurderinger ikke fjernes selv om app-utvikleren ber om det. Da hjelper det ikke at app-utvikleren er verdens største sosiale medium. Regler er regler, som Facebook selv sier når deres egne brukere er misfornøyde.
Facebook er ikke det eneste sosiale nettverket som anklages for å sensurere pro-palestinske stemmer. Instagram, som eies av Facebook, skapte store protester da de ved en feil knyttet Al-Aqsa-moskeen til terrorisme under sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi nylig.
Også Twitter måtte innrømme feil etter at de blokkerte kontoen til den palestinske skribenten Mariam Barghouti da hun rapporterte fra protester mot at palestinere ble kastet ut av sine hjem på Vestbredden.
Hendelsene illustrerer en stor svakhet ved systemene de sosiale mediene bruker for å moderere innholdet på plattformene sine. Det hjelper ikke om du har verdens beste kunstige intelligens på serverrommet, når skillet mellom riktig og galt er avhengig av hvilken side av en konflikt du ser verden fra.