PR-bremsen fra Vedum:
Jan-Erik Larsen: – Dette vil ikke revolusjonere bransjen
Mener forslaget er som forventet, men er spent på hvordan staten vil følge dette opp.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Jeg tror ikke dette vil revolusjonere bransjen. Jeg vil heller ha grep som åpner opp bransjen.
Det sier Jan-Erik Larsen, daglig leder og største eier i Kruse Larsen, til KOM24.
– Må finne oss i det
Tirsdag morgen ble det kjent at Trygve Slagsvold Vedum har fått gjennomslag for å nekte statlige etater å bruke PR-byråer.
– Det har kommet helt ut av kontroll hvordan den bransjen bare vokser og vokser, sier Vedum til VG.
Han avslører til avisen at det står i regjeringsplattformen til den påtroppende regjeringen, som etter planen tiltrer torsdag, at staten skal kutte i konsulentbruk ved å utvide egen kompetanse, og at statlige virksomheters kjøp av tjenester skal kraftig reduseres. Utover informasjons- og holdningskampanjer skal slike tjenester som hovedregel ikke benyttes.
Larsen sier at dette var som forventet og at han ikke greier å hisse seg opp over forslaget.
– Om staten løser sine behov på andre måter enn å leie inn tjenester, så må vi finne oss i det, mener han.
Larsen sier at dette uansett ikke vil påvirke dem i særlig grad, da de omtrent ikke har statlige aktører på sin kundeliste.
Han mener derimot at staten bør gjøre noe med hvordan de håndterer åpne versus lukka kundelister.
Spent på oppfølgingen
– Vi har lenge argumentert for at staten burde krevd åpne kundelister hos sine leverandører, det hadde endret bransjen mer og gitt mer åpenhet, mener han.
– Men det kanskje ikke det staten er ute etter, legger han til.
Han peker på at de har deltatt i to-tre anbudskonkurranser med statlige aktører, men ingen av de stilte krav om åpne kundelister eller åpenhet.
– Så det er kanskje ikke rart det skjer noe. Det viktigste hadde vært om de hadde brukt sin innkjøpsmakt til å kreve åpne kundelister, det ville ha endret bransjen mye mer, gjentar han.
Han sier de tar dette helt «easy», men at de er spente på hvordan staten følger dette opp og kontrollerer det.
– Må tette smutthullene
– Det kommer en oppfølging og kontrollside, men det er vanskelig å uttale seg om det. For jeg vet ikke hva de foreslår, det er en rund og lite presis formulering som er kommet ut enda. Derfor vil jeg vente og se hva som står i plattformen, sier han.
Han peker på at det kan være de har tenkt gjennom det;
–Men skal det være noe poeng med forbud, må de tette igjen smutthullene som kommer. Men det er sikkert noen som vil utnytte det, sier han.
Administrerende direktør i First house, Per Høiby, mener Vedums gjennomslag ikke vil bety noe vesentlig for deres virksomhet.
– Vår holdning er at enhver virksomhet må selv avgjøre hvilken kompetanse det er hensiktsmessig å ha In-House og hva de bruker konsulenter til å hjelpe til med. Offentlig sektor utgjør mindre enn 1 prosent av våre inntekter, med andre ord vil ikke dette bety noe vesentlig for vår virksomhet, sier han til KOM24.