Over en million har sett reklamevideoene som de vernepliktige i Luftforsvaret har laget
Lager filmer for å tiltrekke seg de rette rekruttene.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Filmene er laget for å dokumentere og beskrive de ulike tjenestemulighetene som finnes i luftforsvaret, sier oberstløytnant og kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, Stine Barclay Gaasland til KOM24.
Det siste året har de publisert ti korte filmer som fokuserer på en stilling innen Luftforsvaret, hver film er på omtrent ett minutt hver.
– Vi får gode tilbakemeldnger på filmene, folk liker de og de blir godt sett. Det er lette produksjoner med litt uformell tilnærming. De viser hverdagen som vernepliktig i Luftforsvaret gjennom gode representanter som gjenomfører tjeneste, sier Gaasland.
Kvinnelig crew chief assistent mest populær
Filmene er laget av vernepliktige presse og informasjonssoldater som har sin tjenste i Luftforsvaret og seertallene er formidable. Bare på Facebook har de 10 filmene som er pulisert til nå 1,2 millioner visninger. Den mest populære filmen viser en kvinne som er en av de siste Crew Chief assistentene på F-16 i Bodø.
Noe av bakgrunnen for å lage filmene er at de får så enormt mange spørsmål fra unge som selv skal inn til tjeneste i Luftforsvaret. De får spørsmål om alt fra bekledning, til hvordan tjenesten er og velferdstilbudet.
– Da er det best å se dette gjennom mennesker og gode eksempler på folk som er inne til tjeneste, sier hun.
Det er vernepliktige i presse og informasjonssoldater som har sin tjeneste som svarer på spørsmål og som ofte lager den kommunikasjonen som skal treffe de unge.
Det er også disse som har laget filmene.
– Dette er mennesker som er inne til førstegangstjeneste og har bakgrunn og interesse for film og foto og har søkt seg spesifikt til en kommunikasjonsstilling når de skal inn til tjeneste, sier hun.
Produksjonen av videoene begynte i fjor og de har laget 15 filmer til nå, der ti av de er publisert.
De har blant annet laget film på alt fra teknikere til sjef Luftforsvarets VIP-sjåfør.
– Målet er å lage en film for hver av tjenestestillingene som det er mulig å ha, sier hun.
– Viser hvordan det faktisk er
Filmene blir publisert i sosiale medier, men og på Forsvaret.no.
- Forsvaret.no har all info om Forsvaret og en kan gå inn og lese mer om Forsvaret. Vi bruker ofte sosiale medier som inndrager til forsvaret.no for mer informasjon, forklarer hun.
Samtidig så skal kommunikasjonen i sosiale medier stå for seg selv i de kanalene og de er opptatt av å differensiere på hva de publiserer hvor.
– Vi publiserer ikke nødvendigvis det samme på Facebook som på Instagram, kanalene utfyller hverandre. Det handler om de ulike kanalene og hvordan de funker best, sier hun.
Gaasland sier dette er noe de blir mer og mer bevisst på når de jobber med kommunikasjon.
– Vi tenker på hvordan vi bygger opp sakene for å få målgruppen til å følge filmene, vi er avhengig av å treffe fra første stund, sier hun.
Klikk for å bla deg gjennom bildene og se de vernepliktige soldatene i tjeneste.
Hun mener det ikke er skjønnmaling av Luftforsvaret de driver på med.
– Vi er opptatt av å vise hvordan hverdagen faktisk er. Om det er mye venting i en type tjeneste, håper jeg det frem kommer, sier hun.
Gaasland sier at det viktigste for de er å vise hvordan tjenesten i Luftforsvaret er.
– Vi taper på det om vi viser noe annet, da får vi de ikke til å bli i Luftforsvaret, sier hun.
Barnekommunikasjon
Luftforsvarets kommunikasjonsavdeling består av en kommunikasjonssjef, en pressetalsperson og to combat media team. De er totalt åtte fast ansatte og fire vernepliktige i førstegangstjeneste.
Blant oppgavene avdelingen prioriterer i 2021 prioriterer de å få ut kommunikasjon på det hun kaller Luftforsvarets nye kapasiteter.
Nye kampfly, nye P-8 patruljefly, nye helikoptre og mere til skal på plass. Det er viktig for Luftforsvaret å kommunisere rundt hvorfor disse kapasitetene anskaffes.
– Det er viktig for oss å forklare til befolkningen hvorfor vi innfaser disse kapasitetene. Det er omfattende anskaffelser som betyr mye for Norge, koster mye penger, så kunnskap er viktig slik at befolkningen ser hva vi gjør og oppdragene vi løser, sier hun.
En annen ting de de bruker ressurser på, som ikke er så godt synlig, er internkommunikasjon og kommunikasjon med familier. Eksempelvis når Luftforsvaret er på utenlandsoppdrag, som nå i Mali.
– Når vi sender foto og kommunikasjonspersonell til Mali så er det ikke bare for å ivareta kommunikasjon til befolkningen, men og til de som reiser bort fra familien og er borte i fire-fem måneder, sier hun.
De har og noe hun kaller for barnekommunikasjon. Det er kommunikasjon som skal forklare og vise barna hvor mamma eller pappa er, hvordan de bor og hvordan det ser ut i det landet.
– Da handler om ivaretakelse, sier hun.