– Jeg blir faktisk rørt over så sterke ord. , sier kommunikasjonsdirektør Christina-Rolfheim-Bye i FHI.

Folkehelseinstituttet tildeles Åpenhetsprisen 2020

Juryen sier de er overbevist om at FHIs samlede kommunikasjon har reddet mange liv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Torsdag delte Kommunikasjonsforeningen ut Åpenhetsprisen, og årets vinner er Folkehelseinstituttet.

«Gjennom formidling av faglige råd og kunnskap til befolkningen, til helsevesen, myndigheter og politikere, har instituttet aktivt bidratt til forståelse for situasjonen og styrket den opplyste samtalen om Covid-19» heter det i juryens begrunnelse.

Prisen deles ut hvert år fordi Kommunikasjonsforeningen ønsker å berømme åpenhet i kommunikasjonsfaget.

- Det å få anerkjennelse for åpenhet er ingen selvfølge, spesielt i en sånn tid. Det er en stor honnør både til de mange fagfolkene som har stått på og til kommunikasjonsavdelingens medarbeidere som også har jobbet og fortsatt jobber fletta av seg, men som ikke synes i offentligheten, sier Christina Rolfheim-Bye, kommunikasjonsdirektør i FHI i pressemeldingen.

FHIs kommunikasjonsdirektør Christina Rolfheim-Bye under den digitale utdelingen.

– Brukt ulike talspersoner

Juryen trekker blant annet frem i sin begrunnelse at FHI har vist faglig åpenhet ved å bruke mange ulike stemmer i offentligheten.

«FHIs kommunikasjonsstrategi har vært modig, og de har tatt valg som ikke har vært strømlinjeformede», skriver juryen.

- Det at FHI har valgt å bruke mange stemmer er et eksempel på det uenighetsfellesskapet som er en forutsetning for demokratiet, sier juryleder Janne Stand Dahl, som til daglig er kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet. Hun legger til:

- Det å tørre å dele tvil og faglige avveininger er viktig, også i krise.

Christina Rolfheim-Bye sier at de har fått spørsmål om kommunikasjonsstrategien de har valgt.

- Vi har gjort noen kommunikasjonsgrep som ikke står øverst i læreboka. Vi har brukt mange ulike talspersoner fordi det er flere faggrener som kreves for å håndtere denne epidemien, og vi skal by på det beste vi har. Samtidig har vi ønsket å være ærlige om uenigheter fordi vi mener det er både riktig og moralsk, selv om det kommunikasjonsmessig ikke er enkelt, forklarer hun i meldingen.

Juryen avslutter sin begrunnelse med å berømme FHIs totale kommunikasjonsarbeid som er lagt ned gjennom pandemien og skriver at de er «overbevist om at FHIs samlede kommunikasjon har reddet mange liv.»

- Det er en veldig sterk påstand. Jeg blir faktisk rørt over så sterke ord. Hvis vi har gjort jobben vår godt, så skal det i prinsippet være en direkte linje mellom våre råd og folks helse. Men om det stemmer, er jeg nødt til å vurdere i etterkant, sier Rolfheim-Bye ydmykt.

Ekstra viktig i år

Kommunikasjonsforeningens nettsider har juryleder Janne Stang Dahl tidligere uttalt at Åpenhetsprisen er «ekstra viktig i år».

- Alle som jobber med kommunikasjon kan ikke ha unngått å merke det på kroppen. Både når det virvler som verst, og når støvet legger seg, er det ikke vanskelig å se at åpenhet er en av de viktigste søylene vi har for å skape diskusjon og tillit i samfunnet. Samtidig skal hjulene holdes i gang over hele landet. Åpenhetsprisen er derfor ekstra viktig i år, uttalte Stang Dahl.

Dette er syvende året Åpenhetsprisen deles ut.

I 2019 gikk prisen til Hydro for deres åpenhet rundt dataangrepet de opplevde i mars samme år. Tidligere har Oslo Tingrett og Helsesista mottatt prisen.

I juryen sammen med Stang Dahl sitter Tore Bollingmo, Even Westerveld, Lotte Grepp Knutsen og Kjersti Løken Stavrum.

Åpenhetsprisen for 2020 går til FHI.
Powered by Labrador CMS