Zynk-rådgiver Vegard Einan ilagt karantene på seks måneder: – Mitt nettverk eller kunnskap om prosessene vil jo ikke endre seg
Den tidligere statssekretæren og påtroppende seniorrådgiver i Zynk, stusser over at han fikk seks måneders karantene: – Det er en forskjell om man går ut av en regjering etter et valg, sammenlignet med en regjeringsperiode, sier han.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Når en regjering går av, lukkes den politiske boken, det er derfor svært lite som endrer seg på seks måneder i forhold til mitt ansvar i regjeringen Solberg, sier Vegard Einan til KOM24.
14. oktober gikk han ut av regjering etter stortingsvalget. Mandag 22. november skulle han begynt som rådgiver i Zynk, men med et halvt år karantene fra Karantenenemnda, blir det oppstart tidligst 14. april.
– Og det er midt i påsken, så jeg vil tro at det blir uken etter, sier han.
Forstår ikke karantenetiden
Karanteneloven skal forhindre at man går rett fra jobb i regjeringen til aktører som kan ha nytte av og betale for kunnskap og nettverk.
Einan har nylig sendt inn sin klage til Karantenenemda. Den fikk han i retur med avslag.
– Jeg synes loven om karante både er viktig og riktig, men jeg synes også det er en stor forskjell på om man går av etter et valg, eller om man går midt under en regjeringsperiode. Det er en stor forskjell, og det var det jeg forsøkte å få fram i klagen. I tillegg ønsker jeg heller å jobbe, men blir nødt for å finne på andre ting, de neste fire månedene ut karantenetiden.
Han mottar riktignok lønn som statssekretær under hele karantenetiden, men ville heller tiltrådt rollen som seniorrådgiver for den nye arbeidsgiveren.
– Jeg ville heller jobbet, understreker han.
Einan ønsker ikke å bidra til at kritikken øker mot politikere som forlater politikken med egne særordninger og lønn uten å arbeide. Dette er i stor grad bakgrunnen for klagen.
– Jeg forstår at det er et behov for et tidsmessig skille, men jeg har argumentert for at et utvidet saksforbud i mitt tilfelle ville representert et skille som i minst like stor grad fungerer som karantene. Dette skillet vil også bidra til å opprettholde tilliten til det politiske systemet og forvaltningen på en ryddig måte.
Einan er enig i at ordningen med karantene er sentral for å opprettholde tillit til det politiske systemet.
– Jeg forstår ikke at jeg får den strengeste karantenetiden på seks måneder. Alle de politiske prosessene jeg har vært involvert i, er enten avsluttet eller offentlig kjent. Den politiske boken lukkes, og jeg har hverken innsikt i hvordan den nye regjeringen jobber eller den samme tilgangen til regjeringen som om jeg gikk av midt i perioden. Men det er klart jeg sitter igjen med kunnskap over hvordan regjeringsarbeid foregår fordi dette sjeldent endrer seg. Og mitt nettverk eller kunnskap om prosessene vil jo ikke endre seg på seks måneder.
Snur på saksforbud
KOM24 har fått innsyn i klagen som ble sendt fra Einan, og karantenenemdas vurdering og beslutning. Det kommer også videre fram at han i utgangspunktet i tillegg til seks måneder karantene, også skulle ilegges tre måneder i saksforbud.
– Etter en fornyet vurdering har nemnda kommet til det ikke er behov for et saksforbud i tillegg til ilagt karantene. Karantenetiden på seks måneder representerer et tidsmessig skille som i tilstrekkelig grad ivaretar hensynene bak karantenereglene. Du ilegges derfor ikke saksforbud, begrunner de som svar i klagen.
Vedtaket om tre måneder saksforbud ble ilagt 16.november.
Beslutningen om at saksforbudet fjernes, fikk han tilsendt onsdag 8. desember.
– Karantenenemnda har foretatt en ny vurdering av saken. Karantenenemnda opprettholder ilagt karantene på seks måneder. Nemnda mener det ikke foreligger ny informasjon som begrunner endring av ilagt karantene.
Dermed er 14. april første mulige dag.
– Jeg har på fleip uttalt at jeg velger å tolker den lange karantenen som et signal på at Karantenenemda mener jeg har vært helt sentral i regjeringens arbeid og at jeg sitter med unik erfaring fra regjeringen og Arbeids- og sosialdepartementet. Jeg tolker selvsagt også avgjørelsen som et kvalitetsstempel på min kunnskap, dersom jeg ikke glemmer alt jeg kan og vet frem til påske, vil være en tung driver for min markedsverdi hos ny arbeidsgiver og deres kunder, sier Einan med et smil.
Karantenenemda er forlagt saken, og kommenterer følgende:
– Karantenenemnda er uavhengig og departementet kommenterer ikke deres avgjørelser, skriver seniorrådgiver i kommunikasjonsenheten i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Ingvild Sahl til KOM24.