– Hvis jeg ordlegger meg feil, kan det i verste fall bli en diplomatisk krise
I juli hadde Marius Vågenes Villanger sin siste dag som talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter.
Marius Vågenes Villanger fikk rollen som talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø i august i 2022.
Etter ett år har han bestemt seg for ta et nytt steg i karrieren.
– Jeg forlater jobben med litt blandede følelser. På den ene siden trives jeg svært godt hos FOH, på den andre siden er det noe spennende med å dra ut i et internasjonalt miljø og få ny kunnskap og ny impulser, sier han til KOM24.
Reiser utenlands
Nå skal han til Belgia for å jobbe i International Military Staff, som er en del av NATO.
– Hadde det ikke vært for muligheten i Brussel, var planen min å fortsette i Bodø en stund til. Jeg syntes det var veldig spennende å jobbe så tett på alt som skjer fra Forsvarets operative hovedkvarter. Alle operasjoner i inn- og utland ledes herfra, sier Villanger.
I Brussel skal han ha en litt mer tilbaketrukken stilling, hvor han skal jobbe mer med intern informasjonsflyt. Villanger skal sørge for at de riktige folkene har riktig informasjon til riktig tid.
Preget av alvor
Villanger har også jobbet i NATO tidligere, da han fra 2019 til 2020 var ombord på det tyske kommandofartøyet FGS Donau. Her hadde han blant annet ansvar for NATO-styrkens samfunnskontakt gjennom medier og sosiale medier.
Han gleder seg til å jobbe i utlandet igjen, men kommer også til å savne stillingen sin i Bodø.
– Det mest interessante med å være talsperson ved FOH må være det å være så tett på alt som skjer i Forsvaret, og se hvordan politiske beslutninger her blir til militære handlinger.
Krigen i Ukraina har gjort den militære situasjonen i Europa langt mer alvorstynget. Dette har han kjent på siden Russland invaderte sitt naboland i februar i 2022.
– Det har skjedd ekstremt mye det siste året som har fått veldig mye å si for NATO og Norge. Vi har måttet gjøre en rekke tiltak for å øke beredskapen på grunn av krigen i Ukraina. Som pressevakt har det betydd enorm interesse fra utenlandske medier, blant annet for hvordan Norge jobber med å sikre energileveranser til Europa. For eksempel har BBC og tysk TV vært på besøk, sier Villanger.
Én hendelse bidro ekstra mye til å rett oppmerksomheten mot det norske forsvaret.
– Spesielt etter at Nord Stream-kabelen ble sprengt, økte interessen. Flere har kontaktet oss for å høre mer om hva Norge gjør for å sikre energileveranser til Europa. Japanske og amerikanske medier har vi også vært i kontakt med.
Store konsekvenser
Det å kommunisere på vegne av Forsvaret, er ikke som mange andre jobber innen kommunikasjon. Villanger innrømmer at det er et visst press på skuldrene til de som jobber i avdelingen hans.
– Mine uttalelser nå har vært Forsvaret sine uttalelser. Hvis jeg ordlegger meg feil, kan det i verste fall bli en diplomatisk krise. Det var litt tidlig å hive seg ut i det, men jeg har hatt veldig god backing fra sjefene mine og kollegaer ved FOH.
– Man er absolutt redd for å si noe feil eller gi feil informasjon. Jeg hadde aldri jobbet som talsperson før denne jobben, men jeg hadde jobbet i fem år som presse- og informasjonsbefal. Da handlet det mer om innsalg til mediene, avslutter han.
Hanne Olafsen overtar jobben til Villanger i Forsvaret. Hun startet i stillingen 1. august.