Christina Fraas ble slått bevisstløs - det ble starten på Instagram-kontoen @1000historier
Opprettet Instagram-konto for å endre dagens praksis: – Vi starter med 1000 historier. Må vi fortelle flere, så gjør vi det, men jeg håper det er nok til å skape endring.
Denne artikkelen er over to år gammel.
I slutten av november opprettet Christina Fraas Instagram-kontoen @1000historier. På kontoen postes ekte historier fra ekte mennesker som har opplevd voldtekt eller overgrep.
Grunnen til at Fraas opprettet kontoen, skyldtes en hendelse sommeren 2021, som har blitt omtalt av flere medier, deiblant NRK.
– Jeg satt på en benk sammen med kjæresten min på Aker Brygge, da en beruset mann kom bort til oss. Han sa at han kunne velge hvem av oss han skulle ta med seg hjem, forteller Fraas.
Henlagt etter helhetsvurdering
Begge opplevde mannen ubehagelig og altfor nærgående. På et tidspunkt kom han helt opp i ansiktet til Fraas, og det endte med at hun skubbet mannen bort. Han falt ikke, og ble heller ikke skadet. Politiet ble tilkalt, og mannen avga sin forklaring.
– Men det var han som først ble avhørt. Når det ble min tur til å forklare meg, var det som om mine ord ikke spilte noen rolle.
Etter at hun skubbet bort mannen i håp om at han skulle gå, slo han Fraas bevisstløs. Rett foran kjæresten og andre vitner. Men ingen andre ble bedt om å avgi en vitneforklaring. Hendelsen som ble filmet på overvåkingskameraer, endte med tur til legevakten der skadene til Fraas ble logget. Det hele endte med at hendelsen ble henlagt på bevisets stilling.
Beslutningen om henleggelse ble tatt ut fra en helhetsvurdering av bevisene i saken, deriblant en video som viser hele hendelsesforløpet, skriver kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Steinar Wulfsberg-Gamre i en e-post til KOM24.
– Av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke gå nærmere inn på de enkelte bevisene i saken, skriver han videre.
KOM24 har sett henleggelsen.
Trodde det ble servert på et sølvfat
– Jeg satt igjen sjokkert over at politiet kunne henlegge saken. Jeg trodde at dette ble servert på et sølvfat, både med vitner og kameraovervåking som kunne bekrefte hendelsen. I og med at dette skjedde foran kjæresten min, ville det vært naturlig å tenke at også hun ville bli bedt om å forklare hva som skjedde og hva som ble sagt da han oppsøkte oss.
Hendelsen skjedde en fredag, og Fraas sitter igjen med et inntrykk av at han ikke virket veldig interessert i å høre hennes forklaring.
– Han sa ordrett at jeg «ba om det», ettersom det var jeg som skubbet borti ham. Og det føltes som om han bare ville «komme seg kjapt hjem».
Hun var, og er fortsatt dypt skuffet over utfallet, og at det var hun som satt igjen med en følelse av at det var hennes skyld.
– Det ble et skikkelig aha-øyeblikk for meg. Det fikk meg til å innse at jeg selv har vært altfor dømmende når jeg har hørt lignende historier. Jeg har antatt at det ikke har vært nok eller nødvendige bevis, og trodd det har vært årsaken til henleggelse av saken.
Slutter å bli sjokkert
Hendelsen delte hun i et innlegg på sosiale medier.
– Det rant inn med historier fra mange som kunne relatere til ulike hendelser som har endt opp med følelsen av å stå helt hjelpeløs på sidelinjen – og at saken henlegges. Da skjønte jeg at vi har et stort problem.
Dette ble starten på Instagram-kontoen @1000historier. Sammen med Madeleine Schultz, Sofie Frøysaa, Frida Marie Grande, Natalina Heia og Inger Helene Mosland, gjengir og deler de ekte historier fra de som sender inn.
– Jeg fant ut at jeg trengte flere ulike typer kompetanse. Og de andre fem var førstevalget, så det er veldig koselig at alle sa ja umiddelbart.
Det samarbeides blant annet om å lage design i Canva og renskrive historiene. Fraas er den eneste som leser historiene fra innboksen.
– Det er viktig for oss at dette foregår ryddig, derfor bestemt vi at en person tar seg av historiene.
– Hvordan oppleves det å lese disse historiene?
– Det er veldig tungt. Og man skulle tro etter at man har lest så mange skjebner, at man slutter å bli sjokkert, men det gjør man absolutt ikke.
Flere norske kjendiser har bidratt med å videreformidle noen av historiene @1000historier har mottatt. En av dem som bidro er Else Kåss Furuseth med historien til Hanne.
– «En av tre voldssaker og over 80% av overgrepssaker henlegges». Vi kan bli blasserte av å kun høre slike tall, og glemmer at det handler om ekte menneskers liv. At 1000historier ikke bare samler og belyser disse historiene, men også skal levere noen forslag/krav til endring til justisministeren kan forhåpentligvis gjøre noe med rettsikkerhet for ofrene, skriver hun i en SMS til KOM24.
Vil endre dagens praksis
Siden oppstart er det hovedvekt av kvinner som har tatt kontakt.
– Så langt har vi mottatt flere hundre historier. Av disse er en mann og en ikke-binær, og vi ønsker alle historier velkomne.
Målet er å endre dagens praksis.
– Hvor mange historier må vi fortelle før historien endres? Vi håper 1000 holder. Dette er ikke bare en markedsføringskampanje, med dette tiltaket håper vi at politikerne innser at det trengs flere ressurser i politiet og at det må etterforskes før sakene henlegges.
Fraas håper dette kan bidra til bedre rutiner i etterforskningen og at flere saker løses, og ikke henlegges.
– Vi starter med 1000 historier. Må vi fortelle flere, så gjør vi det, men jeg håper det er nok til å skape endring.