
30 prosent av søknadene til Stiftelsestilsynet kom i retur
– En utfordring for oss som et offentlig forvaltningsorgan er å gjøre til tider skjønnsmessig og tung juss om til noe praktisk og forståelig.
Lotteri- og stiftelsestilsynet ble opprettet i 2001 og er et statelig tilsynsorgan for forvaltning og kontroll av privat lotteri og statelig pengespill. Organet skal også bidra til å sikre trygge stiftelser – enten om noen skal opprette, avvikle eller endre en stiftelse.
Men 30 prosent av søknadene som tilsynet fikk tilsendt, måtte sendes i retur.
– Stiftelsestilsynet så i fjor at en del av søknadene vi fikk inn var mangelfulle, at de for eksempel manglet opplysninger som gjorde at vi ikke fikk behandlet dem. Det første også til at vi måtte gi søkerne mye veiledning. Da gjorde vi en kartlegging, som viste at rundt 1/3 av søknadene vi fikk inn var mangelfulle, sier konstituert kommunikasjons- og strategidirektør, Bjørn Leirdal, til KOM24.
– En utfordring
Målet til Lotteri- og stiftelsestilsynet er at brukerne skal gjøre rett på første forsøk, og dermed begynte Stiftelsestilsynet et samarbeid med NTB Arkitekst for å finne ut hvilke endringer som måtte gjøres for å hjelpe søkerne.
– En utfordring for oss som et offentlig forvaltningsorgan er å gjøre til tider skjønnsmessig og tung juss om til noe praktisk og forståelig. Det er jo også slik at norske stiftelser er ulike både i størrelse og det de driver med, mens veiledningen vår skal fungere for alle.
Samarbeidet har ført til flere nye tekster til nettstedene.
– Noen av dem har vi allerede publisert, og noen er fremdeles under arbeid. Så vil vi se om det skjer endringer, og om søkerne i større grad treffer riktig på første forsøk.
Lytter til brukerne
Lotteri- og stiftelsestilsynet har som ambisjon om at alt de skriver skal bli forstått på første forsøk, og dette er noe de jobber med kontinuerlig.
– En viktig del av strategien vår er at vi skal styrke brukerne våre. Vi har lenge brukt brukertesting som metode, og vi jobber mye med klarspråk. Vi gjør også jevnlige brukerundersøkelser, der vi blant annet spør brukerne våre om informasjonen og veiledningen vi gir.
Leirdal mener det beste tipset er å involvere og lytte til brukerne.
– I Lotteri- og Sstiftelsestilsynet har vi lenge brukt brukertesting som et verktøy, og vi vil gjøre mer av det. Det er brukerne selv som kan svare oss på om de finner frem på nettsiden eller om de forstår det vi skriver. Vi har fornøyde brukere som har høy tillit til oss, men på samme tid er dette aldri en jobb vi aldri kan si oss ferdige med, og vi vil stadig jobbe for å bli bedre.