GK om å jobbe for Kasakhstan: – Vi gjør alltid nøye vurderinger
Sier at åpenhet er det viktigste for dem og at de er overrasket over det som skjer i det autoritære regimet nå.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Seint mandag kveld avslørte Vårt Land at Geelmuyden Kiese de siste to årene har jobbet for de kasakhstanske myndighetene for å forbedre deres image i Norge.
Landet har vært fritt i 30 år, men blir sett på som et autoritært regime uten reelle frie valg. Vårt Lands kommentator Emil Andre Erstad, som tidligere har jobbet for Helsingforskomiteen, skrev i en kommentar at «Det kasakhstanske regimet har vore eit rote, gjennomkorrupt og autoritært styre sidan Sovjetunionens fall for 30 år sidan. Det har likevel ikkje hindra landet i å bygge ei effektiv PR-forteljing i vestlege land om den økonomiske velstanden og eit skin av gradvis demokratisk utvikling.
Mange har latt seg bruke i denne forteljinga.»
Nå er det avslørt at Geelmuyden Kiese er blant dem som har vært med på å gi landet et bedre image i Europa.
Krever åpenhet
GK hadde en avtale med landets ambassade i Oslo, og bisto dem med rådgivning innen kommunikasjon særlig knyttet til business, kultur, historie og relasjonene til Norge både i 2020 og 2021.
I 2021 markerte Kasakhstan landets 30 års jubileet som uavhengig nasjon etter Sovjetunionens fall. I den forbindelse bisto GK stiftelsen Nazarbayev Foundation med kommunikasjon i Norge. Blant annet arrangerte de åpne webinarer om landets utvikling etter frigjøringen, om kulturelt og etnisk mangfold og situasjonen i Sentral-Asia etter at Taliban igjen tok over makten i Afghanistan.
GK utviklet også et 24 siders annonsebilag som ble distribuert åpent med Dagbladet.
Marit Høvik Hartmann, managing partner for Geelmeyden Kiese i Norge skriver i en mail til KOM24 at de gjør alltid nøye vurderinger når det gjelder kunder som regnes som kontroversielle. Det viktigste kriteriet er at kunden aksepterer åpenhet.
– At Kasakhstan har vært vår kunde har ligget åpent på våre hjemmesider. Kasakhstan er ikke et demokrati i vestlig forstand. Det er autoritært og har fortsatt utfordringer innen menneskerettighetene, men siden frigjøringen har landet utviklet seg mye økonomisk og sosialt og er respektert i internasjonale fora som FN og OSSE. Norge har hatt et godt forhold til Kasakhstan helt siden landet ble uavhengig, ikke minst når det gjelder kultur, sport og næringsliv, skriver hun.
Landet har den siste uken vært preget av stor uro.
Kasakhstans autoritære president Kassym-Jomart Tokajev hevder at opptøyene i realiteten var et kuppforsøk, satt i scene av «væpnede militante» som ønsket en «maktovertakelse».
Minst 164 mennesker ble drept og over 2000 ble skadd under uroen, og nærmere 8000 er ifølge innenriksdepartementet i landet pågrepet, skriver NTB.
– Viktig land
– Bidrar dere til renvasking av et land når dere tar på dere sånne oppdrag?
– Vi er rådgivere, og gode rådgivere bidrag til åpenhet og skaper debattarenaer og møteplasser. Vi har en grunnleggende tro på dialog, både innad i et land og mellom land. Det er prinsipielt viktig at alle blir hørt, skriver hun.
– Er dette et oppdrag dere ikke burde tatt på dere?
– Det som har skjedd nå kunne ingen forutsi. Først og fremst er vi trist og sjokkert over det som har skjedd, skriver hun.
Hartmann mener at Kasakhstan er et viktig land i Sentral-Asia for den vestlige verden og at de spiller en stabiliserende rolle.
Ikke lenger kunde
Kasakhstan er ikke lenger kunde av byrået, bekrefter Hartmann.
Hun understreker i e-post til KOM24 at åpenhet er viktig for dem, og sier at de har avvist potensielt kontroversielle avtaler.
– Blant annet er kravet om åpenhet om kundeforholdet absolutt.
Hun vil ikke svare på hvor mye avtalen med Kasakhstan var verdt for Geelmuyden Kiese.
– Det er en sak mellom GK og oppdragsgiver.
– Særlig 2020 var et tøft år for dere, var dere i en situasjon der dere ikke kunne si nei til disse jobbene?
– I GK setter vi ikke prinsippene til side, selv i et tøft pandemi år. Penger trumfer ikke ryggrad i GK.