– Min kongstanke som journalist har vært at du må skrive sånn at folk flest forstår, og snakke så de forstår, sier Tone Merete Lillesvangstu.

Derfor bytter hun bransje etter 25 år

Etter sommeren skal NRK-programlederen begynne i ny jobb som kommunikasjonsrådgiver.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag ble det kjent at Tone Merete Lillesvangstu forlater NRK Vestland for å bli kommunikasjonsrådgiver i Norec (Norsk senter for utvekslingssamarbeid, tidligere Fredskorpset).

Lillesvangstu forteller da hun så stillingsannonsen fra Norec kjente hun at annonsen «snakket» til henne. For det å jobbe med å forenkle ting som kan være krevende å forstå trigger den mangeårige journalisten.

Lillesvangstu forteller at hun opp gjennom årene har intervjuet flere av Norecs ansatte.

– Å intervjue noen i Norec kan til tider ha vært utfordrende, fordi de driver med mye forskjellig og det de driver med kan være krevende å formidle. Da har jeg alltid forsøkt å gjør mitt beste, forteller hun og legger til:

– Min kongstanke som journalist har vært at du må skrive sånn at folk flest forstår, og snakke så de forstår.

Lillesvangstu kjente at etter 25 år i journalistikken var hun kommet til et punkt der hun ville gjøre noe annet. Men det å formidle kompleks informasjon, er fortsatt essensen i hennes nye jobb.

– Jeg blir ikke yngre jeg heller, skal du prøve noe nytt må du tørre å «gutse». I tillegg så bor jeg, og ikke et vondt ord om Vestland her, men jeg bor et sted der slike stillinger ikke vokser på trær. Det går lang tid mellom slike sjanser kommer.

Engasjement for nynorsk

Selv lever og ånder hun for den gode historien.

– Vi blir bombadert i alle kanaler, og terskelen for å lese en sak i dag er mye høyere enn den var for 10-15 år siden. Det stiller høye krav til både journalister og kommunikasjonsrådgivere.

Og den viktigste erfaringen hun tar med seg fra journalistikken og inn i rollen som kommunikasjonsrådgiver tror hun blir evnen til å se vinklingen på saker. I tillegg har hun et stort engasjement for nynorsk, som er det språket Norec kommuniserer på her i Norge.

Lillesvangstu startet som reporter i NRK Sogn og Fjordane i 2011. Tidligere har hun jobbet i en rekke lokalaviser. Journalistutdanningen tok hun på Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand.

– Det er klart at jeg bærer med meg et nettverk etter snart 25 år, der jeg har bodd både i Sogn og Fjordane og i Kristiansand . Mange jeg har studert og jobbet med er spredt over hele landet. Så jobber Norec også langt utenfor landets grenser, der har jeg ikke like stort nettverk. Bare litt, sier hun smilende.

– Holder hodet kaldt

Mange kjenner til Lillesvangstu som programleder på radioen. Hun er derfor vant til å snakke på direkten.

– Jeg er ikke redd for å snakke foran folk. Så hvis jeg for eksempel skal lede en paneldebatt, være ordstyrer eller avholde et webinar så sitter jeg forhåpentligvis på kompetanse som Norec kan ta seg nytte av.

Hun forteller videre at hun nok er en person som av natur evner å tenke raskt dersom det kreves.

– Jeg holder hodet kaldt. Det må man på direkten. Om noe skjærer seg, må man snu situasjonen til noe positivt. Men til syvende og sist handler alt om å gjøre leksen sin i forkant. Har du ikke gjort det, blir det synlig som programleder. Om du har kunnskapen i hodet er det bare snakk om å utføre handlingen som skal til, sier hun.

– Hele verden som arbeidsplass

Hun trekker frem hva hun tror blir det mest utfordrende i den nye jobben.

– Norec er en stor organisasjon som driver med mye. Det vil bli utfordrende å få nok innsikt i alt de driver med. Første prioritering er at jeg er nødt til å sette meg inn i det de driver med i alle rekker. I tillegg driver Norec med en form for bistand, et felt jeg ikke har jobbet i i spesielt stor grad med tidligere. Det blir en del jeg må lære før jeg kjenner at jeg har tatt med meg «Norec-trøya».

Samtidig legger hun til at hun allerede har et inntrykk av at den nye arbeidsplassen består av en fin gjeng. Hun beskrives seg selv som «iboende glad i mennesker», og sier også at hun setter pris på at Norec er en arbeidsplass som har ansatte med svært ulik bakgrunn.

– I tillegg har Norec hele verden som sin arbeidsplass, og jeg har ikke jobbet noe utenlands før i det hele tatt, så det blir veldig moro.

«Blåste sokkene av alle»

Kommunikasjonssjef Cathrine Ekehaug i Norec forteller at de fikk mange sterke søkere til stillingen, men at Lillesvangstu «blåste sokkene av alle». Hun utdyper litt mer om hva den nye kommunikasjonsrådgiveren faktisk skal jobbe med.

– Vi har noen faste oppgaver hun skal arbeide med, men så er jeg fan av Steve Jobs-taktikken, nemlig det å ansette flinke folk som kan bidra med å tenke nytt. Jeg er 100 prosent sikker på at Tone Merete vil komme med nye ideer og friske innspill, sier Ekehaug og legger til:

– Hun er språklig sterk. Det er kunnskap som er viktig for oss, og egentlig alle statlige organ fremover, på grunn av den nye språkloven. Mitt mål er at Norec skal være best av alle statlige organer på nynorsk. Det tror jeg er oppnåelig. Vi kommuniserer mye på engelsk, men det vi skriver på norsk skal være kjempebra og god nynorsk.

Kommunikasjonssjefen forteller at de i Norec, i løpet av pandemitiden, har tatt et digitalt kvantesprang.

– Vi har gjennomført kurs og webinar for folk fra hele verden. Så der har vi en del konsepter og ideer på blokka vi ønsker å utvide. Da er det klokt, og midt i blinken, å ha med seg en stødig programleder.

Hun forteller videre at den ny kommunikasjonsrådgiveren også vil drive med tradisjonelt kommunikasjonsarbeid slik som historiefortelling og utarbeidelse av gode budskapsformuleringer.

Kommunikasjonssjefen, som til sammen med fire andre er en del av seksjon for kommunikasjon og nettverk i Norec, forteller at hennes mantra er at en først og fremst må ansette gode kommunikatører, som etterhvert vil lære seg mer og mer om bransjen og organisasjonen.

– Kommunikasjonsfolk er gode på å sette seg inn i ting, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS