Det har vært mye kritikk rundt den danske statsministeren sitt valg om å starte podkast.

Danmarks stats­minister får kritikk for å lage podkast: – Ikke aktuelt for Støre

– Er man åpen, ser jeg ikke noe kritikkverdig i å lage politiske podkaster, forteller statssekretæren til Jonas Gahr Støre, Tale Benedikte Jordbakke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

19. mai lanserte Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, en egen podkast kalt «Statsministeren spørger» (Statsministeren spør).

Flere medier i Danmark har kritisert Frederiksen. Blant annet skriver redaktør Marcus Robin i en kronikk til den danske avisen Politiken, at det er vanskelig å beskrive hvor dårlig ideen om å gjøre Mette Frederiksen til podkastvert er.

Kritikken går blant annet ut på at hun får en flate hvor hun kritiserer de tradisjonelle medier, men ikke gir mulighet til tilsvar. Flere har også poengtert at hun bruker podkasten til å snakke fritt om sine politiske standpunkt, uten mulighet til å bli stilt kritiske spørsmål tilbake, eller vise andre synspunkter fra politikken.

Det var NRK som omtalte saken først her i Norge.

Spaltist Jette Elbæl Maressa skriver i Jyllands Posten at statsministeren later som hun ønsker å innvie lytterne til de mange vanskelige spørsmålene hun vil ta opp, før hun går inn i debatten med et sterkt politisk standpunkt.

Ikke aktuelt

I Norge er det flere partier som har egne podkaster, men det har aldri vært en statsminister som startet en egen. Statsminister Jonas Gahr Støres statssekretær Tale Benedikte Jordbakke, forteller KOM24 at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt for Støre å gjøre det samme som den danske statsministeren.

– Det er ikke aktuelt for Støre å lage egen podkast nå. Hovedsakelig fordi det allerede finnes mange godt etablerte podkaster, drevet av journalister og programledere som går i dybden og formidler spørsmål om politikk og samfunn på en god og interessant måte.

Jordbakke forteller at de prøver å sette av tid til at Støre skal gjeste podkaster.

Hun forteller at selv om Gahr Støre ikke ønsker å skape egen podkast, er han likevel ofte gjest i andre podkaster her i Norge.

Hun mener podkast kan være et bra sted for statsministeren å fortelle mer om sine politiske synspunkter, enn man får mulighet til i vanlige nyhetssaker.

– Podkast er en flate som gir mulighet til lengre svar og refleksjoner enn mange andre steder der folk ellers leser og hører om politikk.

– Vi forsøker derfor å sette av tid til at Støre gjester ulike podkaster med jevne mellomrom, fordi det kan gi en litt annen inngang til politiske spørsmål, og kanskje nå andre lyttere enn de som daglige lytter til politiske programmer.

Åpen om avsender

Jordbakke forteller at de allikevel prøver å finne alternative måter å formidle sine politiske budskap på, selv om de ikke har planer om å lage podkast slik som Danmarks statsminister.

– Arbeiderpartiet har tidligere laget flere ulike produkter for egne kanaler der vi forteller om vår politikk og sakene og verdiene vi jobber for.

På nettsiden til Mette Frederiksens politiske parti, Socialdemokratiet, beskriver de podkasten slik:

«Det er sjeldent en enkel løsning på de store spørsmålene som preger samfunnet vårt. Gjennom en rekke samtaler møter Mette Frederiksen personer som inspirerer eller utfordrer henne, til en samtale om nyansene og dilemmaene verden står ovenfor, og som ligger bak de politiske beslutningene.»

Hun mener det er viktig i disse situasjonene å være åpen om hvem som er avsender, og at det da ikke er kritikkverdig å gjøre dette.

– I slike produksjoner er det viktig å være åpen om avsender, så folk vet hva de får og kan velge selv om de vil søke opp og lytte, eller ikke. Er man åpen, ser jeg ikke noe kritikkverdig i å lage politiske podkaster.

Powered by Labrador CMS