I åtte år har Equinor brukt store summer på å sponse Science Museum i London. Nå er det slutt på det som en gang var konsernets største avtale i Storbritannia.
I åtte år har Equinor brukt store summer på å sponse Science Museum i London. Nå er det slutt på det som en gang var konsernets største avtale i Storbritannia.

Slutt på Equinor-sponsing av britisk prestisjemuseum

– Pinlig, sier miljøbevegelsen. – Vårt valg, svarer Equinor.

Publisert

Siden 2016 har den norske olje og gass-giganten Equinor spyttet penger inn i britiske Science Museum.

Equinor har de hatt sin egen Wonderlab hvor de ved å bruke store summer har fått laget et ekstraordinært rom med 50 unike utstillinger, spesialbestilte kunstverk, eksplosive demonstrasjoner og immersive opplevelser som har vekket nysgjerrigheten til mer enn to millioner besøkende siden åpningen.

Men nå er det slutt på denne sponsingen.

Det bekrefter Science Museum både på egne nettsider og overfor KOM24.

– Var den viktigste avtalen vår

– Deres bidrag har vært enormt viktig for oss og har hjulpet til med å inspirere hundretusener av unge potensielle ingeniører og forskere. Partnerskapet avsluttes med vår varme takknemlighet og med vår kontinuerlige oppfordring til Equinor om å fortsette å heve standarden i deres innsats for å sette i verk utslippsreduksjonsmål som er i tråd med å begrense global oppvarming til 1,5°C, sier en talsperson for museet til KOM24.

Equinors informasjonsdirektør, Sissel Rinde bekrefter det samme overfor KOM24.

Hun skriver i en e-post at det var de selv som tok initiativet til å stoppe samarbeidet etter åtte år.

Samarbeidet opphørte den 28. juni.

– De første årene av avtalen da Wonderlab ble etablert, var det den viktigste sponsoravtalen vår i Storbritannia, men de siste årene har det vært en mindre omfattende avtale på medlemskapsnivå, skriver Rinde.

Det var avisen The Guardian som omtalte dette først. 

– Flaut for Equinor

Avtalen med Science Museum fikk mye oppmerksomhet i fjor vinter da det ble kjent at avtalen inneholder et krav om at Science Museum ikke skulle komme med noen uttalelser som kunne skade oljeselskapets omdømme.

Aktører som Shell og BP sponser og museet. 

De siste årene har Science Museum fått et sterkere fokus på bærekraft og 1,5 gradersmålet som er satt av FN og de vil jobbe for å fjerne gjenværende karbonutslipp fra atmosfæren ved hjelp av kompensasjoner for å nå netto null.

De har og satt krav til sine partnere ved hjelp av det uavhengige Transition Pathway Initiative (TPI)-verktøyet og oppmuntre dem til å jobbe mot nivå tre eller bedre på TPI.

Det skal ha vært flere møter mellom museet og Equinor om problemstillingen de siste årene. 

Equinor er fra før av i hardt vær i Storbritannia på grunn av Rosebank-prosjektet. 

– Dette er flaut for Equinor. Det har lenge vært kjent blant de som følger med på Equinor at de ikke har troverdige planer for å være en del av innsatsen for å bremse klimaendringene, tross mye grønnvasking hvor de påstår det motsatte. Nå ser vi konsekvensene av dette, ved at Equinor ikke får lov å sponse et vitenskapsmuseum, sier Lauren MacDonald, rådgiver for Stop Rosebank-kampanjen hos Uplift UK. 

– På tide å avslutte

– Dagens nyheter bør få norske museer og kulturinstitusjoner til å innse en gang for alle at Equinor ikke handler i tråd med Norges klimaforpliktelser og at det er på høy tid å avslutte samarbeid med selskapet, sier Stine Wilhelmsen, energi- og klimarådgiver i Greenpeace Norge.

Rinde i Equinor understreker at de har satt en klar ambisjon om å være et klimanøytralt selskap innen 2050 og at de er åpen om hvordan de skal oppnå sine ambisjoner og viser til sin energiomstillingsplan.

– Planen viser hvordan vi skal fortsette å levere energien verden trenger i dag med lavest mulig utslipp, samtidig som vi investerer stadig mer i fremtidens energinæringer som fornybar energi, transport og lagring av CO₂ og verdikjeder for hydrogen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no

Powered by Labrador CMS