Carsten Østby Håkonsen

Fellesforbundet om byråbransjen: – En uryddig bransje som utnytter arbeidskraften

Mener store deler av byråbransjen er uryddig, med bruk og kast av arbeidskraft.

Publisert Sist oppdatert

Altfor få er organisert, og når arbeidstakere ikke står sammen er det også vanskelig å ha en felles front mot uryddighet og brudd på arbeidsmiljøloven.

Det mener Carsten Østby Håkonsen, som er nestleder i Oslo grafiske fagforening i Fellesforbundet.

Oslo grafiske fagforening i Fellesforbundet har medlemmer i rundt 30 bedrifter i hovedstaden, alle går under paraplyen «byråbransjen». Men Fellesforbundet er til for kreative ansatte over hele landet.

– Det er vanskelig å definere bransjen, men vi favner de som driver med visuell kommunikasjon: reklamebyråer, designbyråer og delvis kommunikasjonsbyråer. De sklir jo litt over i hverandre, sier Håkonsen.

Altfor mange er lei av bransjen

Gjennom medlemmene sine vet Oslo grafiske fagforening en del om arbeidsforholdene i bransjen.

– Altfor mange mellom 30–40 år er lei av bransjen. De forteller oss at de vil vekk fordi de er slitne av dette. Vi kan ikke ha det slik at de flinkeste folkene forsvinner ut, sier Håkonsen.

Det finnes byråer som har gode vilkår for de ansatte, og det finnes byråer som har det motsatte. Det er store forskjeller, uten at det finnes en logisk forklaring på hvorfor det er sånn. Hos mange gjelder ikke arbeidsmiljøloven, for å si det kort. Men det trenger ikke å være slik, sier Håkonsen:

– Vi jobber med å få på plass tariffavtaler tilpasset bransjen. Medlemmene tegner opp avtalen og skal eie den sammen med motparten. Vi ønsker en helt ny og moderne avtale tilpasset det våre medlemmer vil ha.

– Og det er?

-Ansatte i byråene ønsker faste rammer for arbeid, overtidsbetaling, bedre pensjon, de vil vite når skal de skal jobbe og når de ikke skal jobbe. De vil ha lønnsøkning hvert år og medbestemmelse, ryddighet og forutsigbarhet i arbeidsforholdet, helt enkelt. Det er mange individer som har uformell makt til å få det som de vil, men det gjelder på langt nær alle. Vi må ta vare på alle ansatte, sier Håkonsen.

Flere må organisere seg

Fellesforbundet ønsker at de ansatte selv skal sette føringer for hvordan de vil ha det, og hvordan en tariffavtale skal utformes. Skissen er klar, nå må de ansatte komme på banen.

– For å få dette til må flere organisere seg. Det er bra for den enkelte, for bransjen og ikke minst for bedriftene som med en tariffavtale vil få et kvalitetsstempel på at bedriften behandler de ansatte bra. Dette gjør at de også vil stille sterkere i anbudsrunder, og ikke minst være mer attraktive for arbeidstakerne på sikt, tror Håkonsen.

Powered by Labrador CMS