Sandra Borch (Sp) gikk av som minister, mens Ingvild Kjerkol (Ap) avfeier påstander om plagiat.

Ekspert om Kjerkol: – Forsøker å avspore

Både Sandra Borch og Ingvild Kjerkol blir anklaget for plagiat i sine masteroppgaver. Men politikerne har valgt ulike måter å håndtere krisene på.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke kom nyheten om at Norges forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) har brukt andre studenters arbeid i sin masteroppgave.

«OsloStudenten» var først ute med å omtale saken på X torsdag, og dagen etter publiserte E24 en sak.

Lørdag ballet det på seg, da VG kunne melde at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols masteroppgave også inneholder flere likheter til andres arbeid.

Borch gikk av som minister, mens Kjerkol har forsvart seg med at hun har brukt samme metode som andre, og at det derfor ikke er snakk om plagiat.

– Bagatelliserer

Øyvind Ihlen er professor ved Universitetet i Oslo. Han mener de to politikerne har valgt svært ulike tilnærminger for å håndtere sakene.

– Det helt åpenbare er jo at Broch gikk av mer eller mindre umiddelbart med henvisning til å ha gjort «en stor feil». Kjerkol velger derimot å benekte og bagatellisere, skriver Ihlen i en e-post til KOM24.

Borch er foreløpig den siste i rekken av flere statsråder i Jonas Gahr Støres regjering som har trukket seg etter en skandale.

Tidligere har de blant annet slitt med flere habilitetssaker.

Ihlen er ikke imponert over måten Kjerkol svarer for seg til pressen.

– Kjerkol forsøker å avspore med å snakke om at de har brukt samme metode, som om det skulle forklare manglende kildehenvisninger og identiske passasjer med tidligere masteroppgaver. Dette ser rett og slett ikke bra ut. Enda verre blir det når det framstår som om deres informanter i forholdsvis lange passasjer sier nøyaktig det samme som informantene i en tidligere undersøkelse, skriver Ihlen.

Han tror også disse sakene får betydning for regjeringens omdømme, og folks tillit til politikerne.

– Dette er selvfølgelig alt annet enn heldig for regjeringen. Støre vil vente på hva Nord Universitet har å si om Kjerkol-saken, men burde ha nok informasjon til å fatte en beslutning, selvsagt etter å ha hørt hva Kjerkol har å si.

Borch får toppkarakter

Guri Størvold er daglig leder og partner i rådgivningsselskapet Zynk. Hun hyller Sandra Borchs håndtering.

Størvold er selv tidligere politiker i Senterpartiet. Hun har også vært statssekretær for flere i partiet.

– Selve krisehåndteringen til Borch var nærmest gullstandarden. Jeg tror ikke jeg har sett før at det har gått så raskt fra avsløring til noen trekker seg. Vanligvis bruker man mer tid på å vurdere faktum, legge opp en strategi og gjøre interne avklaringer.

Størvold tror Borch gjorde det beste med tanke på sin videre karriere i politikken.

– Dette kan være avgjørende for om hun klarer å komme seg tilbake igjen. Hun rev av plasteret før man skjønte at det var et sår, innrømmet feil og tok høyde for at feilen var enda større, og endret aldri forklaringen sin. Men jeg vil ikke bagatellisere feilen hun har gjort.

Kunne brukt mer tid

Når det gjelder Kjerkol, understreker Størvold at saken foreløpig ser ut til å være mindre alvorlig enn Borchs sak.

Helseministeren stilte til direktesendt intervju på Dagsrevyen på NRK allerede lørdag kveld. Det kan ha gått litt fort i svingene, fortsetter Størvold.

– Det fremstår som at hun ikke hadde full kontroll på fakta før hun begynte å kommunisere. Det er viktig for at det du sier skal stå seg i ettertid. Gjør det ikke det, begynner folk å tvile.

Kjerkol nektet først for å ha kopiert noe som helst, for deretter å si at de hadde kopiert en annen oppgave ved en feil.

– Samtidig var det helt sikkert en tanke bak det å gå ut så raskt som mulig. Kanskje trodde de at de hadde full kontroll på saken. Men dette er en veldig vanlig feil å gjøre i krisekommunikasjon. Man lar seg stresse av mediehenvendelser og andres meninger, og tror at man har dårligere tid enn man faktisk har, sier hun.

Varierende fra Støre

Totalt har seks statsråder forlatt Støres regjering etter en skandale. Hadia Tajik (Ap), Odd Roger Enoksen (Sp), Anette Trettebergstuen (Ap), Ola Borten Moe (Sp) og Anniken Huitfeldt (Ap) måtte alle fratre sine ministerposter før Borch fredag kveld gjorde det samme.

– Det har variert litt hvor tydelig Støre har vært. Det å kommentere Borch sin sak var ganske enkelt. Også skjønner jeg hvorfor det er vanskeligere å si noe om Kjerkol, fordi det er litt upløyd mark der enda.

Om situasjonen generelt er Størvold tydelig:

– Dette er et mareritt som ingen ende vil ta, og det er bekymringsfullt for demokratiet, sier hun.

Hun legger til at Støre nå har noe som mange toppledere ikke har.

– Han har mengdetrening i krisehåndtering av personlige feil hos sine statsråder. Støre har blitt mye bedre på dette gjennom sin periode som statsminister, og det skulle bare mangle.

KOM24 har forelagt kritikken fra Ihlen og Størvold mot Ingvild Kjerkol for Helse- og omsorgsdepartementet. De har ikke besvart vår henvendelse.

Powered by Labrador CMS