Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under Debatten torsdag kveld.

PR-rådgiver mener kringkastingssjefen aldri burde stilt opp i Debatten

I tillegg mener Torbjørn Sølsnæs at Debatten burde kommet en uke før, og at kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen ikke sier noe som virker oppklarer for saken.

Publisert Sist oppdatert

– Hun sier absolutt ikke noe som er avklarende, sier tidligere rådgiver i First House, Torbjørn Sølsnæs til KOM24.

Søndag 12. februar postet influenser og NRK-profil Sophie Steen Isachsen – bedre kjent som Sophie Elise, en bildekarusell på Instagram. I det ene bildet er influenseren avbildet med en annen profil som holder en gjennomsiktig pose med et hvitt innhold. Under bildet skrev hun: «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen».

Torbjørn Sølsnæs
Torbjørn Sølsnæs mener krisen begynte allerede da NRK bestemte seg for å inngå et samarbeid med Sophie Elise, uten å ta de rette vurderingene.

Fredag beklaget Sophie Elise at hun la ut bildet på Instagram for første gang.

Og torsdag brøt hun tausheten for første gang i egen podkast som hun har sammen med venninnen Fetisha Williams, «Sophie og Fetisha», i episoden som ble tilgjengelig torsdag morgen, der hun blant annet sa at hun var «dritsliten».

Torsdag kveld stilte kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen opp i Debatten på NRK som ledes av Fredrik Solvang, der hun ble grillet av programlederen. En opptreden Sølsnæs synes var grei nok.

– For egen del synes jeg hun kom greit fra det. Men det jeg sitter igjen med er spørsmålene: Hvorfor var hun der, og hva driver NRK med? For meg virker det som om NRK har en svak forståelse av egen rolle som allmennkringkaster og at de har en svak persepsjon om hva folk forventer av dem.

Lite troverdig

Sølsnæs mener krisen begynte før den første podkast episoden med Sophie Elise ble publisert 28. september.

– Denne krisen begynte allerede da NRK bestemte seg for å inngå et samarbeid med henne uten å ta de rette vurderingene. I jakten på å nå ut til unge folk, ble de kanskje blendet av påvirkningskraften til Sophie Elise og all glansen rundt henne som merkevare som følger med.

Sølsnæs mener NRK aldri må glemme hvilken rolle og ansvar de har.

– Vitner om svakt arbeid

Han mener også at kringkastingssjefen aldri burde stilt opp på Debatten.

– Debatten som var på torsdag, burde kommet en uke før. Jeg tror ikke Fürst Haugen følte at hun hadde noe annet valg, men hun burde ikke stilt opp uten å ha noe nytt å si som var avklarende.

Det at programleder Solvang grillet egen sjef, tror han gir NRK en god dose sympati.

– De kunne heller ikke gjort noe annet, men Solvang gjør jobben sin svært bra. Det som forundrer meg og som er et mye større spørsmål enn hva som gjemte seg i den lille gjennomsiktige posen, er hva de har tenkt redaksjonelt om å inngå et samarbeid med Sophie Elise.

Han synes det virker som om NRK ikke hadde en plan.

– I hvert fall hvis man tenker på hvordan de har kommunisert ifra det omdiskuterte bildet ble publisert og alt kaoset brøt ut. Erfaringsmessig er det kun ett råd i slike situasjoner hvor en ikke helt vet hva en skal si, og det er opplyse om når man skal komme med en avklarende uttalelse.

Og for å kunne gjøre det må man først skaffe seg full oversikt over situasjonen.

– Jeg forstår at det var mye å ta innover seg i starten og at det var utfordrende å få en oversikt. Men det at de ennå ikke har klart å gripe tak i situasjonen, snart to uker etter – det vitner om svakt arbeid.

Det har ikke lykkes KOM24 å få en kommentar fra Vibeke Fürst Haugen, men fungerende direktør i Marienlystdivisjonen i NRK, Charlo Halvorsen, skriver følgende i en e-post:

– Jeg forstår at denne saken vekker stort engasjement. Det lytter vi til og tar til oss. Nå skal vi evaluere, og vi vil komme tilbake med de etterlyste avklaringene.

Powered by Labrador CMS