Rådgiverflukt fra Zynk
Tre tidligere statssekretærer forlater byrået omtrent samtidig. Siden august 2020 har Zynk meldt om at de har ansatt 13 nye rådgivere. Allerede har seks av dem sluttet.
Denne artikkelen er over to år gammel.
På svært kort tid har tre høyprofilerte seniorrådgivere sluttet i byrået.
Det de alle tre har til felles er at de bare har jobbet i byrået i noen måneder, at de var tidligere statssekretærerer og nå har de fått seg andre jobber.
– For egen del er det mulighet til å bli regiondirektør i NHO, i den mest spennende regionen i NHO i en stilling som ikke veldig ofte utlyses, sier Vegard Einan til KOM24.
Han rakk å jobbe i 15 måneder i Zynk før han gikk over til NHO, seks av dem satt han i karantene som følger av at han kom fra stillingen som statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.
– Lært mye
Truls Wickholm jobbet omtrent like lenge i byrået, ni måneder.
– Jeg gikk til Zynk for det framsto som en fantastisk mulighet etter at jeg var ferdig i regjering og jeg har fått jobbe med smarte, flinke og motiverende folk som kan masse med faget sitt. Jeg har ikke lært alt, men jeg har lært vanvittig mye fra mange av de som jobber der. Det har jeg satt stor pris på, sier han.
Wickholm skal nå begynne som direktør for Samfunnsbedriftene Energi.
Sistemann ut var Saliba Andreas Korkunc som etter tretten måneder i byrået nå har gått til Høyre hvor han er nestleder i politisk avdeling.
KOM24 har vært i kontakt med han, men Korkunc vil ikke stille til intervju i saken.
Det er og flere andre som bare har jobbet i byrået i kort tid. Sebastian Stein, Daniel Skjevik-Aasberg og Håkon Block Vagle har alle begynt i byrået etter august 2020 og har nå funnet seg nye arbeidsgivere.
Også 2021 var preget av at mange forlot byrået. Minst ni rådgivere forlot da byrået.
– Satt langt inne
I tillegg til det har og mangeårig partner Claus Sonberg sluttet i byrået i høst etter 12 1/2 år i byrået. Han har gått til Statkraft for å bli kommunikasjonsdirektør.
– Det satt langt inne, men jeg så meg selv i speilet og sa at den muligheten kommer ikke igjen. Ta måtte jeg ta det vanskelige valget å slutte i Zynk, sier han.
Sonberg kaller tiden i Zynk for en fantastisk reise og i all hovedsak en lang opptur.
– Men hva tror du årsaken til at så mange slutter i byrået etter så kort tid er?
– Det må du ta med byråleder Guri Størvold, men generelt så er det sånn i norsk arbeidsliv at etter korona så har det vært en stor turnover i mange yrker, sier han.
Fredag var det kick off for det nye året for Zynk-gjengen samt avslutningssamling for Sonberg. Byråsjef Guri Størvold er ikke så bekymret for at tre tidligere statssekretærer har forsvunnet ut av dørene på kort tid, i tillegg til tolv andre siden 2021.
– Høyrere turn over enn vi liker
– Det er klart at det er høyere turn over enn det vi liker. De tre som slutter nå er tre svært dyktige personer vi er svært lei oss for å miste. De tre har alle bakgrunn fra politikken og det er veldig lett å se i bakspeilet at vi hyra inn for mange like ressurser på det området på for kort tid, sier Størvold.
Samtidig sier hun at de gjerne skulle fått beholdt kompetansen som forsvinner ut dørene nå.
– Men vi fikk overkapasitet på den kompetansen så de fikk ikke nok spennende oppgaver å jobbe med, sier hun.
– Men når så mange forsvinner ut på relativt kort tid, sier det noe om kulturen i byrået?
– Jeg tror ikke det er det hovedforklaringa ligger. Men det er klart - vi må alltid se på hva vi kan bli bedre på og vi blir aldri ferdige å utvikle oss som byrå. Om du ser hvor våre flinke medarbeidere har gått så er det stort sett til våre kunder. Vi sender de ut som levende reklameplakater, så vi synes ikke det er rart at kundene vil nappe dem, sier hun.
– Hvordan tror du det ser ut fra utsiden at så mange har forsvunnet fra byrået?
– Vi har nå en ketsjupeffekt med tre tidligere statssekretærer som var her veldig kort tid. Det er ikke så vanskelig i ettertid å se at tre inn med samme bakgrunn på samme tid ikke funket noe særlig, mener hun.
Når de nå skal lete etter nye ansatte sier hun at de ikke lenger skal leite etter folk med den samme politikk-erfaringa, men de skal ha tak i folk med erfaring som konsulent.
Hun sier at jakten er i full gang og at de hver uke får inn en bunke med jobbsøknader.
– Det er masse flinke folk der ute. For oss er det viktig å finne å finne de rette, gode konsulentene som forstår det grønne skiftet og energi og kraft. Det er ikke alltid like enkelt.
– Har dere gjort for dårlig jobb med å finne de rette folkene når så mange slutter?
– Jeg ser det ikke på den måten. Vi har rekruttert fra det vi trodde vi hadde behov for og så har det vist seg at vi har klart å omsette det i praksis.