To habilitetssaker på en uke i Ap: – Kan ikke bli verre
Først fikk kunnskapsministeren skryt for sin håndtering. Så måtte kulturministeren gå av.
Fredag morgen ble det klart at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) går av fra sin ministerpost.
Årsaken var at hun gjentatte ganger hadde foreslått egne bekjente til profilerte verv og stillinger.
Blant annet hadde hun foreslått sin nære venninne, den tidligere Media Bergen-lederen Tina Stiegler, til et verv som styremedlem i Den Nationale Scene tidligere i år.
Bare noen dager i forveien, tirsdag 20. juni, ble det kjent at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) hadde gitt lagdommer Frode Elgesem et styreverv i stiftelsen Wergelandssenteret.
Brenna har erklært seg inhabil overfor Elgesem, som hun først ble kjent med da han hadde rollen som bistandsadvokat for AUF under 22. juli-rettssaken.
Flere omtalte saken som svært kritikkverdig. Wergelandssenteret har også gitt penger til Utøya AS, der tre styremedlemmer er nære venner av Tonje Brenna. Hun har også erklært seg inhabil overfor disse.
Likevel måtte ikke Brenna fratre fra sin ministerpost, slik Trettebergstuen måtte.
God og dårlig håndtering
Bente Kalsnes er professor i politisk kommunikasjon ved Kristiania. Hun sier at de to sakene har mye til felles, men at det også er vesentlige forskjeller mellom dem.
– Det er likhetstrekk mellom disse to sakene. Begge omhandler habilitet, men den viktigste forskjellen er kanskje omfanget og hvor mange enkeltsaker det er snakk om, sier Kalsnes til KOM24.
Både Tonje Brenna og Anette Trettebergstuen har vært ministere siden Arbeiderpartiet vant stortingsvalget høsten 2021.
Mens Brenna får skryt for sin håndtering, får Trettebergstuen kritikk.
Brenna varslet selv lederen for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Frølich, og gikk på eget initiativ ut i VG og snakket om saken.
– Brenna gjorde alt etter boka. Hun orienterte Frølich tidlig, og eide saken sin selv. Hun ble ikke «avslørt», og det er sentralt her. Dette var ingen god sak for Brenna, men når det først var så ille så gikk det veldig bra, sier dosent ved Handelshøyskolen BI, Tor Bang.
På spørsmål om Trettebergstuens sak er han derimot nådeløs.
– Denne fredagen kommer til å gå inn i historien som en helvetes dag for regjeringen og Arbeiderpartiet. Kulturministerens sak er verre, fordi hun i motsetning til Brenna ble avslørt av pressen.
KOM24 har vært i kontakt med Kultur- og likestillingsdepartementet for tilsvar i denne saken. De ønsker ikke å gi noen kommentar.
Før kommunevalget
Kjell Terje Ringdal er førstelektor ved Institutt for kommunikasjon ved Kristiania. han mener tidspunktet for sakene er spesielt ille.
– Dette er ikke bra for omdømmet til Arbeiderpartiet. Det kan nesten ikke bli verre. Det er rett før sommerferien og før en vanskelig valgkamp til høsten, der Arbeiderpartiet allerede sliter blant velgerne, sier han til KOM24.
Selv om Tonje Brenna fikk skryt for å ha klart å «landet på beina» tidligere i uken, mener Ringdal nå at det blir til liten nytte.
– Korthuset som man klarte å få opp i balanse, falt sammen i dag. I Brennas tilfelle virket det bare som om hun hadde vært sløv. Det kan vi alle være. Når det gjelder Trettebergstuen kan man derimot lure på om hun rett og slett er sleip og har gjort dette bevisst, sier han.
Kan komme mer
Bente Kalsnes sier at det er vanskelig å spå konkret hvordan disse sakene vil påvirke Arbeiderpartiets tillit blant velgerne framover. Hun sier at flere kan bli usikre på hvor høyt habilitetsspørsmål står på agendaen i Ap og regjeringen.
– Kanskje har de ikke lagt nok vekt på dette i partiorganisasjonen, når disse to hendelsene kommer så tett. Dette kan uansett gi inntrykk av at de ikke har vært oppmerksomme nok når det gjelder habilitet.