Dette vil NRK-profilen ha slutt på fra kom-rådgivere
– Den dagen vi begynner å bli enige, har vi kommet et sted vi ikke skal være. Jeg fortsetter å tro og håpe at vi misliker hverandre akkurat sånn passe.
(Edderkoppen Scene, Oslo): Kommunikasjonsforeningens største, årlige fagsamling gikk av stabelen onsdag 10. april.
Espen Aas, programleder for Dagsnytt 18, har gjennom sine 28 år i NRK møtt mange kommunikasjonsrådgivere.
Anne-Lise Mørch von der Fehr, daglig leder i Kommunikasjonsforeningen, utfordret Aas med spørsmål om forholdet mellom journalister og kommunikasjonsrådgivere, samt hvordan pressen ser på denne relasjonen.
– Jeg er ikke imot yrkesgruppen deres
– Vi må forholde oss til hverandre, enten vi vil eller ikke, innledet Aas fra scenen.
Han fremhevet det tilsynelatende komplekse forholdet mellom journalister og kommunikasjonsrådgivere, og understreket viktigheten av samarbeid, til tross for ulike roller og målsettinger.
Han fortsatte med å si:
– Jeg er ikke imot yrkesgruppen deres. Jeg kjenner flere som kjenner folk i kommunikasjonsbransjen. Hadde en av døtrene mine kommet hjem med en kommunikasjonsrådgiver, hadde han fått kommet inn, men han hadde også fått lov til å gå igjen, noe som fikk latter fra salen.
Aas bemerket at kommunikasjonsrådgivere ofte fungerer som portvoktere, hvor journalister først tar kontakt for informasjon og tilgang til kilder.
– Som regel får vi høre «syntes dere det er en sak?», som på godt norsk betyr «fanken at de ser at dette er en kjempesak». Det er veldig hyggelig og nyttig for oss som journalister, at dere er flinke til å fortelle oss hva saken egentlig handler om, og som sjelden er det vi mener saken handler om, sa han og fortsatte:
– Rausheten kan også være enda større de gangene vi får informasjon som vi ikke har bedt om på forhånd.
Han erkjente kommunikasjonsrådgivernes rolle i å formidle historier og gi innsikt, samtidig som han understreket pressens behov for å utfordre og grave dypere for å presentere sannheten.
Hat-elsk forhold
Når Aas kommuniserer med kommunikasjonsfolk, er hans utgangspunkt alltid: «Hva er det de ikke forteller?» og «Hvorfor snakker de ikke sant?»
– Jeg er jo heller ikke på deres side, har aldri stått i deres sko, og kommer heller aldri til å gjøre det.
– Vi setter folk på prøve, stiller ubehagelige spørsmål gang på gang. Men samtidig ønsker vi at alle i Dagsnytt 18-studioet lytter til hverandre og anerkjenner hverandres argumenter, slik at det publikummet som fortsatt er interessert, får være vitne til en åpen og offentlig debatt.
Aas avsluttet med å uttrykke et ønske om færre innøvde fraser og mer direkte kommunikasjon fra kommunikasjonsbransjen.
– Vi og dere har et rart hat-elsk forhold. Dere er krevende og har lite forståelse for journalisters pressede tid, sa han og avsluttet:
– Den dagen vi begynner å bli enige, har vi kommet et sted vi ikke skal være. Jeg fortsetter å tro og håpe at vi misliker hverandre akkurat sånn passe.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no