Fosseidbråten om salget til ARC:
– Som å spille i Champions League
På grunn av den betydelige reinvesteringen vil nordmennene få en markant innflytelse i partnerskapet.
Jan Christian Fosseidbråten grunnla Los & Co ved Vippetangen i 2008, og nå, 16 år senere, har han solgt selskapet.
Oceans blir en del av det svenske konsulentselskapet ARC Arise Consulting, som har oppkjøpsfondet Altor på eiersiden. Dette skjer etter et halvannet år med leting etter en industriell partner med sterk investeringskraft.
Til KOM24 begrunner Fosseidbråten salget i tre aspekter: «felles hjerte», «bedre verktøykasse» og en «sterkere lommebok».
Har ikke kjempefeit lommebok
– Siden jeg startet dette i 2008 og da de begynte i 2019, har vi hatt sterkt sammenfallende visjoner og drømmer. Vi tenker på samme måte, og ønsker å utfordre den tradisjonelle konsulentfraksjonen, sier han.
Fosseidbråten uttrykker at med denne overgangen får de tilgang til en internasjonal arena, samtidig som ARC tilfører en spesialkompetanse som overgår deres egen. Det er som å få nye verktøy i skuffen.
– Selv om vi har vært fullservice, har vi ikke hatt så mange ansatte i hver funksjon, påpeker han og legger til:
– Vårt konsulentmiljø har vært på 5–8 personer, mens ARC har hele 50 personer i sitt miljø.
Når det kommer til digital produkt- og tjenesteutvikling, sier Fosseidbråten at mens Oceans har hatt SMB-kunder, har ARC et kundegrunnlag som inkluderer tunge aktører som IKEA og Sonos.
– Det er klart at, skal man vokse … Nå har vi vært privateid med meg og noen partnere. Det å løfte større investeringer, kjøpe et miljø til eller å ansette flere folk, selv om vi alltid har tjent penger, har vi ikke hatt en kjempefeit lommebok. Her blir vi en profesjonell atkør med et sterkt finansielt rigg, forklarer Fosseidbråten.
I toppledelsen
Oceans omfatter Los & Co, søsterselskapet Los & Co Drammen, Aleksander Reklamebyrå, designbyrået Neue, teknologiselskapet Modulær og konsulentselskapet TBA.
– Kunne ikke Oceans klart seg alene?
– Vi gjorde det ganske bra i 2023, og det er jo litt deilig da. Vi behøvde ikke å selge, men vi hadde lyst til å slå oss sammen med de, sier Fosseidbråten.
I 2023 omsatte Oceans for 257 millioner kroner, noe som tilsvarer en vekst på 13 prosent sammenlignet med året før, ifølge foreløpige tall.
Frem til nå har eierskapet i Oceans vært delt slik: Fosseidbråten med 49 prosent, Jo Espen Johansen og Ragnar Roksvåg med 18 prosent hver, Anders Aakre med ti prosent, og noen mindre aksjonærer.
Partene vil ikke gå ut med kjøpesummen, men DN estimerer en egenkapitalverdi på rundt 100 millioner kroner for hele selskapet. Ifølge Fosseidbråten vil «majoriteten» av pengene imidlertid bli reinvestert av partnere.
– Over halvparten av pengene jeg mottok, en betydelig del, har jeg reinvestert i ARC. Så nå er jeg medeier i toppledelsen sammen med de andre, sier han.
Fosseidbråten nevner at dette er blant de største oppkjøpene ARC har gjort, og på grunn av den betydelige reinvesteringen vil nordmennene få en markant innflytelse i partnerskapet.
– Det er morsomt å si at svenskene har kjøpt oss, men jeg føler mer at vi har blitt hentet for å være med å spille Champions League, avslutter han.