Av-og-til og Kreftforeningen med tung beskjed i ny kampanje
– Å spre dette budskapet er helt nødvendig. Og litt vanskelig.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Mange vet ikke at alkohol kan føre til kreft, og for flere vil det være tungt å høre at også sitt eget alkoholbruk kan få så store konsekvenser som det å få en kreftdiagnose er, sier generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski i en pressemelding onsdag.
Sammen med Kreftforeningen har Av-og-til teamet opp for å opplyse om at alkohol øker risikoen for kreft, et budskap de tror det er få som vet.
– Handler det om å bygge kunnskap
– Kjennskapen er for lav, og det viser at det gjenstår en jobb med å informere befolkningen om sammenhengen mellom alkohol og kreft. Folk må vite om risikoen for å kunne gjøre informerte valg, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.
Utfordringen med finne en spiselig måte å formidle dette på, fikk reklamebyrået Per Høj.
– I denne kampanjen handler det om å bygge kunnskap om noe ingen egentlig vil høre om. Det må vi erkjenne også i våre kreative løsninger, derfor sier vi at vi vet det er en tung beskjed, men du kan gjøre noe med det. Og samtidig vi vil gjerne takke for tilliten til alle de flinke folkene i Av-og-til og Kreftforeningen, sier rådgiver Sverre Midttun i en kommentar.
Stenstadvold Ross synes det er viktig at ingen skal føle skyld eller skam over å få en kreftdiagnose, og at vi med sikkerhet ikke kan si hvem som har fått kreft på grunn av alkohol.
– Derfor må vi trå varsomt med dette budskapet.
En blind flekk på risikokartet
Tall fra IARC viser at omtrent 1000 krefttilfeller i Norge hvert år kan tilskrives alkoholbruk.
– Befolkningen er opptatt av å kjenne til hva som er kreftfremkallende, men når det kommer til alkohol virker det som at det er en blind flekk på risikokartet. Mange tror også at det bare er stordrikkerne som står i fare for å utvikle alvorlige sykdommer som kreft, men det er faktisk sånn at alle som drikker alkohol har økt risiko for å utvikle kreft, forteller Kaski.
Både hun og Stenstadvold Ross tror at beskjeden de kommer med vil være litt upopulær, men håper likevel at flere vil tenke over egne drikkevaner og ta valg som reduserer risikoen for seg selv.
– Det finnes ikke en trygg, nedre grense. Det er den totale mengden alkohol som betyr noe, ikke hva du drikker eller om drikker litt hver dag eller mye i helgen. Jo mindre alkohol du drikker, jo lavere blir risikoen for kreft, sier Kreftforeningens generalsekretær.
Og legger til:
– Det positive i dette er at hvis alle bare drikker et glass mindre, vil vi se det på kreftstatistikken i fremtiden.