Dette er Voes tips til annonsører som vil bruke influensere
Da interessen for merkevaren Nyt Norge stupte blant de unge måtte man ta grep. Svaret på utfordringen var influensere.
(Carls, Oslo): Nyt Norge er en merkeordning for norske matvarer som ble etablert av Stiftelsen Norsk Mat i 2009. Ordningens mål er å synliggjøre at produkter er av norsk opprinnelse og gjøre det enkelt for forbrukere å velge norske matprodukter i butikken.
Men i 2023 måtte man ta grep. For da hadde man over lengre tid sett et markant fall i søket etter Nyt Norge-produkter og fallet var særlig stort blant de yngste.
Sunn, digg og billig
Derfor innså man at man måtte gjøre noe med kommunikasjonen.
Tidligere har planene deres vært å lage en stor reklamefilm og tilpasset det for online video og SoMe og enda kortere formater for å opprettholde top of mind.
Men nå innså de at det måtte tas flere grep for å nå de unge.
De valgte å la fjernsynet gjøre hovedjobben for å nå de brede målgruppene. De brukte det de kaller for de brede annonseformatene for å nå massene, men måtte ta hensyn til den nye medievirkeligheten for å nå de yngre.
– Den yngre målgruppen har andre interesser og andre drivere for å velge norsk mat. Til nå har man stort sett fokusert på budskap om å støtte norske bønder og bevare bygder. Men for den yngre delen er det litt gjesp. Derfor la vi en plan om å gi dem tips og inspirasjon til Nyt Norge, sier Max Allum Næss, strategisk leder for kreativ avdeling i EssenceMediacom.
De skulle dermed få de unge til å tenke at med Nyt Norge kan man lage mat som er sunn, digg, billig og bærekraftig.
For å få det til allierte de seg med tre influensere, Emilie Voe Nereng, Erik Lyssand og Kristoffer Tvilde.
De ble alle utfordret til å spise mer norsk.
– Det er kanskje ikke revolusjonerende i seg selv, men tanken var å gi dem stort spillerom som var tilpasset deres kanaler, sier Inga Oskal Eidsvåg, kommunikasjonsrådgiver i Stiftelsen Norsk Mat.
– Må ikke være så genrelle
Hun forteller at de tidligere hadde gjort strøsamarbeid med influensere, men at dette var første gang de gikk all in.
Innholdet ble presentert i kanaler som Meta, Snap, kino og YouTube og det ble gjort flere uttak som kunne brukes flere plasser.
Resultatene ble høyere oppmerksomhet, og de mener det er utelukkende på grunn av bruken av sosiale medier.
I aldersgruppen 20–29 ble de løftet på alle de viktigste parameterne, man snudde på orienteringstrackeren, uten at gikk på bekostning av de andre målgruppene og det har ført til varig endring, sier Næss.
Han trekker fram at man endret tone fra formanende til å bruke influensere med høy troverdighet.
– Skal vi snakke om troverdighet må man være mer konkret og ikke så generelle. Jeg følte vi ble mye friere i kommunikasjonen og hvordan man snakket rundt bærekraft, sier han.
En av influenserne de fikk med seg var Emilie Voe Nereng. Hun er klar på at det er ikke alle samarbeid hun sier ja til og sier at et av kravene hennes er at det skal fremme folkehelsen.
– Frie tøyler er vikig
– Det må være en god match. Vi har valgt å være influensere for vi vil være kreative, derfor er frie tøyler viktig, sier hun.
At tilliten går begge veier er viktig for henne.
Nereng sier og at annonsørene må lære seg å velge hvilke budskap de skal ha fram.
– Så må de stole på oss, at vi gjør vårt beste for at folk skal se videre og gjerne flere ganger. Derfor må det være kort, konkret og løse et problem. Man må få det integrert på en naturlig måte.
– Det er fantastisk når man gjenbruker det vi alt har lagd på flere flater, det forsterker budskapet, mener hun.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@kom24.no