Selv om det ser ut som om Bente Kalsnes bruker påsken på ski, skal hun faktisk bruke påsken sin i USA i år.
Selv om det ser ut som om Bente Kalsnes bruker påsken på ski, skal hun faktisk bruke påsken sin i USA i år.

Påskepraten:

Om du er lei av å snakke med slekta har Bente et serietips til deg – selv stikker hun til USA

– Det blir lite påskefjell på meg, men desto mer medier og teknologi og Trump-nyheter.

Publisert Sist oppdatert

KOM24 har stilt seks spørsmål til en rekke folk i kommunikasjonsbransjen om hva de skal gjøre denne påsken, hva de vil anbefale andre å kose seg med denne påsken og hva som er det morsomste de har opplevd på jobben.

I dag er det Norges første professor i politisk kommunikasjon, Bente Kalsnes ved Høyskolen Kristiania, som svarer i påskepraten.

– Hva skal du gjøre denne påsken?

Jeg skal reise til Washington DC i USA for å besøke gamle studievenner fra Georgetown University. Jeg bodde tre år i DC for en del år tilbake, og elsker å reise tilbake til byen jeg har så mange gode minner fra.

Jeg bruker påskeferien til å varme opp til et kort forskningsoppholdet jeg skal ha på Chapel Hill universitetet i North Carolina, der jeg skal besøke forskere ved The Center for Information, Technology, and Public Life (CITAP).

Det blir lite påskefjell på meg, men desto mer medier og teknologi og Trump-nyheter.

– Hvilke serier vil du anbefale andre å konsumere i påsken?

Helst vil jeg anbefale folk å nyte påskefjellet, skisporene, familie og venner, men hvis været svikter og du er lei av å snakke med slekta, så vil jeg anbefale Succession for å se nye intriger i den intense mediemaktkampen rundt Lorgan Roy og de tre barna, med mye inspirasjonen fra virkelighetens Murdoch.

Hvis du er leie av å lese påskekrim, se Kids in Crime og Den tynne Blå linjen i stedet, de er hver på sine måte gode på en foruroligende måte.

Hvis jeg skulle sett opp igjen én serie, hadde det blitt The Wire, som foregår i Baltimore, den fattigere nabobyen til Washington DC.

– Hvordan vil du karakterisere kommunikasjonsåret så langt?

Totalt dominert av ChatGPT3 og hvilke muligheter og utfordringer kunstig intelligens representerer både her og nå og i fremtid.

For meg som har jobbet med forskning på spredning av desinformasjon og faktasjekking, så er det allerede tydelig hvordan manipulerte bilder og videoer av høy kvalitet vil være en utfordring, eksempel i krigssituasjoner eller i valgkamper.

Det blir vanskeligere og vanskeligere for oss å vurdere autentisitet av tekst, bilder, video og lyd. Kunstig intelligens vil gi oss massevis av muligheter vi ikke kan forestille oss nå, men vi må samtidig være veldig oppmerksomme på hvordan teknologien kan misbrukes og skape en samfunnsutvikling vi ikke ønsker.

Vi må huske på hva Melvin Kranzberg skrev i 1986: «teknologi er verken god eller ond, men den er heller ikke nøytral».

Og så har vår venn ChatbotGPT noen spørsmål til deg også:

– Hvordan tror du AI vil endre kommunikasjonslandskapet i fremtiden?

Trolig vil mye mer av kommunikasjonsarbeidet gjøres av AI, men nøyaktig hvilke deler av kommunikasjonsprosessene AI primært vil overta er ennå noe uklart.

Teknologien utvikler seg så fort, endringene er så hyppig. Samtidig har det blir det avdekket at AI gjør mye feil (også beskrevet som at AI hallusinerer), eksempelvis dikter opp informasjon som ikke finnes, noe som krever omfattende kvalitetssjekking.

– Hvordan kan AI brukes til å analysere og tolke store mengder data for å få innsikt i publikum og målgrupper?

AI kan sikkert gjøre svært gode analyser av store datasett, som kan være til hjelp for å identifisere mønster og ta kompliserte beslutninger.

Men hvor gode de beslutningen er kommer også an på kvaliteten i dataene analysen er bygget på. Er det opprinnelige dataene mangelfulle eller basert på et skjevt utvalg, vil det også prege beslutningene AI-en vil foreslå.

Og i mange tilfeller vil det være hensiktsmessig å supplere med mer kvalitative fortolkende data for å få et mer helhetlig bilde av en situasjon. Om du for eksempel spør ChatGPT3 hvordan Folkehelseinstuttet burde ha kommunisere til nordmenn om munnbind-bruk under covid-pandemien, så er svaret godt og generelt (type «kommuniser tydelig og klart»), men ikke spesifikt nok til å være til konkret hjelp for kommunikasjonsavdelingen.

Selv om det finnes mye forskning på dette feltet, kommer ikke den kunnskapen fram i svaret ChatGPT3 presenterer.

Powered by Labrador CMS