Gir ut bok om sosiale medier: –Det griper dypt inn i livene våre, derfor er vi nødt til å snakke om det
Ida Aalen og Magnus Hoem Iversen er forfatterne bak boken Sosiale medier.
Denne artikkelen er over to år gammel.
I 2015 skrev Ida Aalen en bok om sosiale medier. Siden den gang har det skjedd store endringer for hvordan vi bruker og diskuterer sosiale medier.
– Det har skjedd en ting eller to siden den gang. Brexit, Trump, Cambridge Analytica-skandalen, Tik-Tok, og så videre. Seks år er egentlig utrolig lenge når det kommer til sosiale medier-tid, og vi ser at mye har forandret seg, forteller Magnus Hoem Iversen til KOM24.
Hoem og Aalen mener man før var mer bekymret for hva ungdommen drev på med på telefonene sine. Nå er man redde for at sosiale medier kan være ødeleggende for demokratiet.
Nå er en oppdatert versjon av boken fra 2015 kommet på trykk.
Faktabasert diskusjon
– Hvorfor er det et behov for en bok om sosiale medier?
– Sosiale medier, og de store tech-selskapene griper dypt inn i livene våre og inn i samfunnet vårt. Nettopp derfor er vi nødt til å snakke mye om dem.
Han påpeker at den diskusjonen må være faktabasert. Alt for ofte havner debatten i kjente spor: «Clubhouse er en demokratisk revolusjon!», «Dette nye mediet er livsfarlig», og så videre. Han mener at forskningen viser oss er et annet bilde.
– Vi mener at de sosiale mediene gir oss en hel mengde gleder og fordeler ved å bruke dem. Men de skaper også trøbbel. Hvis vi skal få bukt med de problematiske sidene, trenger vi gode beskrivelser av problemene - ikke myter eller karikaturer.
Det er nettopp den presise beskrivelsen av godene og problemene han ønsker å bidra med i boken.
Mangel på god forskning
– Har boken gitt dere noe overraskende oppdagelser?
– God forskning som konklusivt slår fast at folk blir deppa eller får psykisk uhelse av sosiale medier? Den finnes ikke! Samtidig er det gode grunner til å reflektere over hvordan en bruker de sosiale mediene, og det er klart at det finnes gode og dårlige spor her.
Et annet overraskende funn han vil påpeke gjaldt ekkokammer:
Det viser seg at det er veldig sjeldent at folk befinner seg i det såkalte ekkokammeret. Det vanligste er å være koblet til folk, og utsatt for en rekke meninger.
– Det er slik at de som bruker sosiale medier blir utsatt for flere motstridende meninger enn de som ikke bruker dem. Det overrasket meg litt.
I 2015 fikk Iversen god hjelp fra Ida Aalen som også la ned et stort arbeid i boken. Det samme arbeidet hun gjorde da danner også nå et viktig fundament i den nye utgaven.
– Jeg har brukt nærmere et år med research, lesing og skriving. Boken er allikevel så omarbeidet at vi egentlig ser på den som en ny bok, selv om vi kaller den «ny utgave».
Tusenvis av forskningsartikler
- Hva har vært det vanskeligste med å skrive boken?
For Iversen har det vært å tråle gjennom tusenvis - «og da mener jeg TUSENVIS av forskningsartikler på dette feltet», for å finne de gode studiene.
– Kommer man på sporet av en sånn kunnskapsgullåre, blir det ekstremt vanskelig å ikke forsvinne ned i et kaninhull. For plutselig må man lese en artikkel til, og en til... og en til... og så har man brukt en uke på å lese, uten å skrive et ord.
– Og det beste?
–Å lese god forskning som åpner nye perspektiver får en til å tenke helt nytt om noe en har tatt for gitt har vært det beste med å skrive boken.
– Det er en like fantastisk opplevelse som den er sjelden. Det er mye kjedelig og dårlig forskning på dette feltet også. Men det aller aller beste har egentlig vært å få skrive en bok sammen med drømme-medforfatter Ida Aalen, avslutter Iversen.