PR-rådgiver mener hopplandslagets omdømme er skakkjørt
Rune Brynhildsen mener håndteringen av Bråthen-konflikten og hoppguttas podkastepisode har svekket imaget ytterligere, og at det var på sin plass med en unnskyldning: – De hadde nok ikke et valg.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Jeg står vanligvis først i køen for å hylle toppidrettsutøvere som tar av seg robotmasken og inntar tydelige standpunkter i kontroversielle saker, og som tør bruke sin posisjon til å mene noe i offentligheten, sier PR-rådgiver Rune Brynhildsen til KOM24.
Han har i en årrekke fungert som kommersiell manager for blant andre Ingebrigtsen-brødrene og Cecilia Brækhus.
Men da han leste VG-saken om hoppguttas podkast-episode, måtte han selv lytte til episoden for å sjekke at uttalelsene var sanne og ikke dratt ut av sammenheng.
– Det var de åpenbart ikke. Hoppgutta kom etter mitt syn dårlig ut fra hoppkanten, landet på kulen og endte med et mageplask nede på sletta. Jeg synes dette var respektløst – overfor andre grener i Norges Skiforbund, overfor forbundets og hopplandslagets sponsorer og – ikke minst – overfor Therese Johaug.
– Skal ikke si så mye mer
Lørdag ble Idrettsgallaen arrangert. Dagen etter spilte hoppgutta inn en ny episode av podkasten «Hoppcast», der hopper Daniel André Tande sier:
– Skal jeg være helt ærlig … jeg husker ikke helt hvilken situasjon det var, men det begynner å bli en del år siden jeg mistet lite grann respekt for Idrettsgallaen. Så jeg gidder ikke å bry meg med det lenger, sier han og fortsetter:
– Jeg føler det er litt for mange priser som går til personer som strengt talt ikke skulle vært nominert i det hele tatt. Litt sånn å falle og grave seg ned her, så jeg skal ikke si så mye mer.
Lagkamerat Johann André Forfang overtar ordet:
– Jeg kan nevne at det er ganske mange bra kvinnelige idrettsutøvere i Norge, men prisen i går gikk til en tidligere dopingdømt i en veldig liten idrett».
Vil ikke sensurere
Hoppsjef Clas Brede Bråthen, uttalte mandag til VG at forbundet ikke har noe redaksjonelt ansvar for podkasten og at «Det er voksne gutter som må stå inne for sine egne meninger».
– Jeg stusser veldig over den uttalelsen. Hopplandslaget står vitterlig som avsender av podkasten, og selv om de antakelig ikke har regulert noen form for redaksjonelt ansvar, så har disse utøverne et ansettelsesforhold til Norges Skiforbund, sier Brynhildsen og legger til:
– Hva de måtte mene og snakke om i sine private omgivelser er én sak. Men når de sitter i en podkast som har «Hopplandslaget» som utgiver, så oppfatter i alle fall alle andre at dette kommer fra landslaget. Å være toppidrettsutøver og representere en klubb, et lag eller nasjon innebærer et stort ansvar døgnet rundt, der du ikke bare kan ta av og på deg hatten og finne på guttestreker på fritiden. Jeg synes Johaug, resten av hoppmiljøet og Norges Skiforbund fortjener en uforbeholden unnskyldning.
– Neppe til å unngå
Tirsdag svarer hoppsjef Bråthen at de verken kan eller vil drive sensur av utøverne.
– Men vi har en løpende dialog med dem om hvordan ulike ting de gjør og/eller sier oppleves av verden rundt dem. De fleste av dem er unge gutter og jenter, og ikke medieeksperter, så at det iblant er noe som kommer uheldig ut – er dessverre neppe til å unngå, men vi kommer til å snakke internt om denne episoden, skriver han i en e-post til KOM24.
Senere tirsdag kveld kommer unnskyldningen.
Det har ikke lykkes KOM24 å få noen kommentarer fra verken Tande, Forfang eller Johaug, men både Forfang og sistnevnte kommenterer til VG tirsdag kveld, og Bråthen henviser til uttalelsene i avisen.
– «Har gitt beklagelse direkte til Therese for min sleivete kommentar. Ønsker også å presisere ovenfor alle andre at kommentaren var rettet mot Idrettsgallaen, og ikke Therese som person», skriver Johann André Forfang i en SMS til avisen.
Hvorpå Therese Johaugs svarer via sin manager Jørn Ernst, at hun har fått en hyggelig melding fra Forfang, som hun setter pris på.
Bråthen skriver at både Johaug og Forfang nå ønsker å legge dette bak seg og fokusere på best mulig forberedelser fram mot OL.
Gutteromspraten blir allemannseie
Mandag ble det kjent at LO ikke forlenger sin avtale som hovedsponsor for de norske hopperne, og så langt er ikke en erstatter på plass.
Om disse uttalelsene skader hopplandslagets jakt på en hovedsponsor, svarer Brynhildsen: «et ubetinget ja».
– Jeg tror i alle fall ikke det gjør de pågående diskusjonene enklere. Podkastens gjennomgående nedlatenhet til alle andre som ikke har hoppstøvler på beina, og stikket til Johaug spesielt, var ikke et spesielt sjarmerende fremstøt for å tekkes nye samarbeidspartnere. Du skal være rimelig stor hoppnerd for å synes at dette var greit.
Hadde derimot uttalelsene forblitt i hopp-menigheten ville skadeomfanget vært minimalt, mener han.
– Men plutselig blir gutteromspraten allemannseie, og da starter alvoret. Når noen av hopp-Norges største og viktigste profiler da velger å publisere sitt gutterom-slarv for hele nasjonen på denne måten, så bryter det etter mitt syn med idrettens viktigste grunnverdi; Respekt. Slikt vil enhver sponsor legge merke til, sier Brynhildsen.
– De hadde nok ikke et valg
– Med Bråthen-konflikten, hvordan vil du oppsummere hopplandslagets omdømme i dag?
– Skakkjørt. Hoppsportens attraktivitet her hjemme, som TV-idrett og sponsorobjekt, har hatt en nedadgående spiral i mange år. Håndteringen av Bråthen-konflikten har svekket imaget ytterligere.
Intervjuet med Rune Brynhildsen ble gjort før VG publiserte saken der Forfang beklager sine uttalelser.
Etter å ha lest beklagelsen, sier han følgende:
– Unnskyldningen er helt på sin plass, og retter opp mye. Det var et klokt valg å legge seg paddeflat. De hadde nok ikke et valg.
Sportssjef i hopp Ståle Villumstad, ønsker ikke å kommentere saken utover Bråthen sine uttalelser.
Langrennssjef Espen Bjervig ønsker ikke å kommentere saken.