Maren Lundby og de andre kvinnlige hopperne må nøye seg med å se på at Halvor Egner Granerud og de andre mannlige hopperne konkurrerer om VM-gull i Vikersund til helgen.

Maren Lundby med SoMe-stikk på kvinnedagen

Til helgen er det VM i skiflyging, men kvinnene får bare være med som heiagjeng. Det kom Maren Lundby med et stikk mot på Twitter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

På kvinnedagen la den kjente skihopperen Maren Lundby ut et bilde på Twitter med et bilde av en rekke kvinnelige skihoppere der alle hadde byttet fornavn til Arne og alle hadde fått bart.

Om bare noen dager er det klart for VM i skiflyging, men der får ikke de kvinnelige hopperne lov å delta. Det har nemlig det internasjonale skiforbundet, FIS, avgjort.

– Trist

– Vi får stadig høre at vi ikke er attraktive nok til å ha like rammevilkår som herrene. Det er dessverre vanskelig å få til når vi ikke får vise oss fra vår beste side, sa Lundby til NRK da det ble kjent og det er all grunn til å tro at det er i den sammenheng posten ble lagt ut på tirsdag.

KOM24 har vært i kontakt med hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen. Han sier det er først og fremst trist at sånne stunt er nødvendig i 2022.

– Samtidig føler jeg det er veldig reelt for situasjonen jeg opplever jentene i hoppsporten står i, sier han.

Bråten sier at før pandemien var kvinnehopp fortsatt sårbart, men på vei oppover og mye var veldig bra. Men at pandemiens konsekvenser har gått ut over de svakeste.

Kvinnelig verdensrekord

– I denne sammenhengen er det jentene og det de representerer kommersielt som har fått hardest medfart i forhold til uteblivelse av renntilbud og liten utvikling på mange områder, sier han og peker på at i OL fikk kvinnene to renn, mens de beste herrene fikk fire renn.

Bråten sier at det er helt nødvendig og riktig at renntilbudet er så å si identisk i mesterskap og viktige renn for menn og kvinner.

– Det kan ikke være som nå der nasjoner kan velge å bare arrangere renn for gutta. Framover skal man enten ha et godt renntilbud på samme plass eller i løpet av samme sesong, ellers får man ikke renn for gutta. Så enkelt må det være, mener han.

Bråten mener det er få ting som ville økt interessen for sporten enn å arrangere det første skiflygingsrennet for kvinnene.

– Det eneste som hadde overgått det er om ei kvinne hadde tatt verdensrekorden. Det mener jeg er ganske sannsynlig vil skje, sier han.

– Vi står klare

I Vikersund er de klare til å ta imot kvinnene i bakken og ikke bare på tribunen.

– Vi står klare og vil at de skal hoppe, men FIS vil ikke det. Maren Lundby er tilskuer her i helgen og vi håper hun kan få hoppe på lik linje med gutta til neste år, sier Svein Graff, som er kommunikasjonssjef for Vikersund 2022.

Han sier han liker stuntet til Lundby og kaller det strålende, kreativt og vittig.

– Å poste det på 8. mars er bra og rett for å minne folk på at damene ikke har de samme rettighetene som gutta, noe Vikersund og hopplandslaget vil når man får det til, sier han.

KOM24 har prøvd å komme i kontakt med Maren Lundby, tirsdag, men hun har ikkje besvart våre henvendelser før saken ble publisert.

Powered by Labrador CMS