– Slike konsepter, med cupcakes og donuts er spesielt attraktivt for unge, noe selskapene selv er klare over. Og for folkehelsen bidrar absolutt ikke et års forbruk av cupcakes, sier forfatter og folkehelseviter, Marie Thrane.

Folkehelseviter etterlyser aldersgrense i cupcake-konkurranse

– Vi kan ikke se bort ifra at det er mange under 18 år som følger denne kontoen i sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

Siden oppstarten i 2020 har cupcakekonseptet Soulcake gått fra å være en Instagram-snakkis, til å åpne flere fysiske butikker.

Fredag åpner avdeling Steen & Strøm i Oslo, og i forbindelse med åpningen har Soulcake en gaveaway-konkurranse på Instagram.

Vinneren kan stikke av med et års forbruk med cupcakes, som i konkurranse teksten oppgis å være fire cupcakes hver fredag i 52 uker.

Det tilsvarer 208 cupcakes til en verdi av 15,000 kroner.

– Her er det mange perspektiver å ta hensyn til. For det første handler dette om samfunnsproblemene rundt livsstilssykdommer og for det andre, hvordan vi blir påvirket av slik markedsføring, sier forfatter og folkehelseviter, Marie Thrane, til KOM24.

Se hele svaret fra Soulcake lengre ned i saken.

Skremmende markedsføring

Hun har en master i folkehelsevitenskap og holder foredrag innen bærekraft, mat og livsstil.

– Det har vært mye fokus på markedsføring rundt usunn mat og drikke i det siste – og særlig rettet mot barn, selv om dette er et problem som gjelder alle. Jeg synes denne problematikken kom bra fram i NRK-serien «Helsekost Furuset», om hvordan man nærmest på hvert eneste gatehjørne eksponeres for fristelser, og hvordan man i ulik grad kan håndtere slike utfordringer.

Thrane synes selve markedsføringen i Soulcake- konkurransen er skremmende, og trekker fram at det i dette tilfellet ikke nevnes noen aldersgrense.

– Hadde konkurransen i det minste hatt 18 års aldersgrense, så hadde de i hvert fall forsøkt å vise at de retter seg mot voksne mennesker, og ikke barn. For vi kan ikke se bort ifra at det er mange under 18 år som følger denne kontoen i sosiale medier.

– Slike konsepter, med cupcakes og donuts er spesielt attraktivt for unge, noe selskapene selv er klare over. Og for folkehelsen bidrar absolutt ikke et års forbruk av cupcakes.

En gråsone

23. mai kom det frem at Stortinget er enige om et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn og unge under 18 år.

– Det er fantastisk, men det blir spennende å se hvordan vi skal jobbe oss rundt gråsonen av hva som er rettet mot barn og ikke.

Heller ikke fra et bærekraftsperspektiv, mener hun slike konkurranser kommer godt ut.

– Det er uklart hvordan man får premien – om cupcakene leveres ukentlig eller om man henter dem selv i butikk. Men vi vet når noe ofte oppleves som en god deal, enten om det er salg, konkurranser eller 2 for 1-tilbud, at vi ofte slår til fordi det føles for fristende å si nei. Og på den andre siden, hvis kakene ikke blir spist, er det stor fare for unødvendig matsvinn.

Thrane forklarer at det kastes 40 kg spiselig mat per person hvert eneste år.

– Det finnes altfor mange tilbud som ikke gjør godt verken for helsa eller matavfallet. Og dette er et stort problem og en kamp som krever politisk hjelp. Men jeg skulle gjerne ønsket at flere hadde turt å ta strategiske valg for å påvirke folkehelsen til det bedre, og gjøre det enklere å avstå fra så mange fristelser hele tiden.

Holde det ekslusivt

I Norge er livsstilssykdommer et økende problem.

– Både direkte knyttet til overvekt og fedme fordi vi spiser mer og beveger oss mindre. 1 av 6 barn og ungdom har overvekt og eller fedme, og for voksne er det mindretallet som ikke har det. I dag er det bare 22 prosent av befolkningen som spiser fem om dagen, og vi får allerede i oss for mye fett og sukker.

– Det hadde vært helt nydelig om vi hadde fått ned eksponeringen av usunne matvarer, og fått på plass retningslinjer for å pushe sunne råvarer.

Selv om Thrane ikke er fan av konkurransen Soulcake kjører – har hun ikke noe vondt å si om cupcakekonseptet.

– Det er et flott selskap som har gjort det bra siden starten. Jeg skulle bare ønske at de kunne holde det litt «eksklusivt», i stedet for å gi bort produktene sine på denne måten. Prisen bør tilsvare ressursene man legger inn i produktene fordi da er det lettere å unne seg dette en sjelden gang. Utfordringen er likevel at disse konseptene treffer en ung målgruppe perfekt, og det blir trendy å unne seg slike varer oftere og oftere.

F.v. Sunniva Thorisdottir og Ragnhild Gaarde, står bak det fargerike cupcakekonseptet, Soulcake.

– Et godt poeng

Duoen bak cupcakekonseptet er eierne Ragnhild Gaarde og Sunniva Thorisdottir. De opplyser at vinneren har mulighet til å komme innom en av butikkene for å hente valgfrie cupcakes hver fredag.

– Om de ikke ønsker å hente en uke blir cupcakene solgt som vanlig i butikk. Det blir altså ingen matsvinn av den grunn.

Dette er ikke første gang de har en slik konkurranse.

– Vi har da opplevd at personen som vant har kommet for å hente nesten hver fredag, oftest med ulike venner og familiemedlemmer. De fleste som vinner en slik konkurranse vil nok velge og dele med dem rundt seg.

Aldersgrense for konkurransen har de ikke tenkt på.

– Det et godt poeng, og noe vi ikke har tenkt på. Det vil vi ta med oss videre til andre konkurranser. Til syvende og sist tror vi ikke at våre håndlagde kvalitetsprodukter som er prisgitt på en måte slik at alle ledd skal få rettferdig betalt, er årsaken til denne problematikken, da det verken er billig, i overkant tilgjengelig eller ultraprosessert.

Powered by Labrador CMS