Falske etterlyst-plakater i Oslo: – Vi har forståelse for at disse personene kritiseres
– Bresil-plakaten sikter blant annet til ulovlig ransaking, som det er blitt avslørt politiet har utsatt rusmiddelbrukere for, og som Norsk Narkotikapolitiforening har vært pådrivere for.
Denne artikkelen er over to år gammel.
I Oslo har det enda en gang blitt hengt opp falske plakater. Denne gangen er plakatene etterlyst-plakater om Geir Evanger og Jan Erik Bresil.
Saken ble først omtalt av Avisa Oslo.
– Dette er to personer som begge er profilerte representanter for Norsk Narkotikapolitiforening, forteller fagansvarlig i Tryggere Ruspolitikk og advokat Dagfinn Hessen Paust til KOM24.
På de to plakatene er det bilder av politimann Jan Erik Bresil og statsadvokat Geir Evanger. Begge er medlemmer av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). På plakatene står det «ETTERLYST» i store bokstaver, over bildet av Evanger på den ene, og Bresil på den andre.
«Sult»-saken
På plakaten hvor Evanger er avbildet, står det: «Siktet for innførsel av meget betydelig mengde hasj og MDMA». På plakaten med Jan Erik Bresil står det: «siktet for ulovlig tvangsmiddelbruk og ulovlige bierverv, utgir seg for å være fra politiet».
– Bresil-plakaten sikter blant annet til ulovlig ransaking, som det er blitt avslørt politiet har utsatt rusmiddelbrukere for, og som NNPF har vært pådrivere for. Evanger-plakaten sikter til «Sult»-saken, som Evanger var aktor i, hvor det ble foretatt en politiprovokasjon, og hvor 50 kilo av stoffet som politiet bidro til å smugle inn i landet, havnet på gata og ble solgt.
Tryggere Ruspolitikk har ingen vedtatt formening om plakatene.
– Vi synes likevel ikke noe om å henge ut enkeltpersoner med navn og bilde på plakater på denne måten. Det blir for drøyt.
Forståelig kritikk
Paust forteller at han ikke vet hvem som står bak plakatene, men at mange er sinte på NNPF. Han har forståelse for kritikken, men synes formatet er litt i overkant.
– Vi har forståelse for at temaene tas opp og at disse personene kritiseres, men er uenige i valget av metode.
Jan Erik Bresil mener enkelte ønsker å fjerne meningsmotstandere gjennom trusler, sjikane og personangrep.
– Slike falske påstander i det offentlige rom gjør det vanskelig og utrygt for dem som ønsker å ytre sin mening. Det er svært trist for samfunnsdebatten at mediene belønner slik personhets med taletid. Foreningen for tryggere ruspolitikk må gjerne kjempe for sitt ønske om å legalisere narkotika, men i dette tilfellet burde de kun tatt avstand fra slik mobbing og straffbare handlinger, skriver han i en e-post til KOM24.
Sandra Pernille Magnussen, kommunikasjonssjef på Politihøgskolen hvor Bresil jobber, mener at det finnes langt mer konstruktive måter å dele kritikk på, uten å henge ut enkeltpersoner på denne måten.
– Vårt anliggende som arbeidsgiver er først og fremst å ivareta vedkommende som kollega, og vi har ikke flere kommentarer til dette nå, sier Magnussen i en e-post til KOM24.
På plakaten hvor Geir Evanger er avbildet, er det nederst logo for Spesialenheten for politisaker.
– Spesialenheten var ikke kjent med plakatene før Avisa Oslo gjorde oss oppmerksomme på dem fredag. Vi sier som vi sa til dem, at vi misliker sterkt at logoen til en offentlig etat blir misbrukt av noen som utgir seg for å være oss, forteller assisterende sjef i Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, i en e-post til KOM24.
Hun forteller at de så langt ikke har tatt noen valg på hva som skal gjøres med saken.
– Vi vil foreta en nærmere vurdering om og eventuelt hva vi skal foreta oss i denne anledning. Vi har ikke nå noen ytterlige kommentarer til saken.
Motstandere
Dette er ikke første gang falske plakater har blitt hengt opp i Oslo-området. I juli ble falske plakater om Politihøgskolen hengt opp i Oslo sentrum. På plakatene ble det blant annet skrevet: «Kåt på knulletorsdag og nakne tenåringer? Bli narkotikapoliti du også!» På plakatene er også logoen til Norsk Narkotikapolitiforening avbildet.
Da sa Norsk Narkotikapolitiforening til KOM24 at de ikke er overrasket om det er meningsmotstandere som sto bak plakatene.
– Det kommer ikke som noen overraskelse på oss dersom noen av våre meningsmotstandere er villig til å bruke tid og penger på å få hengt opp slike plakater, og vi kommer ikke til å bruke energi på hvem eller hva de som står bak ønsker å få ut av dette, fortalte generalsekretær i NNPF, Kristine Olsen Moss om plakatene som ble hengt opp i juli.
KOM24 har over flere dager prøvd å få en kommentar fra kommunikasjonsstaben til Oslo politidistrikt, men ikke lykkes.