Elon Muska

Elon Musk vil kjøpe Twitter – igjen

I april sjokkerte Elon Musk verden da han la inn et bud på å kjøpe Twitter for over 450 milliarder kroner. I juli trakk han tilbudet, og beskyldte selskapet for svindel. Kun dager før partene skulle møtes i retten snur han igjen, og tilbyr å kjøpe Twitter for den opprinnelige prisen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Twitter-aksjen steg mer enn 22 prosent på børsen da det ble kjent at Elon Musks advokater hadde sendt melding til det amerikanske Finanstilsynet om at milliardæren likevel ville gjennomføre kjøpet av Twitter til de samme betingelsene som i tilbudet fra april.

Det nye tilbudet forutsetter at Twitter trekker søksmålet de har anlagt mot Musk.

Begynte å klage

Sirkuset startet i april, da verdens rikeste mann overraskende kjøpte 9,2 prosent av aksjene i Twitter. Like etter offentliggjorde han planene om å kjøpe hele selskapet for $54,20 per aksje, totalt 44 milliarder dollar.

Han ville samtidig ta selskapet av børs og tillate ytringer som frem til da var blitt moderert bort. Det ble også spekulert i at han ville slippe Donald Trump tilbake inn på plattformen.

Blekket på avtalen var knapt nok tørt før Elon Musk begynte å klage på Twitter. Nå var det antall falske kontoer og såkalte bot-er (automatiserte kontoer) som irriterte investoren. I midten av mai skrev han på Twitter at avtalen var satt på pause, og i juni truet han med å trekke seg fra hele oppkjøpet.

Problemet til Elon Musk var at avtalen han inngikk i april inneholdt en klausul om at han måtte betale en milliard dollar til Twitter hvis han trakk seg.

Offentlig krangel

Nå fulgte en offentlig krangel, der Musk gjentatte ganger påstod at Twitter holdt tilbake informasjon. Han krevde innsyn i alle interne data i selskapet.

Det fikk han, men likevel kom meldingen i juli om at han trakk seg fra hele avtalen. Begrunnelsen var at Twitter ikke hadde så mange ekte brukere som de påstod.

Twitter svarte med å saksøke Musk for å tvinge han til å gjennomføre oppkjøpet. Musk på sin side anklaget Twitter for svindel. Han fikk støtte fra Twitters tidligere sikkerhetssjef Peiter Zatko, da han i et varsel påstod at Twitter hadde villedet brukere og myndigheter ved å være uærlige om hvordan de bekjempet spam og hackere. Rettssaken ble berammet til 17. oktober.

Fikk kalde føtter

De siste dagene har retten offentliggjort flere tekstmeldinger mellom Elon Musk og hans støttespillere, som viser at Musk allerede tidlig i prosessen begynte å få kalde føtter.

Dommeren ga også Twitters advokater medhold i at de kan granske en rekke meldinger knyttet til en anonym epost. Den mistenkes å dokumentere at Twitter-varslere hadde koordinert med Musk-leiren før han gikk ut offentlig med varselet sitt.

Rettssaken lå med andre ord an til å bli en skikkelig skittentøyvask da Musk bestemte seg for at han ville kjøpe Twitter likevel.

Om Musks siste helomvending betyr slutten på sirkuset, gjenstår å se.

Twitter har ennå ikke akseptert det nye budet, og vil nok forsikre seg om at det ikke bare er et forsøk på å stoppe den kommende rettssaken. 17. oktober vil vi uansett se om Musk møter Twitter som eier eller motpart.

Powered by Labrador CMS