Elon Musk

Musk kjøper Twitter og sparker ledelsen

Torsdag kveld ble det klart at Elon Musk har skrapt sammen 44 milliarder dollar, og kjøper Twitter. Samtidig melder flere medier at fem av Twitters direktører fikk sparken, og at flere av dem ble eskortert ut av Twitter-kontoret av sikkerhetsvakter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det betyr avslutningen på et sirkus som har pågått siden april, da verdens rikeste mann først sa han ville kjøpe hele Twitter.

Etter at Twitter-ledelsen først hadde kjempet imot, ble partene enige da Musk sikret finansiering av hele beløpet på 44 milliarder dollar.

Det tok imidlertid ikke lang tid før Musk fikk kalde føtter, og forsøkte å komme seg ut av avtalen. Twitter gikk til en domstol for å tvinge Musk til å stå ved avtalen, og like før partene skulle møtes i retten denne måneden ombestemte Musk seg igjen og sa han ville fullføre oppkjøpet som avtalt.

Onsdag besøkte Musk Twitter, bærende på en vask. Videoene av hendelsen ble delt på Twitter, med teksten «Entering Twitter HQ – let that sink in!» (sink betyr vask på engelsk). Dagen etter sparket han altså fem av direktørene.

Hva skjer med Twitter nå?

Selv om maktkampen nå er avgjort, er det mange spørsmål vi ikke har fått svar på. Først og fremst «hva skjer med Twitter nå?».

Elon Musk har tatt opp store lån for å finansiere kjøpet av Twitter. Selskapet taper penger, og renteutgiftene på lånene Musk har tatt opp er beregnet til mellom én og to milliarder dollar i året.

Musk presenterte en plan til banker og investorer som innebærer å femdoble omsetningen fra 5 til 26,4 milliarder dollar i 2028.

Det skal han gjøre ved å øke antall brukere dramatisk, ved å øke abonnementsinntektene og gjennom et produkt han kaller X.

Hva X er vet ingen, men i presentasjonen til bankene sa Musk at produktet skal ha ni millioner betalende brukere allerede neste år.

De ansatte i Twitter sitter nok også med flere spørsmål enn svar. Tidligere skal han ha antydet at han ville kvitte seg med hele 75 prosent av selskapets 7 500 ansatte.

I møte med de ansatte onsdag gikk han tilbake på dette.

Donald Trump

Tidligere har Musk gått høyt ut, og sagt at det ikke skal være «sensur» på Twitter med han i sjefsstolen.

Dette har ført til store forventninger blant mange som har blitt kastet ut av plattformen for å komme med utsagn som bryter retningslinjene. Fremst blant disse er eks-president Donald Trump, som hevder at han ikke vil tilbake til sine 89 millioner følgere på Twitter selv om Musk slipper han inn igjen.

Etter at flere annonsører har uttrykt skepsis til å bruke penger på en plattform som flommer over av hatprat og konspirasjonsteorier, har Musk moderert sine egne uttalelser.

Onsdag gikk han ut i et åpent brev til annonsørene og sa at «Twitter obviously cannot become a free-for-all hellscape, where anything can be said with no consequences!», altså at Twitter ikke skal bli et fristed hvor man kan si hva som helst.

Testen på hvordan Twitter under Musk vil se ut får vi allerede de nærmeste ukene, når både Brasil og USA går til valgurnene.

Uansett er det to parter som går ut av Sirkus Musk som vinnere. Den ene er de fem direktørene som fikk med seg nesten en milliard kroner i sluttpakker da ble oppsagt. Den andre er de gamle Twitter-aksjonærene, som selger sine Twitter-aksjer til Musk for en pris som er milevis over det de ville ha fått på børsen.

Powered by Labrador CMS