Ståle Lindblad gå gjennom gjennom varsler-saken mot Facebook

KOMMENTAR:

Facebook har malt seg selv inn i et hjørne

«Jeg tror Mark Zuckerberg ønsker at Facebook og Instagram skal være trygge plattformer, men når det oppstår konflikter lar han vekst alltid overstyre trygghet.», skriver Ståle Lindblad.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det var få nyheter blant avsløringene fra Facebook-varsleren Frances Haugen, men hun dokumenterte at flere av oppslagene i mediene de siste månedene stemmer. Hun bekreftet også det flere som har fulgt selskapet har ment lenge: Facebooks største utfordring er selskapets egne holdninger og prioriteringer.

Debatten etter at Haugen lekket interne Facebook-dokumenter til Wall Street Journal og amerikanske myndigheter har vært preget av tabloide oppslag og diskusjoner om glasset er halvtomt eller halvfullt.

Når Haugen kritiserer Facebook for å ikke ta på alvor at et betydelig antall unge jenter har negative opplevelser på Instagram, og Facebook svarer med at de aller fleste unge jenter sier at de har positive opplevelser på Instagram, så bidrar ikke det til å løse noen ting. Begge har rett, men det gjør ikke problemet mindre.

Det er urealistisk å tro at Facebook kan stoppe alt usunt innhold som deles på plattformene deres. Vi mennesker er rett og slett umulige å styre når vi blir sinte eller veldig engasjerte. Det har en rekke norske nettaviser erfart i sine kommentarfelt. Haugen har imidlertid helt rett i at Facebooks egne holdninger hindrer dem i å gjøre alt de kan for å sikre brukernes trygghet på plattformene. Kilden til problemet ligger i hvordan selskapet har vært styrt helt siden starten i 2004.

- Facebook er veldig målstyrt, sa Haugen under senatshøringen tirsdag. Selskapet måler og analyserer alt de gjør, og tar beslutninger ut fra hva som får flest mulig brukere til å bruke mest mulig tid på plattformen. De som har ansvaret for vekst og utvikling i Facebook jobber ikke sammen med de som har ansvaret for brukernes trygghet på plattformene.

Jeg tror Mark Zuckerberg ønsker at Facebook og Instagram skal være trygge plattformer, men når det oppstår konflikter lar han vekst alltid overstyre trygghet.

Det gjenspeiler Facebooks reaksjoner på alle kriser de har vært igjennom i løpet av selskapets 17 år lange historie. Zuckerbergs grunnleggende tro på at mest mulig deling og minst mulig kontroll er bra for brukerne har preget selskapets respons på personvernkritikk, datalekkasjer og manglende kontroll med falske nyheter og konspirasjonsteorier.

Rett skal være rett: Selv om de ofte har vært trege med å respondere, så har Facebook tatt store grep når de først har innsett alvoret. Ingen andre sosiale medier gir brukerne like god kontroll på sin egen informasjon som Facebook, og etter Cambridge Analytica-skandalen har de strammet kraftig inn på partneres mulighet til å hente ut brukerdata.

Vi vet at Facebook har kraftige verktøy i skuffen som kan gjøre mer med problemene Haugen har dokumentert også. De verktøyene bør de ta frem nå.

Facebooks interne reflekser har gjort at de har malt seg selv inn i et hjørne. De har så stor tro på at de selv vet best hvordan problemene skal løses, at de er lite lydhøre for innspill utenfra. Det har ført til at de angripes fra alle kanter, og en rekke pinlige retretter.

Et eksempel er da Mark Zuckerberg insisterte på at Donald Trump og andre politikere skulle ha lov til å bryte plattformens regler av hensyn til ytringsfriheten, for så å kaste han ut fra plattformen etter angrepet på kongressen 6. januar. Konsekvensene av Facebooks manglende vilje til å ta grep sliter USA med ennå.

Mark Zuckerberg bør lytte til Frances Haugen. Hun har ikke rett i alt hun sier og løsningene hun foreslår er nok litt for «lettvinte», men hun har mange gode poenger som er dokumentert med Facebooks interne kommunikasjon.

Det bør ikke være noen diskusjon om at unge jenter med dårlig selvbilde skal slippe å bli utsatt for kroppspress på Instagram, og at hatprat, trakassering og konspirasjonsteorier ikke hører hjemme i et sosialt medium. Det må Facebook prioritere mye høyere enn de ha gjort hittil.

Mark Zuckerberg er mer tjent med å anerkjenne at han ikke har gjort nok, og selv ta en aktiv rolle i å gjøre noe med det, enn å overlate til politikere og byråkrater å gjøre det for dem.

Endringene som må komme vil gå ut over oss alle. Også norske Facebook-brukere, -grupper og -sider vil merke at det blir vanskeligere å nå ut til målgruppen når Facebook innser at de må bruke kraftigere tiltak mot skadelig innhold. Begrenser du spredningen som engasjement på dårlig innhold gir, så begrenser du også spredningen som engasjement på bra innhold gir.

Tirsdagens høringer i Senatet hadde også sine ufrivillig komiske øyeblikk. Senatorer som dagen før hadde kritisert Facebook for å sensurere Donald Trump og andre som sprer falske nyheter, løgner og hatefulle ytringer, satt i høringen og kritiserte Facebook for å ikke gjøre nok for å fjerne de samme falske nyhetene, løgnene og hatefulle ytringene. De er tilpasningsdyktige, om ikke annet.

———————————————-

Dette er en kommentar, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i KOM24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS