Illustrasjonsbilde. Ipad. Nettbrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sjekk om dine Facebook-data er lekket

Og hvilke to tiltak du bør gjøre uansett om du er rammet eller ikke.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag ble det kjent at over 475.000 nordmenn er blant de 533 millionene brukerne som er rammet av en stor lekkasje av Facebook-data. Nå kan du sjekke om dine data er en del av lekkasjen.

Lekkasjen som KOM24 fortalte om lørdag inneholder navn, telefonnummer, epost, adresse, fødselsdato, brukernes Facebook-ID og annen profilinformasjon. Den skal ikke inneholde passord eller andre sensitive data.

Hackerne fikk tilgang til informasjonen ved å utnytte et sikkerhetshull som Facebook tettet i august 2019.

Nå kan du sjekke om dine data er i databasen som er lekket på nettet.

Den velkjente tjenesten Have I Been Pawned har lastet opp de lekkede dataene, slik at du nå kan søke på epost-adressen din og se om du er blant brukerne som er rammet. Have I Been Pawned sjekker også epost-adressen din mot en rekke andre kjente datalekkasjer.

Troy Hunt, som har laget tjenesten, vurderer også å legge til en mulighet for å søke på telefonnummer.

Det er allerede laget en annen tjeneste som lar deg søke på telefonnummeret ditt for å sjekke om du er rammet. Det er nettstedet The News Each Day som står bak denne tjenesten. Skriv inn telefonnummeret ditt uten mellomrom eller andre skilletegn. Husk å starte med landkode 47 (uten pluss). Klikk på ‘Check’, så får du svaret.

Det er allerede laget en annen tjeneste som lar deg søke på telefonnummeret ditt for å sjekke om du er rammet

Hva bør du gjøre om du er rammet?

Det er ikke noe du kan gjøre med de lekkede dataene. De er allerede tilgjengelig på internett. Du imidlertid være ekstra oppmerksom på at informasjonen kan brukes av svindlere som forsøker å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon.

Følgende to tiltak du bør gjøre uansett om du er rammet eller ikke:

  • Bytt passord jevnlig, og ikke bruk det samme passordet på flere tjenester.
  • Aktiver totrinnsbekreftelse på Facebook og andre tjenester som har mulighet for det. Det beskytter deg mot misbruk selv om noen skulle klare å få tak i passordet ditt. På Facebook aktiverer du totrinnsbekreftelse på siden med personverninnstillinger.
Powered by Labrador CMS