– Telegram har blitt Ukraina-krigens viktigste kommunikasjonskanal, skriver Ståle Lindblad.

Innsikt:

Telegram er krigens kommunikasjonskanal

Er en blanding av WhatsApp og Twitter: Telegram var allerede populær i Ukraina og Russland før krigen startet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den er president Zelenskiys viktigste kanal når han snakker til det Ukrainske folket, og brukes av Russland for å koordinere propaganda-utspill fra russiske influensere. Telegram har blitt Ukraina-krigens viktigste kommunikasjonskanal.

Da Putins stridsvogner rullet inn i Ukraina var det ikke Facebook og Twitter befolkningen fikk informasjonen sin fra. Det var Telegram. Hver dag deler Ukrainske myndigheter nyheter, taler fra presidenten, varsler om forventede angrep og råd om hvordan motstandskjempere kan skille russiske soldater og kjøretøy fra ukrainske.

Meldingsappen Telegram var allerede populær i Ukraina og Russland før krigen startet. Ukrainske myndigheter brukte Telegram til å oppdatere befolkningen under covid-19-pandemien, og i Russland har over 100 millioner mennesker lastet ned appen. Nå har Telegram blitt en av de viktigste kommunikasjonskanalene for begge sider i konflikten.

Telegram ble lansert i 2013 av de russiske brødrene Nikolai og Pavel Durov. De sto bak Russlands svar på Facebook, VKontakte, og laget Telegram som et sideprosjekt. Da Pavel brått sluttet i VKontakte, angivelig etter en konflikt med russiske myndigheter, tok han og broren med seg Telegram og flyttet utenlands. Etter hvert endte de opp i Dubai, hvor Telegram drives fra i dag. Appen er lastet ned over en milliard ganger, og de hevder selv å ha over 500 millioner daglige brukere.

Telegram er en blanding av WhatsApp og Twitter. Det er først og fremst en meldings-app, men den har også åpne kanaler, hvor du kan publisere tekst, bilder og video til alle som velger å abonnere på kanalen din. Det er slike kanaler president Zelenskiy og ukrainske myndigheter bruker når de kommuniserer. I skrivende stund har den offisielle kanalen til presidenten 1,5 millioner følgere, mens informasjonskanalen Ukraine NOW har nesten 1,2 millioner følgere. Ukrainske myndigheter har også en russisk kanal, Ukraine NOW [Russia], med nesten 1,5 millioner følgere.

Etter hvert som russiske statsmedier har blitt blokkert i Vesten, har russiske myndigheter brukt Telegram for å få ut sine budskap. Flere russiske kanaler som hevder å være faktasjekkere sprer disinformasjon ved å «faktasjekke» falske meldinger fra Ukraina. En av disse, War on fakes, har mellom 15 og 30 millioner daglige visninger på sine poster.

Nylig ble det også avslørt grupper på Telegram som lover russiske TikTok-influensere rundt i verden betaling for å spre Russisk propaganda i sine kanaler.

Telegram har fått mye kritikk for å ikke være så sikker som den utgir seg for å være. Det er riktignok mulig å sette opp ende-til-ende-krypterte samtaler på Telegram, men standardinnstillingen er at meldinger du sender bare krypteres mellom telefonen din og Telegrams servere. På serverne lagres meldingene i klartekst. Det er dermed mulig for de ansatte å se alt du skriver, og dele informasjonen med utenforstående.

Telegram har også vært involvert i flere skandaler, og er kjent som favorittappen til terrorister og kriminelle. Spredning av nakenbilder mot ofrenes vilje har også vært et stort problem på Telegram, ifølge BBC.

Telegram har gitt etter for press og fjernet noen propagandakanaler fra russiske myndigheter, men krypterte samtaler har de nektet å gjøre noe med.

Powered by Labrador CMS