Kommunikasjonsekspert om «Molde-gate»: – Å holde tilbake informasjon lønner seg aldri i det lange løp
– Jeg tolker en del av spørsmålene som kom fra journalistene etter pressekonferansen som at det fortsatt er en del spekulasjoner, og ting som er ubesvart i denne saken.
Denne artikkelen er over to år gammel.
– Det er jo klassisk krisekommunikasjon dette. Når krisen blir stor kommer toppsjefen frem, og det tyder på at saken har tatt en annen vending enn både planlagt og ønsket, sier daglig leder Therese Manus i Kommunikasjonsforeningen.
Manus refererer til gårsdagens pressekonferanse med statsministeren, som ble arrangert ettersom det er blitt kjent at hennes egen statssekretær har vært involvert i å hjelpe Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) i å komme i kontakt med media. Dette har fått kritikk ettersom flere mener det er unødvendig å sette by mot land opp mot hverandre i en nasjonal krisetid.
– Manglende åpenhet
– Hva tenker du om den jobben statssekretær Egseth har gjort i dette tilfellet?
– Egseth er ansatt som statssekretær og det er, som Ketil Raknes var inne på i går, ikke overraskende at han jobber med å fremme politiske saker. Det er hans jobb og oppgave rett og slett. Så er det heller ikke uvanlig at andre er med å trekke i trådene i en slik sak. Det er en slags synergi.
Men det er noe som er spesielt i denne saken, i følge Manus.
– Det som er spesielt med denne saken er den manglende åpenheten. I den situasjonen vi er i nå, hvor tillit og åpenhet er så viktig, og hvor tillit har vært så vesentlig og omtrent hele kjennetegnet ved Norges pandemihåndtering, er dette vesentlig for å fortsette å opprettholde tiltaksviljen blant folket.
– Dersom det kommer frem en skjult agenda, kan man tenke seg at det vil reduserer tilliten. Og nå som det er kommet avslørende fakta og fortsatt er en del spekulasjoner, enten de er riktige eller gale, kan det skade tilliten til regjeringen.
– En personalsak
– Blir Egseth kastet under bussen her av sin egen sjef?
– Dette er en personalsak. Så det er opp til de å avgjøre om det har noe betydning for jobben han gjør, og tilliten til han utifra det. Som Erna sa selv, alle kan gjøre feil. Det er nok fortsatt noen ubesvarte spørsmål og en forventning om at man skal åpne mer opp om hva som faktisk har skjedd, men jeg vil ikke si at han er kastet under bussen, snarere har han fått en ripe i lakken.
Manus mener at denne saken vitner om at valgkampen nå er godt i gang.
– Det blir et spesielt valgår, fordi politikerne er avhengig å stå samlet om de store, viktige sakene. Så det blir en vanskelig balansegang det å fremme sin egen politiske agenda, og samtidig ikke skade tilliten i befolkningen for de tiltakene vi har for å bekjempe pandemien. Det er tiltak vi må leve med lenge fremover, og det vil ta mange måneder før vi er fullvaksinert.
– Hva kan kommunikasjonsfolk lære av denne saken?
– Jeg tror det viktigste man kan lære, som er en del av våre etiske prinsipper her i Kommunikasjonsforeningen, er å alltid være ærlig, tydelig og jobbe for åpenhet. Å holde tilbake informasjon lønner seg aldri i det lange løp, sier Manus og legger til:
– Jeg tolker en del av spørsmålene som kom fra journalistene etter pressekonferansen som at det fortsatt er en del spekulasjoner, og ting som er ubesvart i denne saken. Så er det vanskelig å synse om saken nå er død eller ei, men som alt annet går nok også dette over på et eller annet tidspunkt.