Flere jobber for å få ukrainere til Norge. Konstantin forsøker å nå ut til de som vil hjelpe
Jobben med å hente mennesker i nød krever også effektiv kommunikasjon.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Konstantin Matvijchuk kommer selv fra Ukraina, og har bodd i Norge siden 2004. På dagtid jobber han som ingeniør i GKN Aerospace i Kongsberg. Kveldene går for tiden med til å hjelpe andre mennesker som ønsker å komme til Norge fra krigen i Ukraina, i samarbeid med hjelpeorganisasjonen Hope Worldwide.
Torsdag 24. februar invaderte russiske styrker Ukraina. Etter nesten en uke med krig er situasjonen blitt svært vanskelig for innbyggerne i landet.
– Jeg har fremdeles foreldre som bor i Ukraina. Min brors kone og datteren hans gjør også det, men de er på vei til Moldova nå. Jeg har også mange venner i Kyiv som overnatter i bomberom der. Det er en veldig alvorlig situasjon, og jeg ønsker virkelig å gjøre noe for at situasjonen skal bli bedre, sier Matvijchuk til KOM24.
Mandag denne uken publiserte TV 2 en sak om Mikhail Izyumtsev, som sammen med flere andre kjører ned til grenseområdene rundt Ukraina for å hente mennesker i nød. Matviichuk jobber både med å kontakte de som vil hentes, og for å finne folk i Norge som er villig til å ta imot dem.
– Det er flere som har dratt fra Norge til områdene rundt Ukraina og nabolandene der, hvor mange ukrainere nå befinner seg. Mange er for eksempel i Polen og Moldova. Her står mange mennesker i kø veldig lenge. Vi ønsker å hente så mange som mulig, før de drar tilbake for å hente enda flere, sier Matvijchuk.
Bruker ulike kanaler
Annonser på Facebook og andre steder på internett skal hjelpe dem med å få tak i både frivillig hjelp og flere kjøretøy.
– Vi forsøker å få tak i ekstra sjåfører og biler. Jeg har for eksempel prøvd å leie bil på lørdag og reise selv, men det var ikke så lett. I tillegg hjelper jeg til med å registrere de som hentes, og registrere de som tilbyr sted å bo til menneskene som kommer.
De fleste som ønsker å hjelpe så langt er ukrainere som er bosatt i Norge, og andre som har en form for tilknytning til landet.
– Mange av de som er innblandet i dette kjenner noen som er der. Så informasjonen går over telefon og meldinger. Vi jobber også for å få tak i flere her i Norge som snakker ukrainsk, russisk og norsk som kan spre informasjon om det vi ønsker å gjøre.
Responsen på jobben de gjør har vært bra til nå, sier Matvijchuk. I dag, onsdag 2. mars, skal de første 23 som er hentet ankomme Norge.
– Blant disse er blant annet en kvinne med en baby som bare er to uker gammel. Noen får også hjelp til å bestille fly, da det ikke alltid er plass i bilene. Noen trenger å hvile på et hotell, da det kan ta veldig lang tid å krysse grensene, spesielt grensen til Polen. Vi kan ikke bare se til siden og tenke at alt ordner seg selv. Mange er takknemlige for jobben vi gjør.
Har kontakt med UDI
Matvijchuk er også i løpende kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI). For han og de andre som jobber med dette er det spesielt viktig å få fram at alle som kommer ikke skal defineres som flyktninger.
– Jeg får svar på spørsmålene mine, og det er jo en del regler å forholde seg til. Blant annet om at man skal søke asyl i det første landet man krysser. Men vi er veldig opptatt av at alle de som flytter ut av Ukraina nå ikke er flyktninger. Noen kommer bare midlertidig, da de håper det blir fred og at de kan flytte tilbake til landet sitt snart.