Bjørnar Moxnes i omdømmetrøbbel etter at han ble tatt på fersken med stjålne solbriller på Gardermoen.
Bjørnar Moxnes er i omdømmetrøbbel etter at han ble tatt på fersken med stjålne solbriller på Gardermoen.

Omdømmeekspert: – Den største utfordringen i denne saken er at Moxnes kan fremstå som om han er villig til å ikke snakke sant

Mange setter nå spørsmålstegn ved Moxnes' moral.

Publisert Sist oppdatert

– Moxnes risikerer syrlige kommentarer og mye undertekst, mener tidligere Rød Valgallianse-leder og professor emeritus ved institutt for medie og kommunikasjon ved UiO, Sigurd Allern, etter Moxnes' krisehåndtering. 

Tilbakelagt er en helg med et vanvittig kjør mot partileder Bjørnar Moxnes etter avsløringen fredag hvor det ble kjent at han var tatt for tyveri av et par solbriller på Gardermoen. 

Moxnes har gjentatte ganger endret sin forklaring, og saken tok en dramatisk vending sent fredag kveld da han overfor VG innrømmet at han hadde fjernet prislappen og lagt brillene i bagasjen, etter å ha oppdaget at han hadde tatt dem med seg fra butikken. 

Lørdag kveld justerte han igjen sin forklaring ved å hevde at han ikke overleverte brillene umiddelbart da en vekter konfronterte ham. 

Grunnleggende mistillit

Allern er bekymret for at tyveriet til Bjørnar Moxnes vil overskygge politikken ved høstens valg, og poengterer at Moxnes har erkjent feil i saken, noe som er positivt. Men samtidig har hans initiale forklaringer vært ufullstendige og noen ganger villedende, noe som har tiltrukket seg oppmerksomhet og nye spørsmål. 

– Slike individualiserte politiske skandaler har blitt sett før, og kan underminere omdømmet til en politiker, noe som også har skjedd i Moxnes' tilfelle, sier han. 

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt Moxnes vil være en effektiv leder etter dette, påpeker Allern at han for tiden er folkevalgt og vil fortsette inntil partiet eventuelt uttrykker mistillit, eller han selv vurderer å trekke seg. 

Sigurd Allern, tidligere RV-leder og professor emeritus ved institutt for medie og kommunikasjon ved UiO

 – Tiden vil vise – Ikke bare i forhold til partiets indre organer, men og i forhold til om offentligheten opplever å ha så stor tillit at han ønsker å fortsette. Jeg tror det blir Moxnes' store problemstilling, forklarer Allern. 

Allern tror imidlertid at Moxnes kan overleve stormen – så fremt alle kort endelig er lagt på bordet. Men den virkelige utfordringen vil være å gjenoppbygge tilliten til offentligheten, som vil avhenge av hvordan han håndterer situasjonen videre. 

– Saken vil trolig ikke forsvinne umiddelbart, da sarkastiske kommentarer og internetts evige minne kan påvirke ham i lang tid. Politiske møter og partilederdebatter vil også bli påvirket, hvor han kan forvente å møte motstand i form av syrlige kommentarer og undertekst. 

Allern peker på at Moxnes over tid vil kunne reparere sitt omdømme om han viser ydmykhet, lærdom og unngår arrogant oppførsel. 

– Han må ikke gjøre den feilen at han tidlig opptrer i rollen som høy, mørk og kjekk – igjen, avslutter Allern. 

Viser karakterbrist

Amanda Schei, kommunikasjonsrådgiver ved UIB, peker på at hendelsen kan ha konsekvenser for Moxnes' langsiktige omdømme, spesielt blant potensielle velgere. Hun understreker viktigheten av ærlighet og ydmykhet i håndtering av kriser, og at Moxnes' kommunikasjon og ulike forklaringer ikke har bidratt til å styrke hans omdømme. 

Amanda Schei, kommunikasjonsrådgiver ved UIB, peker på at hendelsen kan ha konsekvenser for Moxnes' langsiktige omdømme

– Det kan godt tenkes at folk nå stiller spørsmål ved Moxnes' moral. Denne hendelsen, og måten han har håndtert den på, kan si noe om hans karakter. Dette er jo uvanlig og merkelig oppførsel.

Schei mener skandalen kan påvirke troverdigheten til Moxnes når han skal uttale seg med moralsk patos framover. 

– Når han først begikk en så storstilt tabbe, burde han vært ærlig fra første stund. 

– Han har flere ulike forklaringer, og det virker som han har løyet rett ut, og det fremstår jo ikke bra. Det er ganske dårlig måte å kommunisere på når det har skjedd en krise, understreker Schei. 

Forsøk på løgn

Karl-Fredrik Tangen, førstelektor ved Høyskolen Kristiania, erkjenner at enhver feil kan gi dybde og menneskelighet til en politiker, men han understreker også viktigheten av å finne en fortelling som kan resonnere med velgerne. 

– Moxnes har historisk sett vært kjent for sin effektivitet, dyktighet og ryddighet, og han har vært en suksess for sitt parti, forklarer Tangen.

– Den største utfordringen i denne saken er at Moxnes kan fremstå som om han er villig til å ikke snakke sant, legger han til.

Karl-Fredrik Tangen, førstelektor ved Høyskolen Kristiania, mener den største utfordringen i denne saken er at Moxnes kan fremstå som om han er villig til å ikke snakke sant.

Tangen mener imidlertid mange kan kjenne seg igjen i Moxnes' handling, og til og med i forsøket på å lyve seg ut av en situasjon. 

– Hvis han klarer å distansere seg fra sin politiske rolle og heller presentere seg som et menneske som har begått feil, kan det bidra til å gjenopprette tilliten, mener Tangen. 

Tangen synes Rødt har håndtert krisen på riktig vis ved å ta avstand fra handlingen samtidig som de støtter Moxnes som en person. Dette bidrar til å skille handlingen fra mennesket og kan bidra til å bevare støtten internt i partiet.

KOM24 har vært i kontakt med Rødts kommunikasjonsapparat, men de har ikke kommet med et tilsvar innen saken ble publisert.  

Powered by Labrador CMS