Lånekassen inviterer kjendisgjester til å fortelle om studietiden sin i ny podkast
– Vi ønsker å få fram alle de unike historiene fra en tid som er veldig viktig for mange. Og vi opplever at dette er historier som ikke har blitt delt tidligere, sier Hege Paulsen Bråtner.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Torsdag forrige uke lanserte Lånekassen podkasten «Studietida», som slippes i forbindelse med deres 75-årsjubileum. Til studio inviterer Lånekassen kjente fjes som forteller historier fra sin egen studietid.
– Det er fint å se hvor mye gjestene åpner seg. Noen har møtt kjæresten gjennom studietiden, fått barn og flere har hatt det tøft, sier senior kommunikasjonsrådgiver Hege Paulsen Bråtner til KOM24.
Hun og kollega Hanne Bjertnes jobber hovedsakelig med eksternkommunikasjon i Lånekassen, og sammen skal de være programledere for podkasten, som fram mot jul slipper en ny episode hver torsdag.
– Vi ønsker å få fram alle de unike historiene fra en tid som er veldig viktig for mange. Og vi opplever at dette er historier som ikke har blitt delt tidligere.
Smaken fra studietiden
Kommunikasjonsrådgiverne har en rekke spørsmål til gjestene sine.
– Det er sjeldent man snakker om egen studietid. Men i denne podkasten kan vi få et tilbakeblikk til hvordan det var på festene og på lesesalen, hvordan livet som student var, samt bakgrunnen for valg av studiet, sier Bjertnes.
Og hver episode avsluttes med tre faste spørsmål.
– Vi spør hvilken sang de husker fra studietiden, om det er en bok som har festet seg, og hva som er smaken fra studietiden, forteller Bråtner.
Og legger til at det er mange kulinariske kreasjoner som blir avslørt. Hun tror mange vil sette pris på å høre om gjestenes utfordringer gjennom studietiden.
– Det er fint å få fram historiene til dem som synes denne tiden var tøff, og at disse historiene kanskje kan bidra til å normalisere at studietiden kan være røff og vanskelig. Og derfor tror jeg det er fint for lytterne å høre at gjestene våre likevel landet godt på beina.
En raus leder
Første gjest var programleder Selda Ekiz, og nå på torsdag er det psykolog Peder Kjøs.
– Vi ønsker en stor bredde i gjester og det har vært viktig for oss å invitere folk med ulik alder, fra ulike steder, og ulike studier. Vi prøver å få fram alt gullet som skjedde i denne tiden av livene deres.
Ideen til podkasten ble til rett før sommeren og deretter ble juni og august brukt til planlegging.
– Også begynte vi innspillingen i september, så det har vært en kjapp prosess i tillegg til det daglige arbeidet vårt.
Begge er takknemlige for å ha en sjef som har støttet podkast-prosjektet.
– Det må sies, kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke, er raus som lar oss fordype oss i dette, sier programlederen.
– Og det tror jeg er smart som leder. Når man får jobbe med noe konsentrert over en lengre periode, så blir man enda mer gira og fornøyd i arbeidet sitt. Og resultatet blir bedre, sier Bråtner.
Fikk SINTEF-hjelp
Før podkast-duoen spilte inn sin første episode fikk de god hjelp av programleder Aksel Faanes Persson, som leder SINTEF-podkasten «Smart forklart».
– Han kom med mange gode tips, blant annet at podkasten bør oppleves som et friminutt, og at god stemning i studio er helt avgjørende. Og så har vi fått god hjelp av våre kolleger som har hørt på flere pilotepisoder og gitt tilbakemeldinger, sier de.
I forkant av hver episode gjøres det litt research, etterfulgt av en samtale med gjesten.
– Og i disse forberedelsene lærte vi raskt at det er en fordel å ikke vite for mye. Det er fint å vite hvilke historier vi skal nærmere inn på, men har man hørt hele historien før, er det vanskelig å bli like engasjert som man burde – én gang til.
– Også må vi ha en avslappet samtale med gjesten, skyter Bjertnes inn.
Som forteller at hennes rolle er å «spore» av samtalen litt.
– Men til et bra spor, også skal Hege holde oss på en stødig kurs gjennom podkasten. Vi er ulike som mennesker, derfor er det også naturlig at vi har ulike roller. Men jeg tror vi skaper en god dynamikk mellom oss slik at gjesten kan dele gode minner fra studietiden sin.