Forskere fant sammenheng mellom sosiale medier og endring i unges hjerner
Hjerneforskere ved University of North Carolina har påvist endringer i hjernen på ungdom som sjekket sosiale medier ofte.
Forskerne scannet hjernen til 169 unge mellom 12 og 15 år flere ganger over en periode på tre år for å kartlegge eventuelle endringer. Dette er en periode hvor hjernen er i stor utvikling.
Resultatene viste at unge som sjekket sosiale medier jevnlig utviklet en større følsomhet for sosial belønning fra andre. Ungdom som ikke sjekket sosiale medier jevnlig hadde motsatt utvikling, og ble mindre følsomme for tilbakemeldinger.
Studien, som ble publisert tidligere denne uken, er blant de første som ser konkret på hvordan sosiale medier påvirker unges hjerner over lang tid. Deltakerne var 12 år da studien startet. Hjernen deres ble scannet tre ganger i løpet av perioden. Mens scanningen pågikk ble de gitt oppgaver og mottok positive og negative tilbakemeldinger fra jevnaldrende.
Ungdommene rapporterte selv hvor ofte de sjekket de tre sosiale mediene Facebook, Instagram og Snapchat. De ble delt inn i tre grupper: De som sjekket ofte (15 ganger om dagen eller mer), de som sjekket av og til (2 til 15 ganger om dagen) og de som sjekket sjelden (én gang om dagen eller mindre).
Resultatene viste en tydelig forskjell på de som rapporterte at de sjekket sosiale medier ofte, og de som sjekket sjelden. Den første gruppen hadde en tydelig utvikling av mer aktivitet i tre områder av hjernen som reagerer på belønning og tilbakemelding. Gruppen som sjekket sjelden, hadde derimot en utvikling som viste mindre aktivitet i disse områdene av hjernen.
Forskerne understreker at studien ikke beviser at det er sosiale medier som fører til endringene i hjernen. Selv om det er en tydelig sammenheng, betyr ikke det nødvendigvis at endringene er forårsaket av sosiale medier.
Studien viste heller ikke hvor store endringene i hjernen var, bare i hvilken retning den utviklet seg.